De krokodillentranen van Dirk Scheringa

Lees ook dossier DSB Bank op Marketing + PR Visie:
De krokodillentranen van Dirk Scheringa
The day after: Hoe ging DSB Bank de PR-crisis te lijf?
Hoe gaat DSB Bank deze PR-crisis te lijf?

De een z'n dood, is de ander z'n brood. Ja, ik wil de DSB Bank van harte bedanken voor de fijne statistieken op de blogs van donderdag en vrijdag over hun verwoede pogingen met een rammelend communicatiebeleid toch nog iets recht te breien aan de PR-crisis die boven hun hoofd hing.

Flink de mist in
Vrijdag ging DSB Bank in het algemeen, Dirk Scheringa in het bijzonder, weer flink de mist in. Aan de mening van Wim Coenraadts over de wegloopactie van Dirk Scheringa heb ik weinig toe te voegen, behalve een hardgrondig 'eens!' "Dirk Scheringa bevond zich zelfs vandaag voor open doel, bij presentatie DSB-schaatsploeg. Veel pers, niet voor de schaatsers maar voor Dirk Scheringa. Wat doet hij, loopt de persconferentie uit. Wie 'm dat heeft geadviseerd... Met dat beeld weten media wel raad: alleen laten zien, zonder begeleidende tekst zegt al genoeg."

"Vervolgens Klaas Wilting op radio hoorbaar boos over al die vragen waarom Dirk Scheringa de media niet te woord wil staan. 'Is de heer Scheringa er alleen bij goed nieuws', aldus één van de vragenstellers. Klaas heeft het niet meer in de hand (regie); media (terecht of onterecht) zitten inmiddels in één enkele modus: alles wat DSB naar buiten brengt geloven wij niet, alleen na keiharde bewijzen die tegendeel bewijzen of boetedoening eindverantwoordelijke (DS) zijn we bereid onze opinie te herzien. Het media-frame wie is schuldig/verantwoordelijk gaat DSB steeds meer knellen."



Mea culpa
Dat DSB met SM2 tegenwoordig alle berichtgeving trackt, weten we uit zeer betrouwbare bron. Mogelijk dat de Wognummer bank de reactie van @wimcoen heeft gelezen, want zaterdag volgde wederom een mea culpa - eindelijk van maestro Dirk S. himself! Scheringa biedt z'n 'oprechte excuses' aan, en belooft de persoonlijke relatie met z'n klanten te herstellen.

Hier de persverklaring van Dirk Scheringa.

Uitstekende verklaring
Een uitstekende verklaring, helaas niet en plein public, wél twee dagen te laat én nadat hij zichzelf - bij het er tussenuit piepen bij de schaatsploegpresentatie - al als een bangerik heeft neergezet. Deze tweet van @Aartjan vat eigenlijk alles perfect samen:



Deze tweet van Eric Hennekam is hilarisch, ik denk dat de meeste mensen de mea culpa van Dirk Scheringa met enig cynisme hebben begroet.



David Letterman
Al eerder heb ik op m'n posterous gerefereerd aan de geweldige bekentenis van David Letterman. De afgeperste anchor van de CSB Late Show voorkwam een PR-drama door zelf publiekelijk zijn fouten (seks met collega's) toe te geven, de schaamte voorbij. Zie hieronder het filmpje, lees hier het applaus voor Letterman, The Public Relations Master.

Sorry er zit reclame in!


Het commentaar van de opgevoerde kenner: als je niet binnen 24 uur adequaat reageert op geruchten, ben je gezien. Deze gouden wet van de PR was bij DSB Bank nog niet bekend, da's duidelijk. Dat bij een bank die openhartigheid als waarde heeft geformuleerd!

P.S.: Lees ook hier de blog van Ronald van der Aart, die vrijdag sprak met het webcareteam van DSB Bank.

P.S. 2: Peter Verhaar, blogger op Bank.blog.nl, heeft veel nieuws en posts over DSB, waaronder deze met een column van Reinier Koops uit FD.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Hoe gaat DSB Bank deze gigantische PR-crisis te lijf?

Lees ook dossier DSB Bank op Marketing + PR Visie:
De krokodillentranen van Dirk Scheringa
The day after: Hoe ging DSB Bank de PR-crisis te lijf?
Hoe gaat DSB Bank deze PR-crisis te lijf?


DSB Bank bijna failliet?, kopt MijnGeld.blog.nl. Klanten DSB Bank kunnen niet bij geld, luidt de headline op DePers.nl.

Help!! Een PR-fail!! Wat nu??

Mooie case
Een PR-crisis in ontwikkeling, live waar we bijstaan. Dát is een mooie case om gaandeweg nader te beschouwen. Kijk hier eens naar de reactie op Blog.nl, én een typo én een onpersoonlijke reactie vanuit het onlangs opgerichte Webcareteam van DSB Bank (onpersoonlijk, nooit doen!!!). Het begin is stroef.

Hoe gaat DSB Bank verder om met al deze berichtgeving? Hoe gaan zij de stroom geruchten die als vaststaande feiten worden beschouwd die weer leiden tot een run op de website die weer leiden tot nieuwe stroom berichten.... Tja, hoe kún je die indammen? Doen ze het goed bij DSB Bank?

Morgen zal ik hopelijk het antwoord kunnen geven.

Lees onder beeld verder!


In materie verdiept?
Alvast een schot voor de boeg. Als zij van het Webcareteam van DSB Bank zich goed in de materie van de snel ontwikkelende buzz via sociale media als blogs, webnieuws en twitter hebben verdiept, waren ze bij DSB Bank geheid terecht gekomen bij het verhaal van Scott Monty.

Het gaat te ver om nu even de hele case uit de doeken te doen, maar hier de presentatie van Monty, de social media tweep van Ford in de VS. Machtig mooi hoe hij in 24 uur een PR-fail in een PR-feest heeft weten om te zetten. En ja, prettig transparant zijn helpt, maar daar is ome Dirk Scheringa doorgaans geen uitblinker in!

Update 2: Zo gaat het dus mis, case van Amazon die niet reageerde! Dank aan @mlanting (lees ook z'n reactie hieronder).

Scott Monty over The Ranger Station Fire
The Ranger Station Fire


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

PR-fail of prettig transparant?

Zoiets bizars meegemaakt. Of gaafs, 't is maar hoe je 't bekijkt. Misschien heb je de tweet/posterous al voorbij zien komen, maar nu even het hele verhaal. Het speelt zich af op #Picnic09, tijdens de presentatie van de Vodafone 360 - een social media phone die lekker synchroniseert met social media als Facebook en Twitter.

Crème de la crème
Over die telefoon later meer. Tijdens de introductie van 360 zaten we met de 'crème de la crème of the interwebs' te chillen op het press deck van de telecomprovider. De persco ging net beginnen en Jens Schulte-Bockum, CEO of Vodafone Netherlands, heette ons van harte welkom.

Iedereen zat vrolijk te tweeten en bloggen, totdat JSB zei: "We made a mistake by not winning the iPhone-deal." Gevolgd door de anekdote: "Ik werd de kamer uitgesmeten door Steve Jobs", met deze ruzie als verklaring waarom Vodafone van Apple in ondermeer Nederland niet de iPhone kreeg toebedeeld.



Shellshocked
Wow. De aanwezige blobo's waren shellshocked. Best een heftige uitspraak. En dat live uit de mond van een CEO nog wel, dát maak je niet elke dag mee. Dus gelijk gingen de tweets alle kanten uit - ook vanuit mijn geopende tweetdeck, en later richting Posterous. Zelfs het AD (via Elsevierretail hier) besteedde aandacht aan de uitspraak.

Met een PR-manager van Vodafone besprak ik tijdens Vodafone Mobile Clicks, een dag later, de opvallende uitlating van JSB. Ik vond het eigenlijk wel een cool verhaal, maar kon mij zo voorstellen dat men er bij Vodafone even van geschrokken was. Maar navraag leerde dat Schulte-Bockum het écht zo had bedoeld.

mobileclicks
| Vakantiefoto vanaf Vodafone Mobile Clicks, door @wouterglaser.

Grote grijns
Net op dat moment liep Schulte-Bockum langs, met een grote grijns op z'n gezicht, want hij had zojuist 75.000 euro aan Layar cadeau gedaan - geld weggeven doet iets met een mens. Dus meteen maar JSB aan z'n jasje getrokken en op de man af gevraagd: waarom die uitspraak?

Nou, omdat het de waarheid is, stelde JSB, en omdat hij van nature open en transparant wil zijn. Nee, het was geen strategie om met z'n openheid extra buzz te creëren, en zelfs de wens om open en transparant te zijn weigerde JSB een strategie te noemen. Hij is gewoon zo. Punt.

Blauwe telecomogen
Ik keek hem recht in z'n blauwe telecomogen. En ik moet zeggen: ik geloof hem. Hij vond zelf dat hij een grote fout heeft gemaakt (klopt), hij heeft daarmee z'n klanten in de steek gelaten (klopt) en hij is niet te beroerd om dat openlijk, eerlijk en en plein public toe te geven (bravo).

En weg was JSB.

Strategische beslissing
Mijn journalistieke wantrouwen ebde langzaam weg. Of was die openheid ook weer een strategische beslissing? Hij zei toch van niet. Luister nou. Moraal van dit verhaal: als je open en transparant bent, doet het er simpelweg niet toe wat anderen van je vinden. Wat er toe doet, is wat je zelf van jezelf vindt! En ehhh... dan komt de geloofwaardigheid vanzelf.

Wat vinden jullie? PR-fail van JSB, of is-ie prettig transparant?

P.S. Lees ook deze suggestie van @marcofrissen.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Het perfecte persbericht, bellen bestaat ook nog


Als ik koppen op blogs zie als '5 More Things You Do To Get Business On Twitter' en 'How to: write the perfect press release for journalists', dan gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen. Weer zo'n zo-moet-het-goeroe, zeker.

Maar nou is die laatstgenoemde post over het perfecte persbericht opgesteld door een aantal journalisten op de man/vrouw af te vragen waar een goed persbericht aan moet voldoen. Kijk, dat is wél interessant. Het levert een aantal nuttige, soms ook tegenstrijdige inzichten op. Vooral het bestaan van de journalistieke 5 W's en een H lijkt inderdaad voor veel PR-mensen al een brug te ver, getuige de vele houterige persberichten in de mail.

Vraag 1 zet gelijk de toon: "Is your press release really necessary?" Is je persbericht wel echt noodzakelijk? In de meeste gevallen niet, dat kan ik je zo zonder enige achtergrondinformatie verklappen.

Als je bedrijf een écht goed verhaal heeft te vertellen, dan wordt dit sowieso wel opgepikt door de media. Persbericht of niet. Nou, even bellen met een paar journalisten - moet je wel de juiste weten te vinden en weten waar ze precies over schrijven - en er is vast wel één die toehapt. Bellen bestaat ook nog! In de tijd dat een doorgewinterde PR-adviseur een persbericht heeft geschreven, zeg een uur of twee, heb ik een stuk of acht vriendjes in de journalistiek gebeld.


Ik weet het: dit klinkt niet echt als PR 2.0. Maar dat is het wel. Een goed achtergrondverhaal gunnen aan een goede journalist (krant, tijschrift, radio, tv, web, dat maakt niet uit) is oneindig veel socialer dan lukraak een persbericht de wereld in slingeren. En vele malen effectiever, want de meeste persberichten worden hoogstens opgeleukt tot een kortje in de 'paal'. Social media release, of niet.

Heb je een nieuwtje? Ik zou zeggen: bespaar je lekker de moeite, delete het persbericht en bel alleen het ANP; én steek vervolgens je energie in het schrijven van een blog voor je klanten/stakeholders waarom het nieuwtje zo cool/fijn/nuttig/tof is voor hen en plaats die prominent op de homepage. Dat is toch oneindig veel leuker om te doen, en daarbij ook nog eens de beste online PR en marketing die je maar kan wensen.

O ja, 'nagebeld' worden door een onzekere stagiair over een verzonden persbericht is echt té irritant voor woorden!

Een visie op Marketing + PR in de online wereld.Met dank @elegantchaos.

Social media release van Nuon Solar Team is géén gimmick, maar strategische PR-afweging


We leven in spannende tijden. Social media als Twitter, YouTube en Facebook veranderen de wijze waarop mensen met elkaar communiceren, maar ook hoe bedrijven hun klanten benaderen, ingrijpend.

Gek genoeg blijft een ding bij het oude: het good old persbericht. Nou ja, helemaal waar is dat natuurlijk niet. Veel PR-bureau's gooien linkjes in hun persberichten per e-mail, of ze plaatsen het persbericht online in een newsroom-achtige omgeving. Erg Web 2.0, laat staan PR 2.0, valt dat nog niet te noemen.

Social Media Release
Applaus voor Nuon Solar Team, én TBWA\Busted PR trouwens. Zij 'bedachten' voor de solar challenge van Nuna5 - zo'n karretje aangedreven door zonnecellen, heel vet - een social media release. Ziet er kek uit, mooi in al z'n eenvoud.

Het werkt zo. De social media release (online natuurlijk) bericht over een nieuwtje, waarna kopsgewijs drie nieuwsfeiten worden weergegeven. Handig. Daarna volgen bullits met achtergrondinformatie, nog handiger. Vervolgens enkele quotes (één van m'n jeugdheld Wubbo Ockels...), waarmee de journalist/blogger zelf verder aan het knutselen kan. Dan het beeldmateriaal, met de belofte van meer foto's op - u raadt het al - Flickr.


Zo hoort het!
Ook is er video, uiteraard op YouTube. Een agenda, linkjes, een boilerplate, contactinfo, Follow us (RSS, Flickr, Twitter, Hyves, YouTube) en Tip dit bericht completeren de social media release. Zoals gezegd, erg cool allemaal. Makkelijk te bewerken, easy om een bericht (blog, nieuwsartikel) van te maken. Zo hoort het!

Maar is de social media release van het Solar Team/Busted niet gewoon een leuk probeersel? Nee. Voorheen richtte het team zich op de televisie als voornaamste doelwit van PR. Daar is het vanaf gestapt, met een plausibele reden. De vaste volgers, zij die oprecht geïnteresseerd zijn in de solar challenge, krijgen hun informatie voornamelijk via blogs. Dus is een social media release, specifiek gericht op die doelgroep, een strategische PR-afweging.

Richten op blogs?
Maar moet een social media release zich puur en alleen richten op blogs of op technologie-achtige onderwerpen? Zeer zeker niet. Stel nou dat een Nuon zijn jaarcijfers openbaar wil maken. Een 'gewone' krantenjournalist hoeft niet per se bij de persconferentie te zijn, hij kan de belangrijkste quotes 'jatten' uit een YouTube-filmpje. Vragen stellen is er (nog) niet bij, maar met Skype en andere technieken is daar vast wel een oplossing voor.



En vooral internetredacties van kranten en omroepen kunnen met de social media release direct aan de slag. Ze hoeven niet eerst een (vaak waanzinning slecht geschreven) persbericht door te ploegen, maar kunnen hun artikel opbouwen rond de quotes, feiten en embeddable video releases. Het artikel staat in een vloek en een zucht online, fit-to-web. En dat vinden journalisten en bloggers, in de tijden van sneller-sneller-sneller, pas echt handig!

Hier een social media template bij PR Squared.

Een visie op Marketing + PR in de online wereld. Foto's: copyright Nuon Solar Team.