De krokodillentranen van Dirk Scheringa

Lees ook dossier DSB Bank op Marketing + PR Visie:
De krokodillentranen van Dirk Scheringa
The day after: Hoe ging DSB Bank de PR-crisis te lijf?
Hoe gaat DSB Bank deze PR-crisis te lijf?

De een z'n dood, is de ander z'n brood. Ja, ik wil de DSB Bank van harte bedanken voor de fijne statistieken op de blogs van donderdag en vrijdag over hun verwoede pogingen met een rammelend communicatiebeleid toch nog iets recht te breien aan de PR-crisis die boven hun hoofd hing.

Flink de mist in
Vrijdag ging DSB Bank in het algemeen, Dirk Scheringa in het bijzonder, weer flink de mist in. Aan de mening van Wim Coenraadts over de wegloopactie van Dirk Scheringa heb ik weinig toe te voegen, behalve een hardgrondig 'eens!' "Dirk Scheringa bevond zich zelfs vandaag voor open doel, bij presentatie DSB-schaatsploeg. Veel pers, niet voor de schaatsers maar voor Dirk Scheringa. Wat doet hij, loopt de persconferentie uit. Wie 'm dat heeft geadviseerd... Met dat beeld weten media wel raad: alleen laten zien, zonder begeleidende tekst zegt al genoeg."

"Vervolgens Klaas Wilting op radio hoorbaar boos over al die vragen waarom Dirk Scheringa de media niet te woord wil staan. 'Is de heer Scheringa er alleen bij goed nieuws', aldus één van de vragenstellers. Klaas heeft het niet meer in de hand (regie); media (terecht of onterecht) zitten inmiddels in één enkele modus: alles wat DSB naar buiten brengt geloven wij niet, alleen na keiharde bewijzen die tegendeel bewijzen of boetedoening eindverantwoordelijke (DS) zijn we bereid onze opinie te herzien. Het media-frame wie is schuldig/verantwoordelijk gaat DSB steeds meer knellen."Mea culpa
Dat DSB met SM2 tegenwoordig alle berichtgeving trackt, weten we uit zeer betrouwbare bron. Mogelijk dat de Wognummer bank de reactie van @wimcoen heeft gelezen, want zaterdag volgde wederom een mea culpa - eindelijk van maestro Dirk S. himself! Scheringa biedt z'n 'oprechte excuses' aan, en belooft de persoonlijke relatie met z'n klanten te herstellen.

Hier de persverklaring van Dirk Scheringa.

Uitstekende verklaring
Een uitstekende verklaring, helaas niet en plein public, wél twee dagen te laat én nadat hij zichzelf - bij het er tussenuit piepen bij de schaatsploegpresentatie - al als een bangerik heeft neergezet. Deze tweet van @Aartjan vat eigenlijk alles perfect samen:Deze tweet van Eric Hennekam is hilarisch, ik denk dat de meeste mensen de mea culpa van Dirk Scheringa met enig cynisme hebben begroet.David Letterman
Al eerder heb ik op m'n posterous gerefereerd aan de geweldige bekentenis van David Letterman. De afgeperste anchor van de CSB Late Show voorkwam een PR-drama door zelf publiekelijk zijn fouten (seks met collega's) toe te geven, de schaamte voorbij. Zie hieronder het filmpje, lees hier het applaus voor Letterman, The Public Relations Master.

Sorry er zit reclame in!


Het commentaar van de opgevoerde kenner: als je niet binnen 24 uur adequaat reageert op geruchten, ben je gezien. Deze gouden wet van de PR was bij DSB Bank nog niet bekend, da's duidelijk. Dat bij een bank die openhartigheid als waarde heeft geformuleerd!

P.S.: Lees ook hier de blog van Ronald van der Aart, die vrijdag sprak met het webcareteam van DSB Bank.

P.S. 2: Peter Verhaar, blogger op Bank.blog.nl, heeft veel nieuws en posts over DSB, waaronder deze met een column van Reinier Koops uit FD.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.