PR-fail of prettig transparant?

Zoiets bizars meegemaakt. Of gaafs, 't is maar hoe je 't bekijkt. Misschien heb je de tweet/posterous al voorbij zien komen, maar nu even het hele verhaal. Het speelt zich af op #Picnic09, tijdens de presentatie van de Vodafone 360 - een social media phone die lekker synchroniseert met social media als Facebook en Twitter.

Crème de la crème
Over die telefoon later meer. Tijdens de introductie van 360 zaten we met de 'crème de la crème of the interwebs' te chillen op het press deck van de telecomprovider. De persco ging net beginnen en Jens Schulte-Bockum, CEO of Vodafone Netherlands, heette ons van harte welkom.

Iedereen zat vrolijk te tweeten en bloggen, totdat JSB zei: "We made a mistake by not winning the iPhone-deal." Gevolgd door de anekdote: "Ik werd de kamer uitgesmeten door Steve Jobs", met deze ruzie als verklaring waarom Vodafone van Apple in ondermeer Nederland niet de iPhone kreeg toebedeeld.Shellshocked
Wow. De aanwezige blobo's waren shellshocked. Best een heftige uitspraak. En dat live uit de mond van een CEO nog wel, dát maak je niet elke dag mee. Dus gelijk gingen de tweets alle kanten uit - ook vanuit mijn geopende tweetdeck, en later richting Posterous. Zelfs het AD (via Elsevierretail hier) besteedde aandacht aan de uitspraak.

Met een PR-manager van Vodafone besprak ik tijdens Vodafone Mobile Clicks, een dag later, de opvallende uitlating van JSB. Ik vond het eigenlijk wel een cool verhaal, maar kon mij zo voorstellen dat men er bij Vodafone even van geschrokken was. Maar navraag leerde dat Schulte-Bockum het écht zo had bedoeld.

mobileclicks
| Vakantiefoto vanaf Vodafone Mobile Clicks, door @wouterglaser.

Grote grijns
Net op dat moment liep Schulte-Bockum langs, met een grote grijns op z'n gezicht, want hij had zojuist 75.000 euro aan Layar cadeau gedaan - geld weggeven doet iets met een mens. Dus meteen maar JSB aan z'n jasje getrokken en op de man af gevraagd: waarom die uitspraak?

Nou, omdat het de waarheid is, stelde JSB, en omdat hij van nature open en transparant wil zijn. Nee, het was geen strategie om met z'n openheid extra buzz te creëren, en zelfs de wens om open en transparant te zijn weigerde JSB een strategie te noemen. Hij is gewoon zo. Punt.

Blauwe telecomogen
Ik keek hem recht in z'n blauwe telecomogen. En ik moet zeggen: ik geloof hem. Hij vond zelf dat hij een grote fout heeft gemaakt (klopt), hij heeft daarmee z'n klanten in de steek gelaten (klopt) en hij is niet te beroerd om dat openlijk, eerlijk en en plein public toe te geven (bravo).

En weg was JSB.

Strategische beslissing
Mijn journalistieke wantrouwen ebde langzaam weg. Of was die openheid ook weer een strategische beslissing? Hij zei toch van niet. Luister nou. Moraal van dit verhaal: als je open en transparant bent, doet het er simpelweg niet toe wat anderen van je vinden. Wat er toe doet, is wat je zelf van jezelf vindt! En ehhh... dan komt de geloofwaardigheid vanzelf.

Wat vinden jullie? PR-fail van JSB, of is-ie prettig transparant?

P.S. Lees ook deze suggestie van @marcofrissen.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.