Het perfecte persbericht, bellen bestaat ook nog


Als ik koppen op blogs zie als '5 More Things You Do To Get Business On Twitter' en 'How to: write the perfect press release for journalists', dan gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen. Weer zo'n zo-moet-het-goeroe, zeker.

Maar nou is die laatstgenoemde post over het perfecte persbericht opgesteld door een aantal journalisten op de man/vrouw af te vragen waar een goed persbericht aan moet voldoen. Kijk, dat is wél interessant. Het levert een aantal nuttige, soms ook tegenstrijdige inzichten op. Vooral het bestaan van de journalistieke 5 W's en een H lijkt inderdaad voor veel PR-mensen al een brug te ver, getuige de vele houterige persberichten in de mail.

Vraag 1 zet gelijk de toon: "Is your press release really necessary?" Is je persbericht wel echt noodzakelijk? In de meeste gevallen niet, dat kan ik je zo zonder enige achtergrondinformatie verklappen.

Als je bedrijf een écht goed verhaal heeft te vertellen, dan wordt dit sowieso wel opgepikt door de media. Persbericht of niet. Nou, even bellen met een paar journalisten - moet je wel de juiste weten te vinden en weten waar ze precies over schrijven - en er is vast wel één die toehapt. Bellen bestaat ook nog! In de tijd dat een doorgewinterde PR-adviseur een persbericht heeft geschreven, zeg een uur of twee, heb ik een stuk of acht vriendjes in de journalistiek gebeld.


Ik weet het: dit klinkt niet echt als PR 2.0. Maar dat is het wel. Een goed achtergrondverhaal gunnen aan een goede journalist (krant, tijschrift, radio, tv, web, dat maakt niet uit) is oneindig veel socialer dan lukraak een persbericht de wereld in slingeren. En vele malen effectiever, want de meeste persberichten worden hoogstens opgeleukt tot een kortje in de 'paal'. Social media release, of niet.

Heb je een nieuwtje? Ik zou zeggen: bespaar je lekker de moeite, delete het persbericht en bel alleen het ANP; én steek vervolgens je energie in het schrijven van een blog voor je klanten/stakeholders waarom het nieuwtje zo cool/fijn/nuttig/tof is voor hen en plaats die prominent op de homepage. Dat is toch oneindig veel leuker om te doen, en daarbij ook nog eens de beste online PR en marketing die je maar kan wensen.

O ja, 'nagebeld' worden door een onzekere stagiair over een verzonden persbericht is echt té irritant voor woorden!

Een visie op Marketing + PR in de online wereld.Met dank @elegantchaos.