Die eikel van marketing, die trut van PR

Dit artikel verscheen eerder bij Communicatie: "Die eikel van marketing, die trut van PR"

Voor mijn debuut bij Communicatie leek het mij leuk ferm een knuppel in het corporate hoenderhok te smijten. Bij deze. Met enige regelmaat, zeg maar vaak, spreek ik met PR-mensen of met (online) marketeers over hun vak en de veranderingen die op til zijn. Welke functie de gesprekspartner ook bekleedt, het begin- en eindonderwerp van de conversatie ligt op het vlak van social media. "Wat moeten we ermee?"

vinger2
Foto Flickr.com/CC/Marco Raaphorst

Kopzorgen

Een interessante vraag die vakmensen van beide disciplines kopzorgen bezorgt. Wat mij dan ogenblikkelijk opvalt, is dat met name marketeers de discipline social media hebben geclaimd. (Positieve) uitzonderingen onder communicatievolk daargelaten, maar toch. Dat is wel een beetje raar. Juist PR-mensen (noem ze communicatie-adviseurs, voorlichters, woordvoerders, enzovoorts) zouden dit vakgebied zich óók moeten toeëigenen.


Impact van social media

Ja toch? Met de toenemende impact van internet en social media op klantcontact, bestaat er mijns inziens zelfs nauwelijks nog een scheiding tussen een marketing- en communicatierelatie met een klant. Immers, een relatie met een klant op twitter is een publieke relatie. Hyperpubliek, zou ik zelfs durven beweren.

Gescheiden werelden

Ook valt mij op dat in veel bedrijven de afdelingen marketing en communicatie twee gescheiden werelden zijn. Nog net niet dat zij in de lift elkaar met scheve ogen aankijken – in de trant van: daar heb je die eikel van marketing, daar is die trut van PR weer. Het scheelt in elk geval niet veel. Let op: dit is slechts een observatie. N=1. Weet ik ook wel. Maar kijk eens kritisch naar je eigen organisatie? Schuilt er niet een heel klein kerntje van waarheid in?

Aan tafel

Een klant huurde mij in. Tijdens het voorgesprek zat ik met iemand van de afdeling voorlichting (internet) én van de afdeling marketing aan tafel. Dat was toeval, de communicatiepersoon in kwestie leende budget bij zijn collega. Maar, het toeval voelde aan als een warm bad. Ik vond het zo opmerkelijk om laatst voor mijn boek (daarover een andere keer meer) bij Aegon Bank op bezoek te zijn, en daar te mogen constateren dat de dame van PR en de heer van (online) marketing als uit een mond leken te praten.

Door een deur

Er zijn dus ook organisaties waar marketeers en PR-volk wél door een liftdeur passen. Maar dan? Slaat die ‘eikel’ rechtsaf, loopt ‘die trut’ naar links? Het is wat mij betreft tijd voor een grote kantoortuin waar al die innovatieve marketing- en communicatietweeps samenkomen. Noem het je Social Media Relationsteam 3.0 van mijn part. Als ze maar in pais en vree samenwerken. Echt, de werkzaamheden van PR- en marketingmensen zullen in de zeer nabije toekomst nauwelijks nog verschillen.

Iemand terugknuppelen?

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Social media als centraal thema op Vakdag DM


De Nationale Vakdag Multichannel DM 2009... Een hele mond vol, een volle Kuip (nu ja, het congrescentrum althans) en na afloop wist ik nóg niet welke hashtag het event had. Ik gokte maar op #vakdagdm, naar de url.

Social media als thema
Terwijl ruim een derde van de sprekers social media als centraal thema verkoos, grossierden de meeste standhouders in marketing 1.0. Geinig om te zien. De praatjes van de sprekers (die ík heb gezien althans) waren in elk geval wél van hoge kwaliteit: complimenten aan Patrick Petersen, Paul Blok en Thijs Sprangers van KREM voor hun efforts. Sytse 'Vliegen' Kooistra (Doe sociaal, ga viraal) heb ik spijtig genoeg gemist.

Roundup
Een roundup. Petersen wachtte braaf tot ik uit de file was, en de auteur van Handboek Online Marketing boeide vooral met zijn 4R Model: relevantie, retentie, rich en reactie & rendement.




Rich: zorg dat het aanbod continu aantrekkelijk en van meerwaarde is. Zie Hema.nl – de mogelijkheid zelf een leesboek voor kinderen samen te stellen, waarbij het kind zelf de hoofdrol speelt!

Retentie: zorg voor service en afterservice. Zoals Popstars, dat na afloop extra content aanbiedt.

Relevantie: Wat doet Nestlé op Twitter? De username is Nestlecsv, en als je kijkt naar de tweets: ze zijn vooral aan het zenden. Joh, we hebben blauwe skittles, wat vindt je ervan? Dat is een relevante vraag. Maar dat doet Nestlé niet.

Reactie/rendement: Petersen neemt ondermeer Ditzo als voorbeeld: je kunt online een vraag intoetsen, en die wordt heel snel beantwoord. "Ze trekken je naar binnen op een prettige manier, die past bij product – nononsense en met een lage prijs."


Flitsende show
Paul Blok presenteerde in een flitsende show - één van de beste presos ever, met als gimmick verkeers-, straatnaam- en plaatsnaamborden - de input uit de Marketing RSLT Summerschool.



Zoek de laptop. ;-)

Een echte dijenkletser was de "Marketing J's" van Blok. Keiharde marketinglessen, vrij naar Annie M.G. Schmidt én Jip en Janneke. Pak het boek erbij en lees hardop het volgende voor.

Janneke=je collega 2.0
Jip=jij
Meloen=Twitter
Moeder=Paul Blok
Schillen=discussies op twitter
bootjes=kennis
pitjes=followers
mannetjes=netwerk
meloenboom=nieuwe klanten


Hilarisch! Moraal van het verhaal: doe als Jip, pas je aan.

Met Thijs Sprangers heb ik (samen met Karin de Goey van CNV) nadien nog een tijdlang koffie gedronken. Een interessante spreker, vooral op strategisch niveau. Zijn aanpak van social media is een warme aanrader.



POST
people
Wat zijn de doelgroepen en wat is hun huidige participatiegedrag in social media
objectives
Wat wilt u bereiken met de community?
strategy
Hoe verandert de community het leven van de doelgroep?
technology
Welke technology ondersteunt de strategie het beste?

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Breek de regels op twitter en dump je 21-delige strategie

Dodelijk vermoeiend, die lijstjes met 21 rules of engagement om een betere social media presence te krijgen op twitter – en meer van dat soort bla bla van zelfbenoemde social media goeroe's. Hou nou toch op met die uitgekiende sociopathische strategie op twitter los te laten, het is een communicatiemiddel!

1. Een goede tweet? Is een goede tweet. Punt. Alle vier tips van de Soren Gordhamers van deze wereld ten spijt. Zie 23.
2. Inspirerende quote? Van Deepak Chopra nog wel? Hahahahahahahaha. Zet die op MySpace, wil je?
3. Twitterfeed? Weg ermee. Sorry hoor, maar dat Geert Wilders zijn partijgeneuzel in 'Joods-Christelijke traditie' in een feedje kletst, betekent niet dat JIJ dat ook moet doen. Twitteren betekent converseren, niet als een vrachtwagenchauffeur 'breakie breakie' gillen in je bakkie. Kappen nou!
4. Tweet met je business? Hartstikke leuk voor je. Join the conversation, twitter zegt 't zelf. Maar.. weg met bedrijfslogo's, bedrijfsnamen, bedrijfsijdelheid! IK WIL TWEETEN MET MENSEN! En als je zijnde @bol_com_service meedoet in het gesprek, niet pas een dag later verzoeken tips te mailen naar klantenservice@bedrijfsnaam.nl. Waar gebeurd, meermaals!
My Twitter Followers
5. Via web? Zóó 2006. Dus... gebruik vooral Tweetdeck (of Seesmic, of PeopleBrowsr, of HootSuite, whatever) opdat je snel kan reageren op @reply en DM'tjes van mensen die je kent – al is het van twitter. Zoek trending topics in Twitscoop, of een of ander fijn API-raatje.
6. Block twidioten. Het zijn geen volgers, maar zombies. Ik hoef niet gestalked te worden door een MLM-marketinggoeroe uit de VS, een hornybitch of van mijn part Fleurtje16 uit Stadskanaal. Autofollowers? Blocken. Wijnboeren uit Nieuw-Zeeland die je volgen omdat je tweet over prosecco? Blocken. @johnburna die met 0 followers aangeeft dat hij boring is? Blocken en rapporteren als spam. Pak aan.
7. Die bio-tjes. Kom op, zeg. Je bent marketeer én lifehacker. Zo, knappe jongen. Kom bij het clubje 20+ tweeps die dat óók al over zichzelf zeiden. (En nou niet snel je bio aanpassen, ik weet wie jullie zijn.)
8. URL's. DECREET: Er is maar een URL shortening, en dat is bit.ly. Bit.ly. Onthoud die naam. Hoor je me? Bit.ly. Geen tinyurl, geen om.huppelupup, geen twurl.dinges, geen ff.nogwat, geen tr.im – die is trouwens al over de kop, en terecht.
9. Followers. Less is more. Tenzij je (de echte) Jan-Peter Balkenende bent, zijn 200.000 botvolgers gewoon niet zo tof. Lukraak klikken op eenieder die hoog in de twittergids Top 100 staat, maakt je nog geen echte twitterazzo.
10. Die usernames. Oké oké, ik heet zelf @remcojanssencom. Dikke vette #fail.com natuurlijk. Maar wie noemt zichzelf @pizzasnor? 't Is hier geen MSN, fur cwying out loud!
11. Tweetlater? Stel nou dat je tweet dat je zo'n interessant artikel hebt gelezen, en dan overlijdt ene Michael Jackson. Zit je daar met je zogenaamd 'interessante' leesvoer – terwijl wij het allemaal lekker over Wacko Jacko hebben.
12. Cotweet. Haha. Je mag twitteren van de baas, maar je krijgt geen eigen account. #fail again.

another twitter fail
13. Hashtags. Is het nou #zomergasten of #zg? #psvajax of #psvaja? I don't get it.
14. Avatars. Grrrr. Fotootjes willen we zien! En alsjeblieft niet met zo'n groene film à la Avartize (KILL KILL KILL) erover omdat je de wereld ermee kan redden van honger/oorlog/Sarah Palin/herpes. Of zo'n raar logo in een hoekie omdat ene Stephen Fry dat ook heeft...
15. Luister. Niet naar de (traditionele kranten)media. Ja, twitter is zinloos gebabbel. Dat is geklep in de trein ook, en dat kan ook iedereen volgen. Gezellie!
16. Luister. Niet naar mensen die zeggen dat je zuur/cynisch/grof/irritant tweet (en ja, ik heb het tegen jou, @tonboon). So what?! Gaan ze toch lekker punniken in het buurtcentrum, dag dag.
17. Retweet. Pls RT. PLZ RT! Pretty PLZZZZ RT!!! Seaweed. Het zal wel.
18. Alles met tw- schrijven. Twidioot gedrag. Twat.
19. 236758 followers. Opscheppen in de trein hoeveel twittervolgers je hebt... Dat doen echt alleen Brabanders en iPhoners.
20. Twitter. [Zucht]. Neem het allemaal alsjeblieft niet zo serieus. Volg de ontluikende twelatie tussen de geniale gek @bbrussen en 'lover' @stefaniejansen, bekijk de twitpics van @pauldeleeuw na zijn cardio-workout (mooie tepels Paul!). En lees ook de tweets van @theomaassen, weet je meteen of hij manisch of depressief is vandaag.
uurtje gecardioot! met dank aan MJ,Madonna, Guus M. mezef, Mi... on Twitpic
21. Guy who? 't Is zoals Guy Kawasaki zegt: breek alle social media-regels, maak je eiguh! Lekker puh, uh!

Nou nog wat te zeiken ook, zeker?


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Social media bij UNESCO-IHE is persoonlijk contact met marketing officer Alida Pham

Je zou het met m'n getweet haast niet zeggen, maar de grootste kracht van zakelijk netwerken ligt toch bij Linkedin. Via de group Dutch journalist, editors and copywriters (volgens mij zitten er meer PR-mensen dan journalisten, dat terzijde) kwam ik in contact met Alida Pham, de - Nederlandse - communicatie en marketing 'officer' bij UNESCO-IHE.

Cor Hospes tweette haar slideshare over hoe UNESCO-IHE social media gebruikt. Wat ogenblikkelijk opvalt: alle social media-acties worden door Alida persoonlijk ondernomen. Niet UNESCO communiceert, maar Alida. Zo lezen we iets over smeltwater, maar tweet zij ook dat haar Prada's niet nat mogen worden. Tuttige zelfspot, dat mag ik wel.

Social media is persoonlijke communicatie. Zij snapt het.

Ik kom daar volgende week op terug met een - baanbrekend wellicht - onderzoek naar webcare.




Een visie op Marketing + PR in de online wereld.

Social media release van Nuon Solar Team is géén gimmick, maar strategische PR-afweging


We leven in spannende tijden. Social media als Twitter, YouTube en Facebook veranderen de wijze waarop mensen met elkaar communiceren, maar ook hoe bedrijven hun klanten benaderen, ingrijpend.

Gek genoeg blijft een ding bij het oude: het good old persbericht. Nou ja, helemaal waar is dat natuurlijk niet. Veel PR-bureau's gooien linkjes in hun persberichten per e-mail, of ze plaatsen het persbericht online in een newsroom-achtige omgeving. Erg Web 2.0, laat staan PR 2.0, valt dat nog niet te noemen.

Social Media Release
Applaus voor Nuon Solar Team, én TBWA\Busted PR trouwens. Zij 'bedachten' voor de solar challenge van Nuna5 - zo'n karretje aangedreven door zonnecellen, heel vet - een social media release. Ziet er kek uit, mooi in al z'n eenvoud.

Het werkt zo. De social media release (online natuurlijk) bericht over een nieuwtje, waarna kopsgewijs drie nieuwsfeiten worden weergegeven. Handig. Daarna volgen bullits met achtergrondinformatie, nog handiger. Vervolgens enkele quotes (één van m'n jeugdheld Wubbo Ockels...), waarmee de journalist/blogger zelf verder aan het knutselen kan. Dan het beeldmateriaal, met de belofte van meer foto's op - u raadt het al - Flickr.


Zo hoort het!
Ook is er video, uiteraard op YouTube. Een agenda, linkjes, een boilerplate, contactinfo, Follow us (RSS, Flickr, Twitter, Hyves, YouTube) en Tip dit bericht completeren de social media release. Zoals gezegd, erg cool allemaal. Makkelijk te bewerken, easy om een bericht (blog, nieuwsartikel) van te maken. Zo hoort het!

Maar is de social media release van het Solar Team/Busted niet gewoon een leuk probeersel? Nee. Voorheen richtte het team zich op de televisie als voornaamste doelwit van PR. Daar is het vanaf gestapt, met een plausibele reden. De vaste volgers, zij die oprecht geïnteresseerd zijn in de solar challenge, krijgen hun informatie voornamelijk via blogs. Dus is een social media release, specifiek gericht op die doelgroep, een strategische PR-afweging.

Richten op blogs?
Maar moet een social media release zich puur en alleen richten op blogs of op technologie-achtige onderwerpen? Zeer zeker niet. Stel nou dat een Nuon zijn jaarcijfers openbaar wil maken. Een 'gewone' krantenjournalist hoeft niet per se bij de persconferentie te zijn, hij kan de belangrijkste quotes 'jatten' uit een YouTube-filmpje. Vragen stellen is er (nog) niet bij, maar met Skype en andere technieken is daar vast wel een oplossing voor.



En vooral internetredacties van kranten en omroepen kunnen met de social media release direct aan de slag. Ze hoeven niet eerst een (vaak waanzinning slecht geschreven) persbericht door te ploegen, maar kunnen hun artikel opbouwen rond de quotes, feiten en embeddable video releases. Het artikel staat in een vloek en een zucht online, fit-to-web. En dat vinden journalisten en bloggers, in de tijden van sneller-sneller-sneller, pas echt handig!

Hier een social media template bij PR Squared.

Een visie op Marketing + PR in de online wereld. Foto's: copyright Nuon Solar Team.