Social media als centraal thema op Vakdag DM


De Nationale Vakdag Multichannel DM 2009... Een hele mond vol, een volle Kuip (nu ja, het congrescentrum althans) en na afloop wist ik nóg niet welke hashtag het event had. Ik gokte maar op #vakdagdm, naar de url.

Social media als thema
Terwijl ruim een derde van de sprekers social media als centraal thema verkoos, grossierden de meeste standhouders in marketing 1.0. Geinig om te zien. De praatjes van de sprekers (die ík heb gezien althans) waren in elk geval wél van hoge kwaliteit: complimenten aan Patrick Petersen, Paul Blok en Thijs Sprangers van KREM voor hun efforts. Sytse 'Vliegen' Kooistra (Doe sociaal, ga viraal) heb ik spijtig genoeg gemist.

Roundup
Een roundup. Petersen wachtte braaf tot ik uit de file was, en de auteur van Handboek Online Marketing boeide vooral met zijn 4R Model: relevantie, retentie, rich en reactie & rendement.
Rich: zorg dat het aanbod continu aantrekkelijk en van meerwaarde is. Zie Hema.nl – de mogelijkheid zelf een leesboek voor kinderen samen te stellen, waarbij het kind zelf de hoofdrol speelt!

Retentie: zorg voor service en afterservice. Zoals Popstars, dat na afloop extra content aanbiedt.

Relevantie: Wat doet Nestlé op Twitter? De username is Nestlecsv, en als je kijkt naar de tweets: ze zijn vooral aan het zenden. Joh, we hebben blauwe skittles, wat vindt je ervan? Dat is een relevante vraag. Maar dat doet Nestlé niet.

Reactie/rendement: Petersen neemt ondermeer Ditzo als voorbeeld: je kunt online een vraag intoetsen, en die wordt heel snel beantwoord. "Ze trekken je naar binnen op een prettige manier, die past bij product – nononsense en met een lage prijs."


Flitsende show
Paul Blok presenteerde in een flitsende show - één van de beste presos ever, met als gimmick verkeers-, straatnaam- en plaatsnaamborden - de input uit de Marketing RSLT Summerschool.Zoek de laptop. ;-)

Een echte dijenkletser was de "Marketing J's" van Blok. Keiharde marketinglessen, vrij naar Annie M.G. Schmidt én Jip en Janneke. Pak het boek erbij en lees hardop het volgende voor.

Janneke=je collega 2.0
Jip=jij
Meloen=Twitter
Moeder=Paul Blok
Schillen=discussies op twitter
bootjes=kennis
pitjes=followers
mannetjes=netwerk
meloenboom=nieuwe klanten


Hilarisch! Moraal van het verhaal: doe als Jip, pas je aan.

Met Thijs Sprangers heb ik (samen met Karin de Goey van CNV) nadien nog een tijdlang koffie gedronken. Een interessante spreker, vooral op strategisch niveau. Zijn aanpak van social media is een warme aanrader.POST
people
Wat zijn de doelgroepen en wat is hun huidige participatiegedrag in social media
objectives
Wat wilt u bereiken met de community?
strategy
Hoe verandert de community het leven van de doelgroep?
technology
Welke technology ondersteunt de strategie het beste?

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.