Een PR-nachtmerrie voor Kenneth Cole na een ongepaste tweet over Egypte

Inhakers kunnen grappig zijn. Maar als merk een ongepaste opmerking plaatsen op Twitter over de bloedige revolutie in wording in Egypte, daar zitten tweeps niet op te wachten. Kenneth Cole, een hip Amerikaans modemerk, probeerde grappig te zijn door de volgende tweet de wereld in te sturen…

Cairo

“Millions are in uproar in Cairo. Rumor is they heard our new spring collection is now available online at … [link]“, luidde het bericht. De blog Tweasier vroeg zich af of deze tweet ‘the worst ever done by a brand’ genoemd mag worden. “I think it’s simply awful”, schrijft Chris Norton. Ik ben het roerend met hem eens. Inmiddels beseft men bij Kenneth Cole ook dat de tweet ongepast is.

Sensitivity

Via Blackberry liet @KennethCole weten: “we weren’t intending to make light of a serious situation. We understand the sensitivity of this historic moment. ” Uiteindelijk maakte het bedrijf zijn excuses via Facebook: “I apologize to everyone who was offended by my insensitive tweet about the situation in Egypt. I’ve dedicated my life to raising awareness about serious social issues, and in hindsight my attempt at humor regarding a nation liberating themselves against oppression was poorly timed and absolutely inappropriate.” Was getekend, Kenneth Cole, Chairman and Chief Creative Officer.


Disaster

Maar het leed was al geleden. Het account @kennethcolePR had vanavond al bijna 2000 volgers. Onder het motto ‘a disaster near you’ worden Kenneth Cole-achtige tweets verstuurd via de #kennethcoletweets. Die over Zsa Zsa Gabor is met name kneiterhard: “Hey, Zsa Zsa – you can still wear one new KC pump! #KennethColeTweets” (NB: Ze ligt op sterven én haar been is geamputeerd.) Kenneth Cole kan verder niets meer doen. Behalve stil zitten tijdens het scheren. De tondeuse staat op de stand extra pijnlijk, en dat is volkomen terecht.

Zes Hyves-cases die elke social media goeroe uit zijn hoofd geleerd moet hebben

Hyves verbindt Nederland!, vindt Hyves zelf. Met een dikke 8,5 miljoen Nederlanders op Hyves – of zijn het er inmiddels alweer 9 miljoen?? -  is het een ideale plek voor merken om ‘de dialoog aan te gaan’ met de consument en met zijn fans. Volgens Judith Hordijk, de brand insights manager van Hyves, spelen merken een belangrijke rol binnen Hyves, blijkt alleen al uit de Wie Wat Waar’s op Hyves.nl/NU. Hyves adviseert tijdens de derde editie van de Social Media Monitor van Social Media Embassy een ‘24/7presence van merken’. Hordijk:

“Je kunt op Hyves een langdurige relatie met je fans aangaan, maar dat schept wel verwachtingen. Het is makkelijk om een interessante community op te starten, maar je ziet dat als de aanmelding niet snel genoeg gaan, merken zich gaan dan weer op andere middelen richten. Het gaat op Hyves juist om het persoonlijke contact.”
Hordijk deelde vervolgens zes cases die elke zelfbenoemde social media goeroe uit zijn hoofd moet kennen.

Case 1: De politie zoekt (6300+ leden) - Communicatie

De politie heeft een branded Hyves page opgericht onder de vanzelfsprekende titel ‘De politie zoekt’. Zo is er een oproep tot tips over moord op Halil Erol uit Steenwijk geplaatst. De politie gebruikt deze pagina als communicatiekanaal met Jan Publiek, maar tevens liet zij het resultaat weten via een statusbericht in de WWW: er zijn inmiddels twee verdachten aangehouden. Dat statusberichtje is overigens maar door 6 mensen gelezen, wat mij weinig lijkt. Wél twee respects!

“De politie onderzoekt de dood van Halil Erol uit Steenwijk. Op maandagavond 8 maart werd zijn auto brandend aangetroffen op een parkeerplaats in Haren (Groningen). De kentekenplaten (16-HG-TJ) waren van de auto verwijderd. Het kenteken is daarna nog meerdere keren geregistreerd in de omgeving van Rotterdam. Mogelijk dat de kentekenplaten ook zijn gebruikt bij andere zaken zoals bijvoorbeeld tanken zonder te betalen. De politie roept medewerkers en eigenaren van tankstations op om na te gaan of er met behulp van deze kentekenplaten bij hen is getankt zonder te betalen. Kijk voor meer informatie, vragen en beeldmateriaal op: www.politieonderzoeken.nl.”

Case 2: Transavia gebruikt krabbels als servicekanaal

Toen Hyves met Transavia om tafel zat, bedachten zij samen in eerste instantie een platform gericht op de bestemmingen van de luchtvaartmaatschappij Transavia. Ook werd de de krabbelfunctie opengesteld voor de ‘vragen die je altijd al aan Transavia wilde stellen’. “Uiteindelijk is de informatie rond de bestemmingen secundair geworden”, aldus Hordijk, en zijn de krabbels als servicekanaal de leidende doelstelling van de transavia.com-pagina geworden. Zoals bijvoorbeeld in het geval van Gijs. Hij uitte zich erg negatief over de dienstverlening, maar na een mopje webcare werd zijn negatieve geluid omgedraaid in een positieve reactie.
wij gingen 15mei t/m 22mei naar turkije op vakantie!
de heen weg was niks aan de hand! maar de terug weg…. wij houde om kwart over 10 vertrekken toen kregen we de eerste vertragen! 5over12 zoude we nu vertrekken. toen werd ut half3 en daarna half 4. toen zaten we in de ruimte vlak voor je de vliegtuig in ging en toen kregen we te horen dat we naar een hotel werden gebracht. en zoude de volgende dag om 6uur vertreken. nou was het hotel wel prachtig alleen we moesten veel dingen afzeggen die we de volgende dag zoude doen!! toen kregen we nog een uur vertreging en we gingen 7uur weg!!! 21uur vertraging gehad!!!. in het vliegtuig kregen we een gratis broodje en gratis drinken!!! en we kregen 2minuten beltegoed terug!!
we hadde vertraging omdat de piloten aan hun vlieg uren zaten!
ik ga niet meer met transavia reize!!! 
De reactie van transavia.com:
Beste Gijs.
Het spijt ons te horen dat je vertraging hebt gehad. Het overschrijden van de werk- en rusttijden van de bemanning door een technisch probleem na een eerdere tussenlanding op Varna was de oorzaak.
Achter de schermen hebben wij onze uiterste best gedaan om de vertraging tot een minimum te beperken. Een ander toestel was helaas niet beschikbaar om je naar Amsterdam te vliegen.
Uiteraard hebben wij ter plaatse zorg geboden en jou en onze overige passagiers zijn in hotels ondergebracht. Wij hebben hiermee geprobeerd iedereen ter plekke zo goed mogelijk op te vangen.
Ook hebben we personeel over laten komen om de reparatie uit te voeren zodat we de volgende dag iedereen weer veilig naar huis konden vliegen.
Onze excuses voor het ongemak.
Wij hopen je toch nogmaals aan boord te mogen begroeten!
Groet.
transavia.com
De reactie van Gijs:
het was wel heel goed geregelt!! daar moet ik eerlijk in zijn… nou wie weet dat ik ooit nog eens er mee reist!
Opvallend wel is dat bij mij een ander Transaviapagina hoger scoort in Google dan de officiële transavia.com branded hyve.


Case 3: Merkbeleving voor RTL Ontbijtnieuws

RTL Ontbijtnieuws gebruikt zijn Hyvespagina om de merkbeleving rond ontbijtnieuws te verstevigen. Naast veel discussie over het nieuws, vinden daar ook heel persoonlijk discussies plaats over de bril van Jan de Hoop. Hij had een nieuwe bril aangeschaft, en daar waren de fans van RTL Ontbijtnieuws het niet mee eens. “Dat geeft de authenticiteit aan van een merkenpagia, houdt als bedrijf rekening met natuurlijk gedrag van je bezoeker”, raadt Hordijk aan. “RTL stelt zijn ‘merk’ open en haalt de discussie naar zich toe, en draagt die aanwezigheid ook naar buiten in andere communicatiemiddelen. Na het nieuws maken zijn melding van de dagelijkse poll, daarna zie je een enorme boost in het aantal stemmen.”


Case 4: Zwitsal opgeroepen tot productontwikkeling

Zijn er babybilletjes in Nederland die niet naar Zwitsal ruiken? De Zwitsalcommunity op Hyves telt liefst 121861 leden. Hordijk: “Binnen de community ontstond de vraag: Is het interessant voor Zwitsal om een parfum te ontwikkelen? Daarop werd er gereageerd met: Hallo, wordt er wel naar ons geluisterd? Wij willen een parfum!” Met als resultaat dat er nu ook echt een Zwitsal-parfum is ontwikkeld.

Case 5: Donorstichting


De donorstichting stelde de vraag: “Van welke vriend zou jij het leven willen redden?” Door middel van een Hyves gadget ‘Ja of Nee’ kon de Hyver zijn donorschap delen met zijn vrienden. In elk profiel staat of je donor wilt worden, Ja of Nee?
“En donorwerving leeft nog altijd in Hyves. Elke dag zijn er nog tientallen mensen die een statement naar hun vrienden afgeven via een WWW. De belangrijkste learnings: social media werkt drempelverlagend en sociaal maken helpt te overtuigen!”

Case 6: Dirk van den Broek doet aan Hyves-recruitment.

De ‘Dirk’ gebruikt zijn eigen werknemers als ambassadeurs op Hyves. Door de eigen ervaring met hun peers te delen, werkt dat vervolgens conversieverhogend. En de vele Hyves-pagina’s, zoals Superjob, genereren traffic voor de corporate site, de belangrijkste landing page voor recruitment. Met groot succes: Dirk wist 86 nieuwe werknemers te recruiten via Hyves in slechts anderhalve maand tijd.

Dit artikel verscheen eerder op Marketingfacts: Zes Hyves-cases die elke social media goeroe uit zijn hoofd moet kennen

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Social mediaredacteur Volkskrant @HeleenvanLier moet zichzelf misbaar maken binnen één jaar

Had het al een tijdje terug op The Next Web van Heleen van Lier zelluf gehoord, gisteren 'BREKEND' bij De Volkskrant: het dodenbomenmedium gaat 2.0 en heeft voor die queeste een social mediaredacteur aangesteld in de persoon van @heleenvanlier. Daarmee beweert de Volkskrant de Nederlandse primeur in krantenland te hebben, wat ik niet weerspreek. Dagblad De Pers heeft Remco Tomesen (@remcott), maar hij is niet alleen maar een designated pool reporter op social mediaterrein. Hij schrijft ook weleens over zwart bijklussende Bulgaren, zum Beispiel.

Social mediaredacteur

Ook BNR claimt de eerste te zijn met een social mediaredacteur, via Twitter, meldt Villamedia. Mijke Hurkx zou al die rol bij BNR op zich nemen. Neem mij niet kwalijk, maar een stagiair die doorschuift naar de webredactie, haar Twitteraccount (slechts 90 followers) heeft gekoppeld aan haar MySpace zou ik met de beste wil van de wereld geen social mediaredacteur durven noemen! Sorry BNR, de eer gaat naar Volkskrant! Zoals Heleen zegt op Radio 1: "De meeste kranten zijn wel aanwezig op Twitter via RSS-feeds, wij gaan dat personaliseren."

vlievlie61

Hoofd van social media

Nu de feiten. Per 1 juni treedt Heleen van Lier -  3350 volgers, now we're talking! - in dienst bij Volkskrant. Hoezo? "De activiteiten van de Volkskrant op het gebied van sociale media mogen niet meer ad hoc gebeuren maar één persoon moet er volledig mee bezig zijn. Dat mag ik nu de komende tijd gaan doen. De sociale media-redacteur van de Volkskrant is een ‘hoofd van sociale media’, een twittercorrespondent en een sociaal media-redacteur in één. Deze unieke functie is vrij breed maar heeft als doel: het journalistiek optimaal benutten van sociale media. Op het gebied van journalistiek onderzoek (bronnen vinden), het maken van journalistieke producties en het vergroten van het bereik van de journalistieke producties", schrijft Heleen op VKBlog.

Media nemen social media serieus

Volkskrant bereikt met de websites 70 procent van de doelgroep niet, vandaar deze stap. Ik zeg hoezee, de media beginnen langzaamaan social media serieus te nemen. En dat werd tijd, vonden ze ook zelf met 9 miljoen Nederlandse menschen op sociale netwerksites als Hyves, Twitter en Facebook .Maar dat is niet alles. Haar baan geldt maar voor een jaar, dan loopt natuurlijk ook de 'subsidie' van Stimuleringsfonds van de Stichting de Volkskrant af.


Vanaf minuut 4:10.

Mix van persoonlijk en zakelijk

Ze zal wel Twitteren over Volkskrantdingen, haar persoonlijke account blijft een mix van persoonlijk en zakelijk 'nieuws'. "Het doel is dat de sociale mediaredacteur zich na een jaar misbaar heeft gemaakt omdat het in de werkwijze van de redactie is opgenomen. Na dit jaar is sociale media inzetten als journalistiek instrument zo normaal als de geijkte journalistieke bronnen en is de Volkskrant niet meer weg te denken uit het sociale-medialandschap", blogt Van Lier. Zo hoort het! #Chapeau.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.