Social mediaredacteur Volkskrant @HeleenvanLier moet zichzelf misbaar maken binnen één jaar

Had het al een tijdje terug op The Next Web van Heleen van Lier zelluf gehoord, gisteren 'BREKEND' bij De Volkskrant: het dodenbomenmedium gaat 2.0 en heeft voor die queeste een social mediaredacteur aangesteld in de persoon van @heleenvanlier. Daarmee beweert de Volkskrant de Nederlandse primeur in krantenland te hebben, wat ik niet weerspreek. Dagblad De Pers heeft Remco Tomesen (@remcott), maar hij is niet alleen maar een designated pool reporter op social mediaterrein. Hij schrijft ook weleens over zwart bijklussende Bulgaren, zum Beispiel.

Social mediaredacteur

Ook BNR claimt de eerste te zijn met een social mediaredacteur, via Twitter, meldt Villamedia. Mijke Hurkx zou al die rol bij BNR op zich nemen. Neem mij niet kwalijk, maar een stagiair die doorschuift naar de webredactie, haar Twitteraccount (slechts 90 followers) heeft gekoppeld aan haar MySpace zou ik met de beste wil van de wereld geen social mediaredacteur durven noemen! Sorry BNR, de eer gaat naar Volkskrant! Zoals Heleen zegt op Radio 1: "De meeste kranten zijn wel aanwezig op Twitter via RSS-feeds, wij gaan dat personaliseren."

vlievlie61

Hoofd van social media

Nu de feiten. Per 1 juni treedt Heleen van Lier -  3350 volgers, now we're talking! - in dienst bij Volkskrant. Hoezo? "De activiteiten van de Volkskrant op het gebied van sociale media mogen niet meer ad hoc gebeuren maar één persoon moet er volledig mee bezig zijn. Dat mag ik nu de komende tijd gaan doen. De sociale media-redacteur van de Volkskrant is een ‘hoofd van sociale media’, een twittercorrespondent en een sociaal media-redacteur in één. Deze unieke functie is vrij breed maar heeft als doel: het journalistiek optimaal benutten van sociale media. Op het gebied van journalistiek onderzoek (bronnen vinden), het maken van journalistieke producties en het vergroten van het bereik van de journalistieke producties", schrijft Heleen op VKBlog.

Media nemen social media serieus

Volkskrant bereikt met de websites 70 procent van de doelgroep niet, vandaar deze stap. Ik zeg hoezee, de media beginnen langzaamaan social media serieus te nemen. En dat werd tijd, vonden ze ook zelf met 9 miljoen Nederlandse menschen op sociale netwerksites als Hyves, Twitter en Facebook .Maar dat is niet alles. Haar baan geldt maar voor een jaar, dan loopt natuurlijk ook de 'subsidie' van Stimuleringsfonds van de Stichting de Volkskrant af.


Vanaf minuut 4:10.

Mix van persoonlijk en zakelijk

Ze zal wel Twitteren over Volkskrantdingen, haar persoonlijke account blijft een mix van persoonlijk en zakelijk 'nieuws'. "Het doel is dat de sociale mediaredacteur zich na een jaar misbaar heeft gemaakt omdat het in de werkwijze van de redactie is opgenomen. Na dit jaar is sociale media inzetten als journalistiek instrument zo normaal als de geijkte journalistieke bronnen en is de Volkskrant niet meer weg te denken uit het sociale-medialandschap", blogt Van Lier. Zo hoort het! #Chapeau.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.