Zoete broodjes bakken met social media

James Eating BreadDe moderne mensch steekt soms raar in elkaar. Om maar met mezelf te beginnen: ik ben ongelooflijk kieskeurig als het om brood gaat. Brood van de supermarkt krijg ik niet door mijn keel, de meeste bakkers kunnen mij niet bekoren met hun volkoren. Om een goed meergranenbrood te kopen, fiets ik één keer in de twee weken 3,85 kilometer heen - en dezelfde 3,85 km terug - met twee tassen met vijf broden aan mijn stuur terug vanaf een speciale bakker in De Pijp.



Ik houd echt van mijn bakker. Serieus, als de bakker failliet zou gaan, zou ik compleet ontredderd zijn. Toen onverlaten een tijd terug de ramen hadden ingekeild, was ik woest! Poten af van mijn bakker!

(Voor de liefhebbers, het draait hier om Rud H. Venekamp aan de Ferdinand Bolstraat. Beter dan Hartog, in mijn opinie. Voor gebak moet je ergens anders zijn, trouwens.)

Letterlijk op de hoek van de straat waar ik woon, bevindt zich ook een bakker. Ook een oude Amsterdamse stadsbakker, met meerdere vestigingen zelfs. Maar met de hygiëne nemen ze het niet zo nauw, het personeel is matig beleefd en het brood is net zo matig. Gewoon niet mijn ding, laten we het daar maar op houden. Ik fiets graag 3,85 kilometer om, voor een lekker brood.

Stel je het volgende even voor: de - fictieve - Bakker 'Op de Hoek' richt een fanpagina op bij een social mediasite. Al rap lopen de fans op, want hun content is razendinteressant. Hun tweets worden geretweet, hun interne social media goeroe spreekt op alle congressen en wanneer mensen vragen naar een schoolvoorbeeld van social media voor de middenstand, wordt Bakker 'Op de Hoek' geprezen en gelauwerd om zijn uitgekiende strategie.

Maar het brood is nog steeds niet te vreten.

Dus ik blijf, als social mediaverslaafde, toch trouw komen bij de Bakker 'Met het Omfietsbrood'. Richt zelfs een fanpagina in. Maar al mijn comments worden door de bakker genegeerd. Suggesties en foradiscussies? Boeien! De bakker ziet het niet. Veel te druk met lekker brood bakken, zeker. Mijn brood - meergranen, veelzaden, tijgerwit - smaakt er niet minder om, denk ik.


Wat denkt u? Zoete broodjes bakken met social media, lukt dat? Zou de social mediabakker meer klanten krijgen, omdat het een social media(koeken)bakker is?

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen. Foto:

5 Q's over PR met... Remco Janssen (o.a. 123people.nl) | Door Coopr

5 Q's over PR met... Remco Janssen (o.a. 123people.nl) | Coopr, specialist in online pr, social media en digitale communicatie

5 Q's over PR met... Remco Janssen (Foto copyright Marcel Israel)Elke donderdag interviewen wij een Nederlandse professional voor de rubriek ‘5 Q’s over PR met…’. Met deze serie willen wij wat verdieping aanbrengen in het veranderende PR vak. Met behulp van 5 vragen gaan we onder andere in op PR 2.0 ontwikkelingen en de toekomst van het vak. Maar ook, welke cases zijn interessant? Waar ligt de inspiratie? En wat leert de praktijk? Vorige week stond Maurice Ouderland, PR & Communications Manager bij Samsung in de spotlights. Deze week is dat Remco Janssen, zelfstandig PR-adviseur, spreker, journalist en PR & Media Strateeg voor 123people.nl.

1. Wat is voor jou het verschil tussen PR 1.0 en PR 2.0 ?
Traditionele PR-mensen zien hun werk als volgt: sinds 1906, dankzij Ivy Lee, hebben zij een tool waar zij ogenblikkelijk naar grijpen als ze – vooral in hun ogen – iets nieuws te melden hebben. Of dat nou een nieuw product betreft, een nieuwe feature behelst of een nieuwe koffieautomaat is. Bam, rammen met dat persbericht. De huidige tijd biedt PR-tweeps de mogelijkheid om connected te zijn met hun ‘publiek’, of dat nou consumenten, journalisten of influencers zijn. Sterker nog, PR 2.0 dwingt ons om niet alleen passief PR te bedrijven, maar actief zelf goede en waardevolle content te produceren. Dat dwingt de PR-persoon m/v om al z’n marketinggemurmel te deleten, en eens echt goed na te denken of die pitch nou wel echt zo relevant is. Het zorgt er hopelijk voor dat de (goede) PR-mensen echt gaan realiseren dat een persoonlijke of sociale aanpak naar de media – bloggers en journalisten – en de consument de enige juiste manier is.

2. Wat doe jij met social media binnen jouw organisatie?
Als zelfstandig PR-adviseur/spreker profileer ik mijzelf via een uitgekiende personal brandingstrategie in verschillende sociale netwerken. In plaats van ‘koude’ acquisitie (bah, vies woord…), laat ik mijn LinkedIn-contacten, mijn Twitter-followers en Facebook-vrienden het woord voor mij doen bij potentiele klanten door deze als ware ambassadeurs telkens weer te informeren waar ik mee bezig ben. Dat werkt door nuttige content – blogs, video’s, tweets – te produceren over mijn vakgebied: PR 2.0. Ultieme pull-marketing, zogezegd. Voor 123people houd ik de blog en het twitteraccount bij. Ik maak voornamelijk content over online reputatie, digitale voetafdruk en e-recruitment. Je kunt mij eigenlijk beter vragen wat ik niet met social media doe…

3. Bij wie of waar vind jij inspiratie als het gaat om pr en social media?
Toen ik begon als zelfstandig PR-adviseur, viel het kwartje na het lezen van The New Rules of Marketing & PR van David Meerman Scott. Hij maakt PR niet ingewikkelder dan het is. Hoe moeilijk de uitvoering soms ook is. Maak waardevolle content, toon je expertise online, verspreid je kennis en thou shall be found. En dat werkt, hoewel het geen magisch goocheltrucje of een gegarandeerde succesformule is. Voor de rest vind ik inspiratie op jullie uitstekende blog, hoewel ik graag meer Nederlandse cases zou zien. Ik lees verder de blogs van Brian Solis, Deirdre Breakenridge en Seth Godin. De rest van de nuttige informatie komt naar mij toe via Marketingfacts, DutchCowboys, Twitter, Techcrunch, Mashable en LinkedIn-groups. Ja, soms heb ik last van een information overload…

4. Welke PR 2.0 case vind jij een schoolvoorbeeld?
Vond de tweets rond de Zeeman-boxershorts (@zeemantextiel) wel aangenaam en verfrissend, eigenlijk. Mooie combinatie van offline advertisement en online buzz, kudos voor een normaal gesproken ‘onsexy’ bedrijf. Ik ben gek op de wijze waarop TBWA\Busted de Social Media Release naar een hoger plan probeert te tillen. Niet alleen ziet het er mooi uit, ook de inhoud van de diverse SMR’s wordt almaar beter. Zoals bij Lay’s, waarbij je onlangs via Maak de Smaak een nieuwe flavour mocht bedenken waarna je deze kon delen in je sociale netwerken. Mijn eigen case is de soft launch van 123people in Nederland. Met gebruik van Pressdoc als Social Media Release schreef een dozijn bloggers over de personenzoekdienst, ging SEO werken en groeide het verkeer tussen december 2009 en januari 2010 met 700 procent.

5. Als we kijken naar de toekomst van pr: waar verheug jij je op en waar ben jij bang voor?
Ik verheug mij op een corporate landschap waarin bedrijven goed – of op z’n minst echt hun best – doen voor hun consumenten. Voor graaiers als Dirk Scheringa is geen plaats meer. Evil producten worden ogenblikkelijk door de (social media)markt geëlimineerd, PR-spin werkt niet meer als je een rottige dienst probeert te slijten. Als (ex-)journalist kijk ik met grote vreze naar de kaalslag in medialand. Dat de grote uitgevers geen antwoord hebben gevonden op het vraagstuk ‘monetization van gratis content’, is een gigantische blamage. Zij hebben de long tail verwaarloosd, snappen niks van SEO waardoor (online journalistieke) content als businessmodel doodbloedt. Een schande! Maar voor ons PR-tweeps zowel een uitdaging (minder journalisten om te pitchen) als een kans (noodzaak om zelf content te produceren). Dus, aan de slag!

Nog een vraag aan Remco? Je kunt hem bereiken op Twitter via @remcojanssen. Is de rubriek ’5 Q’s over PR met…’ iets voor jou? Stuur een mailtje naar jody@coopr.nl of jos@coopr.nl. And don’t be shy to say why!

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Een succesvol sociaal art hotel in midtown Manhattan

Onlangs bezocht ik Enterprise Social 2.0, en daar trof ik Adam Wallace, de New Media Director van het Roger Smith Hotel in New York gelegen aan Lexington Avenue nabij 47th in 'midtown Manhattan'. Een moeilijke plek in tijden van crisis om je hotel te 'slijten', maar het lukt de horecaffers aldaar wonderwel. Mét behulp van social media.

Hoe pakt Adam Wallace dat aan? Roger Smith Hotel host de Social Media Club New York en de Social Media Breakfast. Er bestaat een bloggerkamer. De echt coole feature is hun blog, Rogersmithlife.com, the life of a New York Art Hotel. In plaats van weer te geven hoe cool het hotel is, laat de blog zien hoe cool hun gasten zijn. Waardoor de gasten - influencers - weer gaan tweeten en zo hun volgers via een viraal effect op de hoogte stellen van het vetste hotel van New York.

Word-of-mouse

De community doet het woord voor het hotel; zij zijn de ambassadeurs voor het merk Roger Smith. Ouderwetse word-of-mouth hebben zij weten om te zetten in word-of-mouse. Social Media zijn de hoekstenen van hun business model, dat moge duidelijk zijn! Dit is trouwens een leuk evenement mét een goed doel: tweetsgiving. De community doet zijn werk uitstekend trouwens: zelfs voor een interview met New York Times over Foursquare is Roger Smith Hotel dé uitgelezen locatie.



Etentje

Ik had trouwens een etentje met Wallace gewonnen tijdens het congres Enterprise Social 2.0, via een challenge op de blog Roger Smith Life. Helaas hadden wij beiden geen tijd meer voor een dinertje. Nu mag ik als ik ooit in New York ben een nachtje gratis overnachten als gast in het RS Hotel. Iemand genegen om mijn vlucht naar New York te sponsoren? Ik kan niet wachten om in hét Social Media Hotel van de wereld te slapen ;-).

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Sociaal pizza's verkopen met Foursquare en hashtags

ROI, return on investment, bij de inzet van social media als marketingtool blijft een hot topic. Tijdens het knusse congres Enterprise Social 2.0, onlangs in Dorint Hotel Schiphol, ging het er zelfs twee dagen lang over. Met een hoop interessante case studies, waarvan een drietal zeer de moeite waard zijn om te delen. Sterker nog, in mijn optiek zijn ze alledrie verheven boven elke discussie over ROI. Zoals Ramon de Leon van Domino’s Pizza in Chicago ROI noemt: “Return on ignoring.” Retorische vraag allicht: Wat gebeurt er als je je klanten negeert?

Allereerst maar eens het van krantenjongen-tot-social media rockstar-succesverhaal van De Leon. Twitteraar Ramon de Leon begon 23 jaar geleden als pizzabezorger maar is inmiddels operating partner (samen met Jim Fisher) van 6 Domino’s Pizzafilialen in The Windy City, Chicago. Dat niet alleen: zijn persoonlijke en hyperenergieke gebruik van social media hebben hem tot een inspirerende spreker op congressen gemaakt. Hij heeft dan ook een zeer boeiend verhaal te vertellen hoe hij met Twitter, hashtags en Foursquare pizza’s verkoopt, dat is zeker!

Zijn faam was hem via de Social Media Examiner al reeds vooruitgesneld. Via Monitter trackt hij nauwlettend tweets over Domino’s in zijn omgeving. Zo zag hij op een dag een klacht van @InteractiveAmy op Twitter. Hij loste niet alleen de klacht op, met een briljante video (Ramon de Leon is een fervent vlogger op Viddler) bood hij op spontane wijze zijn excuses aan. Check it out!

Producten met hashtags

Dat is niet alles. Ramon de Leon doet meer met Twitter. Alle producten hebben hashtags. En de mayor op Foursquare van de winkel mag de maandspecial bedenken. En dan is promocode natuurlijk de twitternaam van de mayor. Ook heeft Ramon een poster aan de muur gehangen, hi-res, van een smakelijk voorgerecht. Hij nodigt bezoekers uit deze te fotograferen én te delen op Twitter en Facebook. Klinkt allemaal simpel? Maar je moet het wel even doen. Waar is hun Return on investment? In het crisisjaar 2009, vele Domino’s filialen in Chicago moesten sluiten, draaiden de filialen van Ramon en Jim een recordomzet… Zie de presentatie (Domino’s) hier als download.

Foto: Flickr/Luca Sartoni/CC.

Sociaal pizza’s verkopen met Foursquare en hashtags · Marketingfacts

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Sociale pizza's met Ramon de Leon van Domino's Pizza

Begin je jaar goed met een stevig sociaal congres! Ga naar het Enterprise Social 2.0 - RIP or ROI? op 27 en 28 januari in het Dorint Hotel Schiphol. Wow, dat klinkt als een marketingboodschap... LOL! Dat is het ook. Ik zal er ook zijn, al twitterend. En ik heb kaartjes - nu ja, je kunt via mij korting krijgen. Ga naar de website, vul de volgende code in (RemcoJanssenPR) en je krijgt EUR 100 euro. Alle beetjes helpen;-)

Er komen een hoop interessante sprekers, waaronder Ellen Petry Leanse, Head of Enterprise Marketing Communications - GOOGLE (U.S.). Adam Wallace, Head of New Media Marketing - ROGER SMITH HOTEL. En dit is mijn persoonlijke favoriet: Ramon De Leon, Operating Partner & Social Media Visionary van DOMINO’S PIZZA CHICAGO!

Sociale pizza's

Het verhaal over Domino's Pizza in Chicago is verbluffend. Deze franchisenemer begrijpt dat hij contact met onderhouden met zijn klanten daar waar zij participeren, daar waar zij hun frustraties ventileren. Hij reageerde adequaat op negatieve buzz op Twitter: “The only way to put out a social media fire is with social media water,” aldus DeLeon. Kijk eens naar het filmpje op Social Media Examiner. Sociale, interactieve customer service 2.0. Deze man alleen al is de reden meer dan waar om naar Enterprise Social 2.0 te gaan. Hier registreren, vergeet de code RemcoJanssenPR niet!



Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.