Zoete broodjes bakken met social media

James Eating BreadDe moderne mensch steekt soms raar in elkaar. Om maar met mezelf te beginnen: ik ben ongelooflijk kieskeurig als het om brood gaat. Brood van de supermarkt krijg ik niet door mijn keel, de meeste bakkers kunnen mij niet bekoren met hun volkoren. Om een goed meergranenbrood te kopen, fiets ik één keer in de twee weken 3,85 kilometer heen - en dezelfde 3,85 km terug - met twee tassen met vijf broden aan mijn stuur terug vanaf een speciale bakker in De Pijp.Ik houd echt van mijn bakker. Serieus, als de bakker failliet zou gaan, zou ik compleet ontredderd zijn. Toen onverlaten een tijd terug de ramen hadden ingekeild, was ik woest! Poten af van mijn bakker!

(Voor de liefhebbers, het draait hier om Rud H. Venekamp aan de Ferdinand Bolstraat. Beter dan Hartog, in mijn opinie. Voor gebak moet je ergens anders zijn, trouwens.)

Letterlijk op de hoek van de straat waar ik woon, bevindt zich ook een bakker. Ook een oude Amsterdamse stadsbakker, met meerdere vestigingen zelfs. Maar met de hygiëne nemen ze het niet zo nauw, het personeel is matig beleefd en het brood is net zo matig. Gewoon niet mijn ding, laten we het daar maar op houden. Ik fiets graag 3,85 kilometer om, voor een lekker brood.

Stel je het volgende even voor: de - fictieve - Bakker 'Op de Hoek' richt een fanpagina op bij een social mediasite. Al rap lopen de fans op, want hun content is razendinteressant. Hun tweets worden geretweet, hun interne social media goeroe spreekt op alle congressen en wanneer mensen vragen naar een schoolvoorbeeld van social media voor de middenstand, wordt Bakker 'Op de Hoek' geprezen en gelauwerd om zijn uitgekiende strategie.

Maar het brood is nog steeds niet te vreten.

Dus ik blijf, als social mediaverslaafde, toch trouw komen bij de Bakker 'Met het Omfietsbrood'. Richt zelfs een fanpagina in. Maar al mijn comments worden door de bakker genegeerd. Suggesties en foradiscussies? Boeien! De bakker ziet het niet. Veel te druk met lekker brood bakken, zeker. Mijn brood - meergranen, veelzaden, tijgerwit - smaakt er niet minder om, denk ik.


Wat denkt u? Zoete broodjes bakken met social media, lukt dat? Zou de social mediabakker meer klanten krijgen, omdat het een social media(koeken)bakker is?

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen. Foto: