LinkedIn wil in de toekomst universeel identificatiemiddel worden · Marketingfacts

LinkedIn is druk doende allerhande innovatieve speeltjes en snufjes toe te voegen aan zijn profielen. En lanceerde het netwerk onlangs LinkedIn Signal, een open stream van tweets in LinkedIn. Handig om nieuwe contact te ontdekken, en te zien wat er speelt in een bepaalde regio, branche of beroepsgroep. Logisch, want Facebook wordt almaar professioneler gebruikt in de Verenigde Staten en slimme nieuwlichters als Gist weten op ingenieuze wijze sociale netwerken met Gmail te koppelen om zo tot een soort Social CRM-oplossing te komen. Nederland, met meer dan 2 miljoen LinkedIn-gebruikers, is een serieuze testmarkt voor het professionele nichenetwerk. Tijdens #Picnic10 interviewde ik Eugenie van Wiechen, sinds begin dit jaar managing director van LinkedIn in Nederland over het hoe en waarom van de extra focus op de Nederlandse markt.

LinkedIn straks als universeel identificatiemiddel?

Interview Eugenie van Wiechen (LinkedIn)

Wat moet LinkedIn, een grote speler op de social mediamarkt, in zo’n klein kikkerlandje als Nederland?
Van Wiechen: “We zijn in januari naar Nederland gekomen omdat we zien dat er heel vele Nederlanders op LinkedIn zitten: de penetratie is heel erg hoog. Daarnaast is het zo dat die Nederlanders heel erg actief zijn op LinkedIn, hoe vaak komen ze op de site, hoeveel connecties hebben ze en wat doen ze er allemaal mee. Nederlanders lopen daarin erg voorop.”

Twee miljoen Nederlanders op LinkedIn, dat zijn de laatste cijfers van augustus. Hoe komt het dat wij Nederlanders zulke grote LinkedIn-gebruikers zijn?
“Dat komt door technologie: wij zijn na Korea het land met de grootste breedbandpenetratie. Wij treden vanuit onze cultuur heel erg naar buiten toe. We zijn niet hierarchisch, vinden het niet moeilijk om connecties aan te gaan. Een andere factor is dat wij heel veel zelfstandigen hebben in de markt die LinkedIn heel goed kunnen gebruiken om nieuwe opdrachten te vinden. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat Hyves ook al geruime tijd bestaat, zodat we begrijpen wat het betekent om te ‘linken’.”

Wat betekent dit zakelijk gezien? Is dit een markt waar voor LinkedIn geld te verdienen valt?
“Er zijn een aantal zaken die wij belangrijker vinden bij het betreden van de Nederlandse markt. Wij willen allereerst goed begrijpen wat die Nederlanders nou zo actief maakt op LinkedIn, om daar van te leren voor andere landen. We zitten daarom veel met gebruikers aan tafel om ze goed te leren begrijpen. Het tweede punt is inderdaad gericht op geld verdienen: we hebben een aantal verschillende business modellen waarmee we geld verdienen, en dat doen we ook op de Nederlandse markt. Het derde dat wij doen is kijken of wij nieuwe concepten in de markt kunnen zetten, die uitproberen en als deze slagen kunnen wij ze uitrollen naar andere landen, waardoor we extra waarde kunnen bieden aan onze gebruikers.”

Aan wat voor concepten moet je daarbij denken?
“In maart zijn wij een offline, dus een in levende lijve, trainingsprogramma gestart. Daarin hebben wij gebruikers geleerd hoe zij LinkedIn kunnen gebruiken. Hoe haal je het meeste uit LinkedIn? Dat hebben wij nu een half jaar gedaan, wij rollen dat programma nu uit naar Engeland.”

Je had het net over nieuwe businessmodellen. Wat betekent dat voor de marketeer?
“Een van de businessmodellen is marketingoplossingen. Hoe zorg ik dat ik mijn B2B-doelgroep gericht kan bereiken? Dan kun je denken aan heel gerichte display advertising, maar ook concepten rondom groepen die wij hebben in LinkedIn. We zoeken de interactie met gebruikers, met beslissers. Een tweede oplossing is een recruitmentoplossing, waarbij recruiters bij grote bedrijven op zoek gaan naar de ideale kandidaat voor de vacatures die zij hebben. Het derde model betreft onze online abonnementen., die gebruikers extra functionaliteiten biedt. Waarmee je bijvoorbeeld mensen kunt bereiken die buiten je eigen netwerk zit. Wat wij nu aan het doen zijn is abonnementen aanbieden rondom specifieke gebruikersbehoeften. Bijvoorbeeld: ik ben op zoek naar een baan. Dan is het voor mij erg handig om de mensen te bereiken voor het bedrijf waarin ik geïnteresseerd ben.”

Maken jullie al geld in Nederland, of is het vooral een testmarkt?
“We maken omzet. We zijn net begonnen.” [stilte]

Wat is de toekomst van social media en LinkedIn?
“Wereldwijd zijn er ongeveer 500 miljoen professionals. Dat is een belangrijk doel in de toekomst. Daarnaast is het van belang dat de informatie die tot ons komt op een goede manier ontsloten wordt, ik denk dat LinkedIn daarin een essentiële rol vervuld (zie ook LinkedIn Signal). Zodat ik kan inschatten wat de voor mij belangrijke connecties ergens van vinden. Daarnaast is het ook prettig als je deze kennis met elkaar kan delen, niet alleen als je achter je pc zit, dus het kan ook zo zijn dat ik op mijn mobiel aan het interacteren ben op LinkedIn, mét LinkedIn. Maar het kan ook betekenen dat ik met mijn LinkedIn-account bezig ben ergens op een site mij te identificeren, om te kijken wat daar gebeurt tussen de mensen in mijn netwerk.”

Of solliciteren via LinkedIn, je hoeft straks alleen nog maar je account in te laden…
“Dat gebeurt al. Onze API is opengesteld om dat soort zaken te faciliteren.”Dit artikel verscheen eerder op M!:
LinkedIn straks als universeel identificatiemiddel? · Marketingfacts

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.