Hyves bindt de strijd aan met Twitter, Facebook én sms


Gek is dat. Hyves is het grootste sociale platform van Nederland, één op de zes bekeken pagina's is Hyves, een bereik van 50 procent en meer van dat soort knalharde, retegeile cijfers - kijk maar eens in STIR voor de gein. Maar alle tweeps, bloggers en/of innovators (vul hippe term naar believen in) krijsen om het hardst dat Hyves hartstikke morsdeaud aan het gaan is.

Gekrabbel passé

'Gekrabbel is voor velen passé', kopte Dagblad de Pers onlangs. Op basis van één persoon dat zijn Hyvesaccount opzegt. Nou moe. 'Wordt het steeds stiller op Hyves', was laatst de vraag op een ander blog. Ik zou het ook niet weten, ik krabbel alleen nog met m'n halfbroertje van twaalf... Prangende vraag: verliest Hyves relevantie? Die vraag durf ik niet te beantwoorden.

Nieuw trucje

Maaarrrr, Hyves zit in de tussentijd niet stil. Vorige week lanceerde het vijfjarige sociale netwerk (felicidades!) een nieuw trucje: Koppel je WieWatWaars aan je Facebook/Twitter-account. Getuige de begeleidende blog van de big kahuna Raymond Spanjar himself snapt men op Hyves HQ dus ook dondersgoed dat actie vereist is. Welke het universele platform wordt (Hyves, Twitter, Facebook, MyTwitface...), daar draait het de komende jaren allemaal om!

Fraaie titel

Onder de fraaie titel Netwerken aller landen, verenigt u kondigt Raymond de nieuwe dienst aan.
  • Dilemma nummer 1: Je wilt twitteren om je imago als hippe innovator in stand te houden. Maar je meeste vrienden volgen je op Hyves. Waar geef je door wat je aan het doen bent?
  • Dilemma nummer 2: Je vrienden vinden zichzelf hippe innovators en slaan aan het twitteren. Mis je voortaan hun updates of ga je meerdere sites volgen?

Twitter je? Koppel hier je account.
Ben je lid van Facebook? Klik dan hier.

Geo-informatie

Belangrijker nog: in de toekomst gaat Hyves geo-informatie meesturen, schrijft Raymond. Kijk, dan wordt het pas echt interessant. Want de toekomst is niet aan de webclients, maar aan de mobiele apps die de gebruiker van lokatiespecifieke informatie gaan voorzien. Denk Foursquare, of Layar. Hoe vet als je lokale adverteerder bent!

Ronkend persbericht

Da's niet alles. Vorige week nog verstuurde Hyves een ronkend persbericht - tof trouwens dat gerefereerd wordt aan een interview dat ik 4,5 jaar geleden had met Spanjar. Toename van het ledental in Nederland wordt onmogelijk geacht, en zijn het er trouwens wel 8 miljoen? Wél kunnen de menschen nog wat meer tijd doorbrengen bij Hyves - nu al een half uur gemiddeld per dag, da's al kneiterveel.

Echte concurrenten

En, schrijft Hyves: "Echte concurrenten lijkt Hyves in Nederland nauwelijks te hebben. MySpace, tot voor kort 's werelds grootste sociale netwerk, sloot zijn Nederlandse kantoor na nog geen jaar. Facebook lijkt met meer dan een half miljoen gebruikers (moet zijn: 1,5 miljoen - RJ!!) nog de grootste concurrent. De site groeit de laatste jaren sterk, en onderscheidt zich van Hyves onder meer door wat oudere gebruikers en zijn internationale oriëntatie." Oneens met dat verhaal, maar goed, ze doen al hun best om Facebook/Twitter voor te zijn.

Publieke WieWatWaars

Sterker nog, de publieke WieWatWaars zijn reeds à la Twitter te volgen via Hyves.nl/nu. Nu dient het platform zich nog echt te onderscheiden van Facebook door de shift te maken van browsegerichte omgeving naar contentgestuurde user interface. Zoals @sytsevliegen zich terecht afvraagt: Krijgt Hyves ook een wall? Ik denk, nee ik hoop, van wel - eerlijk gezegd.

Concurreren met mobiele providers

Laatste puntje. In de toekomst denkt Hyves niet te concurreren met sociale netwerken, maar met mobiele telefoonproviders. Ja, u hoort het goed. Dát zijn echt de Nieuwzen van den dag, Koekenbakker. "Op dit moment zijn er ongeveer tweehonderdduizend Hyvers online", knip/plak Spanjar. "Maar met mobiele telefoons erbij zouden dat er miljoenen kunnen zijn." Op moderne mobieltjes (iPhone, Android, enz.) vervaagt volgens Hyves 'de grens tussen internet en telefonie. iPhones en Blackberry's kunnen vanzelf een seintje geven als een krabbel is ontvangen, waardoor het verschil met een sms-je bijna verdwijnt'.

Krabbelen

Verdwijnt? Een krabbel kan veel meer dan een sms! Ik zou mijzelf eens flink achter de oren krabbelen (yes, pun intended) als ik business developer was bij KPN, T-mobile of Vodafone.
Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.