Makelaarsland roepende in mediawoestijn


Ik heb een haat-liefdeverhouding met persberichten. Zo kreeg ik er vandaag een via EZPress, van een mij onbekend bedrijf genaamd ZyXEL.

De eerste zin van het persbericht luidt als volgt: 'ZyXEL laat trots weten dat haar nieuwe NSA-220 Plus Digital Media Library van de Digital Living Network Alliance (DLNA) de 1.5 certificering heeft ontvangen.'

Huh?! Delete!

Nou zijn er best bedrijven die snappen hoe je een goed persbericht kunt maken, dat niet alleen nuttig is voor journalisten, maar ook begrijpelijk is voor consumenten - mijn schoonmoeder, bijvoorbeeld. Neem Ajax: de club plaatst zijn persberichten pontificaal op de homepage. Als hoofdbericht, als het moet. Slim, want een geheide hit in zoekmachines. Google eens Ajax en Marco van Basten. Precies.

Ik haat de meeste persberichten, maar mijn hart maakt elke keer weer eens sprongetje als er één persbericht van Makelaarsland op de digitale deurmat ploft. Vooral de laatste, gedateerd op 17 maart 2009, kon mij bekoren. Want er zat zowaar nieuws in. 'Negatieve publiciteit zeer slecht voor woningmarkt', stond in de onderkop. Recessie of niet, Makelaarsland begroet 10.000ste huizenkoper, was de vetgedrukte header.

Na een PR-technische inleiding trekt directeur/eigenaar Jeroen Stoop fel van leer: Volgens de boomlange makelaar (sic!) wordt ook het succes van Makelaarsland bedreigt (sic) door de negatieve sfeer die in de pers over Nederland heen wordt gestort. "Vorige week berichtte de NVB (Nederlandse vereniging van ontwikkelaars & bouwondernemers?, RMJ.) over sterk terugvallende nieuwbouwverkopen. Blijkbaar vindt deze club het nodig om via de pers een appèl op het kabinet te doen. Gevolg is dat vorige week de kranten volstonden met 'Daling woningverkopen versnelt'."

"Wij merken het direct op de werkvloer als er negatief over de woningmarkt wordt bericht. De eerste klap kwam toen er in algemene zin over de kredietcrisis werd geschreven. Net toen wij dachten dat we de stijgende lijn weer te pakken kregen, kwam de noodkreet van Vereniging Eigen Huis. Daarna denderde de markt echt in elkaar. Men maakt zo woningzoekers koopschuw."


Dat hakt er effe lekker in.

Eindelijk eens een relletje, uitgevochten via persberichten. En dat ook eens met citaten die zó de krant in kunnen. Het beoogde effect valt ook zo te herleiden: Makelaarsland wil een tegengeluid laten horen in tijden van doemdenken over de economie. PR-technisch gezien zeg ik: chapeau.



"De pers mag mij altijd bellen voor het laatste nieuws", vervolgt Stoop (in het persbericht). "Wij zijn optimaal geautomatiseerd. Wij kunnen á-la-minute verkoopoverzichten uitdraaien, waaruit de marktstemming kan blijken. Omdat wij zo snel werken en het grootste makelaarskantoor van Nederland zijn, kunnen onze verkoopresultaten prima als barometer gebruikt worden."

Ook dit is prijzenswaardig. Makelaarsland wil zich als expert opwerpen in de jungle van allerhande instanties (NVB, NVM, VEH, enz, enz.) die roepen dat het zo slecht gaat met de woningmarkt. De melding dat journalisten hem kunnen contacteren, is fijn om te weten.

Toch begaat Makelaarsland een kleine denkfout. Deze laatste melding is zo evident PR, daar trapt niemand in. Als ik zijn directe nummer zou krijgen in persoon, zou ik er blij mee zijn als journalist - en er gebruik van maken. In dit geval denk ik: ik wacht je persberichten wel af. (Bijna een maand later heb ik niets meer gehoord van Makelaarsland.)

Via Google Nieuws zie ik weinig berichten verschijnen over Makelaarsland, wel bij andere bronnen zoals Moviq. Ook bij NOS eerder al berichtje, en zie hier wat een na-echoënde buzz in 2007 bij Bizz.

Op het moment dat ik het persbericht ontving, kon ik nauwelijks iets terugvinden over deze kwestie op de site van Makelaarsland. Sindsdien is de internetpagina een tikje aangepast, lijkt het. Via Google zie ik direct een kopje 'Informatie kredietcrisis'. Helaas is dit kopje op de site enigszins weggemoffeld. En jammer genoeg is de content overgenomen van Vereniging Eigen Huis, terwijl het mij een koud kunstje lijkt zelf authentieke content te fabriceren. Middagje werk.

Ook staat er een link naar een bericht (waarom deze niet in persbericht verstuurd?)naar een mededeling van directeur Stoop. Weer geeft hij instanties een veeg uit de pan. "En dan zo'n gerucht dat banken geen geld meer willen lenen. Je hoeft dus niet te proberen een huis te kopen, want je krijgt toch geen financiering."

De intentie van Stoop om zich als expert op te werpen, is aanwezig en prijzenswaardig. Wat ik mis, is een heldere strategie. De persberichten zijn verstopt op de site, er is geen 'Who is?' over Stoop - ik ken hem niet, hoewel hij in m'n Linkedin-netwerk zit. Wel staan de medewerkers van afdeling Operationeel op de site, maar wat moet ik als journalist daar nou mee?

Een beetje structuur brengen in dit allegaartje is geen overbodige luxe. Dat zou zich al voordoen op het moment dat Makelaarsland een online perskamer inricht. Maak zelf nieuwsberichten, gericht op de consument (de lezers van kranten, kijkers van tv-rubrieken), niet zozeer op de PR-behoefte van Makelaarsland zelf. En als het bedrijf zich wil opwerpen als contra-expert - via hun verkoopcijfers als barometer -, plaats dan die cijfers ook direct online. Journalisten willen direct die informatie kunnen inzien en niet eerst hoeven bellen, bovendien creëert de publicatie (per kwartaal, bijvoorbeeld) zijn eigen PR-momentje, en dat telkens weer.

En voor potentiële klanten kan het een geruststellende gedachte zijn dat via Makelaarsland een huis nog wél verkocht kan worden. Zoals gezegd: de wil is er bij Stoop, maar momenteel is hij met zijn Makelaarsland slechts roepende in een dor mediawoestijn.

Een visie op Marketing + PR in de online wereld. Foto: Onzebossenverdwijnen/CC