Topsquash, een zware blessure en lang leve het persbericht

Dacht je nu echt dat ik een hekel heb aan persberichten? Je zou het wel zeggen, als je mijn eerdere blogs leest over het perfecte persbericht (bellen bestaat ook nog), een smeuïge quote maakt het persbericht en een slecht persbericht is pure spam. Of neem het tweede persbericht dat ik dit jaar verstuurde, waarin ik het persbericht dood verklaar.

Door Remco Janssen | Marketing + PR Visie

Fan van goede persberichten

Ik? Een hekel aan persberichten? Niets is minder waar. Sterker nog. Ik ben een groot fan van (goede) persberichten in je marketing PR mix. Mits het persbericht relevant nieuws bevat, goed getimed en redelijk geschreven is én de X-factor bezit. Zo'n statement schreeuwt natuurlijk om een goed verhaal. Hou je vast.

Bizarre sportblessure

Van alle sportblessures die je je maar kan voorstellen, is die van voormalig topsquasher Tommy Berden toch wel de bizarste die ik in - mijn vorige - carrière als sportjournalist ben tegengekomen. Deze maand precies vier jaar geleden ontdekten artsen in Amerika een zeldzame kwetsuur aan een pees in de onderarm van destijds Nederlands beste profsquasher. Berden scheurde de pees, spontaan, zittend op de bank. Slechts één op de vijf miljoen mensen overkomt zo'n plotselinge peesscheur; laat het nou net een topsporter zijn die het overkomt.


Einde carrière

Een slepende revalidatie volgde, maar eenmaal fit scheurde Berden twee pezen in zijn hand. Einde profcarrière. Maar niet het einde van zijn squashloopbaan. Sedertdien fungeert Berden als directeur/toernooipromotor van Topsquash Nederland. Beide functieomschrijvingen doen geen recht aan Berdens inspanningen de squashsport op de kaart te zetten.

Persbericht als krachtig PR-middel

Het krachtigste PR-middel dat Berden heeft ingezet om squash op de kaart te zetten, is het persbericht. Een kleine zoektocht leert mij dat ik 309 persberichten van Tommy heb ontvangen en dat sinds augustus 2008, de datum waarop ik weer voor mijzelf begon. Een voorzichtige schatting leert mij dat ik mogelijk de voorbije vier jaar zo'n 600 persberichten over squash heb ontvangen.

Persberichtendienst

En ik ben niet de enige ontvanger, natuurlijk. Alle sportredacties in Nederland worden via de persberichtendienst van Tommy Berden nauwgezet op de hoogte gehouden van de wederwaardigheden van de Nederlandse topsquashers in binnen- en buitenland, zowel de heren als de dames. Uitslagen, ranglijsten, blessures, zegeningen of blunders, ze zijn allemaal de revu gepasseerd.



Persberichten hebben nut

Hebben al die persberichten nut? Ja, elk persbericht heeft z'n nut. Sinds Berden zich met squash-PR bemoeit, besteden persbureaus GPD en ANP vaker en uitgebreider aandacht aan de squashsport. Krantenjournalisten weten hun weg te vinden naar squashevenementen in Nederland. Als de Dutch Open wordt gespeeld, zoekt de ANP-verslaggeefster naar een goede feature - en de eerste persoon die zij belt is Berden, hij weet alles. NOS heeft al eens uitgebreid een reportage gewijd aan squash, voorheen een ondenkbare situatie voor een niet-Olympische C-sport.

Zijn alle persberichten relevant?

Zijn alle persberichten voor mij relevant geweest? Nee. Waren ze goed geschreven? Mwoah, kan beter. Maar zorgen de persberichten over squash ervoor dat de squash als topsport in Nederland top of mind was bij mij als sportscribent? Ja, wel degelijk. Het enige puntje van kritiek wellicht is dat Berden zijn persberichten niet laat doorverwijzen naar een site, waar elk persbericht weer terug te vinden is. Doen, want goed voor je SEO!

Succes met persberichten

Waarom zijn de persberichten van Berden zo'n succes? Allereerst heeft het persbericht een belangrijke signaalfunctie: de overheersende boodschap is dat in squash een hoop gebeurt. Ook zorgt het persbericht ervoor dat journalisten die niet dagelijks squash volgen, redelijk op de hoogte blijven van het nieuws. Daarbij geven de persberichten inzicht in de kalender van de sport. Tevens fungeert het persbericht als persoonlijk archief voor de journalist of de redactie.

Persberichten hebben de X-factor

Tot slot: de persberichten hebben de X-factor. Berden doet zijn uiterste best journalisten goed te informeren met het persbericht, dat zie je, voel je, lees je terug in alles. Journalisten vinden dat prettig, weet ik uit ervaring én navraag. Zodoende heeft Tommy Berden zichzelf met persberichten gebrand als dé squashexpert, én zet hij met elk persbericht squash steviger op de kaart. Lang leve het persbericht!



Rentree in persbericht

Goed nieuws trouwens. Maandag kreeg ik een persbericht van Tommy Berden. Hij maakt zijn rentree in de eredivisie squash. Succes Tommy! Wil je meer weten over goede persberichten, of heb je cases waarbij organisaties het persbericht succesvol gebruiken in hun marketing PR, stuur mij dan een persbericht mailtje.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Werken de nieuwe regels van Marketing PR ook in Nederland?

Stop. Leg al het PR-werk dat je aan het doen even neer. Wat ben je precies aan het doen, beste (Marketing) PR-adviseur? Ben je journalisten aan het spammen met slecht geschreven persberichten? Ben je keihard alle journalisten in je rolodex (*proest*) aan het nabellen, in de hoop dat ze over je product of dienst schrijven?

whoa!  stop!

Rechtstreeks met klanten communiceren

Stop daar mee. Je kunt ook rechtstreeks met je klanten communiceren. Online. Via internet. In-ter-net. Dat is die wereld waarin je je nu begeeft. Websites. Blogs. Hyves. Twitter. Facebook. Misschien wel eens van gehoord? Schijnt een hele grote markt te zijn, dat internet.

Leuk stukje

Schrijf eens een leuk stukje op je website. Maak een blog, zorg voor een goed verhaal of maak een leuk filmpje. Produceer relevante content, opdat consumenten weten dat jij - beter nog, je merk, bedrijf, instelling of dienst - ze begrijpt. Dat is toch veel makkelijker dan journalisten spammen, in de hoop op aandacht? Misschien praten je klanten wel terug! Of zelfs over je, nog beter.

Adverteren

Het kan echt anders. Neem nou adverteren. Grappig, man. Geef je 50.000 euro uit aan een hele pagina in de Telegraaf. Nul verkoop. Wat had je dan gedacht? Voor die 50.000 euro krijg je bij mij een jaar lang één blog per week, over een onderwerp waar je kopers in geïnteresseerd zijn. En dus naar op zoek zijn. Tof, toch?

Long tail

Google doet de rest. Want mensen lossen hun problemen tegenwoordig op via Google. Dat heet dan weer long tail. Onzin zeg je? Waarom gebruikt 92% van de Nederlanders Google dan op het internet?

New Rules

New Rules of Marketing PR by David Meermann Scott

Innovatieve PR

Het kan dus ook anders. Innovatiever, vooral. Een van de bekendste sprekers op het gebied van innovatieve PR, is David Meerman Scott. En dan bedoel ik écht innovatief, niet van die hype-van-de-week-achtige pseudo-innovatie. Onlangs trof ik David Meerman Scott in Amsterdam voor een interview over The New Rules of Marketing & PR, zijn beststeller over vernieuwende public relations in het social media-tijdperk.

Nieuwe PR-regels in Nederland

David Meerman Scott heeft het over de nieuwe regels van Marketing PR. Zie de foto boven. Werken deze nieuwe regels van Marketing PR ook in Nederland? Ja, natuurlijk!

Interview with David Meerman Scott from Remco Janssen on Vimeo.

David Meerman Scott, author of The New Rules of Marketing & PR and World Wide Rave, on the new rules of Marketing PR. Would they work in the Netherlands as well?



Marketing PR-boek

Het voorgaande verhaal is geïnspireerd op de regels in zijn boek, lees meer bij Erno Hannink over het - in mijn ogen - beste boek over Marketing PR in de ganse wereld. Mijn dank gaat uit naar Spark Leadership Foundation en Pieter van Osch, organisator van het Social Media Event met David Meerman Scott. Binnenkort starten Erno, Pieter, ik e.v.a. de Social Media Club Amsterdam. Stay tuned.

David Meerman Scott boeken als keynote speaker? Kan ik voor je regelen. Stuur mij even een mailtje.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.