Twitter doet eindelijk iets aan spam: report spam!

Een kleine stap voor Twitter, een grote stap voor de medemenselijkheid op Twitter. De microblogdienst wist zich blijkbaar geen raad met die irritante Britney F**k Vids-autovolgers, maar nu is er een knoppie gebouwd - eindelijk - waarmee je wel die spambots kan killen. Report for spam! Klik en weg ermee.

Hoezee! De vlag gaat uit. Nu nog een automatische spamfilter, en alle tweeps zijn weer helemaal happy.

De dienst zat trouwens al wel in Tweetdeck, maar daarmee stuur je de twitterspammer door naar @spam. Deze knop is hopelijk doeltreffender.

Update 1: Even gecrowdasked N=2. Dit knopje zat er echt niet. Ik twijfelde nog aan m'n eigen waarneming.

Update 2:
Hier bij Twitter-FAQ alleen nog de oude reportspam-functie.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen, volg mij. Beeld: Remco Janssen/CC

Ergernis op Twitter om spam via direct messages van mafia games als Mobsterworld en Spymaster

De titel van m'n eerdere posting omtrent Mafiawars op Facebook was veelzeggend: Mafia Wars, leer ervan, begin er niet aan...

Blijkbaar zijn een hoop mensen op Twitter hardleers, getuige de groeiende irritatie op Twitter over de auto-DM’s om ook mee te doen aan de nieuwste rage, de virale mafia game Mobsterworld en Spymaster. De twitterazi die zulke DM’s versturen lijken zich niet bewust van de spam die zij naar hun followers versturen. Dat gaat je volgers kosten... Dit is een ernstige schending van privacy van persoonsgegevens – het zou verboden moeten worden.

Sterker nog, zo'n DM is in mijn ogen een vorm van e-mail en is in ongewenste vorm dus strafbaar. Ook de vorderingen in Mobsterworld van de gamende twitteraar valt in de timeline te volgen, hoogst irritant voor de followers (en gênant voor de gamende loonslaaf…).

Lees verder op Marketingfacts.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Een slecht persbericht is pure spam

Op mijn vorige blog over persberichten van prijsvechter Makelaarsland ontving ik een aardige reactie van een medewerkster. De blog was gelezen, dank u vriendelijk, we nemen uw advies 'in beraad'.

Graag gedaan.

Wat ze beter hadden kunnen doen, was iemand in dienst nemen die weet hoe persberichten te schrijven. Eind april plofte een nieuw epistel van Makelaarsland dat voor de naam persbericht moet doorgaan op mijn digitale deurmat. Met de volgende kop: Perbericht (sic): Makelaarsland verkoopt 10.000ste midden in crisis.

Een fout in het woord persbericht, en het woord huis vergeten. Heel slordig, maar erger nog: voor veel journalisten reden het persbericht meteen te deleten.

Voor wie de ongeschreven regels 'hoe een persbericht te pluggen' niet kent, hier enkele stelregels waar een echt goed persbericht aan moet voldoen:

1. Stuurt u het persbericht wel naar de juiste ontvanger?

Ik blog over Marketing + PR en ik ben sportjournalist en ik werk in Amsterdam, waarom krijg ik dan berichten over 'een wervelende stadsmarkt' in Rotterdam?

2. Wil de ontvanger het persbericht wel echt krijgen?

Persberichten nabellen (waarom zijn het altijd onzekere stagiairs die dat doen?) werkt al averechts, helemaal als het een ongevraagd persbericht is. Op een e-mailbox zit geen JA/NEE-sticker, dus als je zoals ik twintig nutteloze persberichten per week ontvangt, is het gewoon pure spam. SPAM dus!! Dat is strafbaar, mensen!! En kom niet aanzetten met het excuus, daar ben je toch journalist voor geworden? Om slecht geschreven en onzinnige persberichten te ontvangen, zeker. Ja daag!

3. Journalisten zijn over het algemeen én lui én taalfetisjist.

Als in een persbericht - zoals in het geval van Makelaarsland - een schrijffout staat, haken de meeste scribenten af. Bovendien, ga er echt niet van uit dat het persbericht uitgebreid gespeld wordt. Hou op, schei uit. De meeste journalisten maken zich momenteel meer zorgen over hun baan en pensioenplan. En terecht, trouwens.

4. Pdf, Word-doc, downloaden?

Grapje zeker. Uw persbericht wordt weggemieterd. Tenzij u de nieuwe trainer van Ajax bekend maakt. Echt, alleen persberichten van de top vijf-bedrijven over welke journalisten schrijven worden altijd direct gelezen. De rest van de persberichten is vullis. Weg ermee.

5. Een goede kop is het halve werk, ook bij een persbericht.

Net als in een krant: in de kop staat het nieuws. Zoals Gervaise Coebergh schrijft op Molblog: 'Waarom een koe een koe noemen?' In dit geval had Makelaarsland het woord persbericht beter achterwege kunnen laten.

6. En neem deze les van Coebergh ook eens ter harte.

"De essentie van die berichten is anno 2009 niet naar wie het gestuurd wordt, maar dat het (meer of minder) nieuwswaardige informatie betreft – of zou moeten zijn. Daarom lijkt mij het woord nieuwsbericht beter op zijn plaats." Nieuws dus, persberichtenspammers! En dus geen gênante zelfbevlekking, ga dan maar lekker twitteren of zo.

Ik kom hier geheid nog een keer op terug.

Zie ook: Het persbericht is dood, leve het nieuwsbericht.


Beeld: Antoon's Foobar/Flickr/CC. Een visie op Marketing + PR in de online wereld.