Topsquash, een zware blessure en lang leve het persbericht

Dacht je nu echt dat ik een hekel heb aan persberichten? Je zou het wel zeggen, als je mijn eerdere blogs leest over het perfecte persbericht (bellen bestaat ook nog), een smeuïge quote maakt het persbericht en een slecht persbericht is pure spam. Of neem het tweede persbericht dat ik dit jaar verstuurde, waarin ik het persbericht dood verklaar.

Door Remco Janssen | Marketing + PR Visie

Fan van goede persberichten

Ik? Een hekel aan persberichten? Niets is minder waar. Sterker nog. Ik ben een groot fan van (goede) persberichten in je marketing PR mix. Mits het persbericht relevant nieuws bevat, goed getimed en redelijk geschreven is én de X-factor bezit. Zo'n statement schreeuwt natuurlijk om een goed verhaal. Hou je vast.

Bizarre sportblessure

Van alle sportblessures die je je maar kan voorstellen, is die van voormalig topsquasher Tommy Berden toch wel de bizarste die ik in - mijn vorige - carrière als sportjournalist ben tegengekomen. Deze maand precies vier jaar geleden ontdekten artsen in Amerika een zeldzame kwetsuur aan een pees in de onderarm van destijds Nederlands beste profsquasher. Berden scheurde de pees, spontaan, zittend op de bank. Slechts één op de vijf miljoen mensen overkomt zo'n plotselinge peesscheur; laat het nou net een topsporter zijn die het overkomt.


Einde carrière

Een slepende revalidatie volgde, maar eenmaal fit scheurde Berden twee pezen in zijn hand. Einde profcarrière. Maar niet het einde van zijn squashloopbaan. Sedertdien fungeert Berden als directeur/toernooipromotor van Topsquash Nederland. Beide functieomschrijvingen doen geen recht aan Berdens inspanningen de squashsport op de kaart te zetten.

Persbericht als krachtig PR-middel

Het krachtigste PR-middel dat Berden heeft ingezet om squash op de kaart te zetten, is het persbericht. Een kleine zoektocht leert mij dat ik 309 persberichten van Tommy heb ontvangen en dat sinds augustus 2008, de datum waarop ik weer voor mijzelf begon. Een voorzichtige schatting leert mij dat ik mogelijk de voorbije vier jaar zo'n 600 persberichten over squash heb ontvangen.

Persberichtendienst

En ik ben niet de enige ontvanger, natuurlijk. Alle sportredacties in Nederland worden via de persberichtendienst van Tommy Berden nauwgezet op de hoogte gehouden van de wederwaardigheden van de Nederlandse topsquashers in binnen- en buitenland, zowel de heren als de dames. Uitslagen, ranglijsten, blessures, zegeningen of blunders, ze zijn allemaal de revu gepasseerd.Persberichten hebben nut

Hebben al die persberichten nut? Ja, elk persbericht heeft z'n nut. Sinds Berden zich met squash-PR bemoeit, besteden persbureaus GPD en ANP vaker en uitgebreider aandacht aan de squashsport. Krantenjournalisten weten hun weg te vinden naar squashevenementen in Nederland. Als de Dutch Open wordt gespeeld, zoekt de ANP-verslaggeefster naar een goede feature - en de eerste persoon die zij belt is Berden, hij weet alles. NOS heeft al eens uitgebreid een reportage gewijd aan squash, voorheen een ondenkbare situatie voor een niet-Olympische C-sport.

Zijn alle persberichten relevant?

Zijn alle persberichten voor mij relevant geweest? Nee. Waren ze goed geschreven? Mwoah, kan beter. Maar zorgen de persberichten over squash ervoor dat de squash als topsport in Nederland top of mind was bij mij als sportscribent? Ja, wel degelijk. Het enige puntje van kritiek wellicht is dat Berden zijn persberichten niet laat doorverwijzen naar een site, waar elk persbericht weer terug te vinden is. Doen, want goed voor je SEO!

Succes met persberichten

Waarom zijn de persberichten van Berden zo'n succes? Allereerst heeft het persbericht een belangrijke signaalfunctie: de overheersende boodschap is dat in squash een hoop gebeurt. Ook zorgt het persbericht ervoor dat journalisten die niet dagelijks squash volgen, redelijk op de hoogte blijven van het nieuws. Daarbij geven de persberichten inzicht in de kalender van de sport. Tevens fungeert het persbericht als persoonlijk archief voor de journalist of de redactie.

Persberichten hebben de X-factor

Tot slot: de persberichten hebben de X-factor. Berden doet zijn uiterste best journalisten goed te informeren met het persbericht, dat zie je, voel je, lees je terug in alles. Journalisten vinden dat prettig, weet ik uit ervaring én navraag. Zodoende heeft Tommy Berden zichzelf met persberichten gebrand als dé squashexpert, én zet hij met elk persbericht squash steviger op de kaart. Lang leve het persbericht!Rentree in persbericht

Goed nieuws trouwens. Maandag kreeg ik een persbericht van Tommy Berden. Hij maakt zijn rentree in de eredivisie squash. Succes Tommy! Wil je meer weten over goede persberichten, of heb je cases waarbij organisaties het persbericht succesvol gebruiken in hun marketing PR, stuur mij dan een persbericht mailtje.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Persbericht: het persbericht is hartstikke morsdood


AMSTERDAM, 29 oktober – Het persbericht zoals de meeste PR-bureaus, -adviseurs en andere voorlichtingsachtige types dat versturen is hartstikke morsdood. Dat stelt Remco Janssen, een zelfstandig PR-adviseur die met deze onzinnige opmerking hoopt zijn eigen producten en diensten op vervelende, ergerniswekkende en storende wijze onder de aandacht te brengen.

Onderzoek

Remco Janssen heeft enige tijd – zeg een half jaar – een soort van onderzoek verricht, waarbij hij op onwetenschappelijke wijze te werk is gegaan. Hij heeft vele persberichten geanalyseerd, gelezen en zelfs ontvangen – niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde.


Verheugd, blij, apetrots

“Ik ben zeer verheugd, ontzettend blij en apetrots om te mogen vertellen aan u, de lezer van dit persbericht, dat veel persberichten boordevol onzin staan. Meestal is er niet doorheen te komen. Vaak is het nog slecht geschreven ook. Of staan er spelfouten in.”


Goed nieuws!

Dat is goed nieuws! Vindt Remco Janssen. “ Dat betekent dat ik, Remco Janssen, als zelfstandig PR-adviseur nog jaren werk heb aan het analyseren en kwalificeren van de berg rommel die ik elke dag als persbericht in mijn toch al veel te volle mailbox verschijnt”, aldus citeerde Remco Janssen zichzelf, hoewel hij deze woorden natuurlijk nooit letterlijk zo heeft uitgesproken.


Fantastisch!

Uiteraard zou een persbericht een persbericht niet zijn, als Remco Janssen niet in de derde alinea zijn fantastische, baanbrekende, innovatieve, wereldverbeterende, enorm duurzame product/dienst/ego onder de aandacht zou brengen. Welke dat is, weet hij zelf ook niet precies, en het zal de lezer na het lezen van dit persbericht ook totaal niet duidelijk zijn. Dat geeft niet, want Remco Janssen heeft er niet voor gekozen om zijn persbericht te laten tikken door een PR-snorkel die 150 euro per uur ex. btw kost.


Kennis?

Dat wellicht de spamregelgeving enige invloed heeft op het persbericht an sich, en dit persbericht in het bijzonder, deert Remco Janssen in het geheel niet. “ Ik ben geheel gespeend van elke kennis. Onderzoek in de markt heb ik nooit gedaan. Dat hoeft ook niet, ik ken mijn klanten en ik heb een fantastisch product, al zeg ik het zelf”, schudde Remco Janssen nogmaals een smeuïge quote uit z'n mouw in dit persbericht.


Vriendelijk

Wilt u zo vriendelijk zijn dit persbericht integraal over te nemen in uw publicatie, opdat uw lezers er ook enige notie van krijgen?

Noot voor de redactie: het hele bericht is ter publicatie behalve de gegevens hieronder.

Voor meer informatie: Woordvoerder, voorlichter en directeur communicatie Remco Janssen, 06-14787713. Niet bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag. Ik ben met vakantie van gisteren tot en met sint juttemis.


Dank

Met dank aan redacteur Joep Zijp van Zin voor de totaal overbodige inspiratie. Dit persbericht is niet gecontroleerd op grammatica, spelfouten of nut. Dat hoeft namelijk helemaal niet als je een persbericht verstuurd.Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Social media release van Nuon Solar Team is géén gimmick, maar strategische PR-afweging


We leven in spannende tijden. Social media als Twitter, YouTube en Facebook veranderen de wijze waarop mensen met elkaar communiceren, maar ook hoe bedrijven hun klanten benaderen, ingrijpend.

Gek genoeg blijft een ding bij het oude: het good old persbericht. Nou ja, helemaal waar is dat natuurlijk niet. Veel PR-bureau's gooien linkjes in hun persberichten per e-mail, of ze plaatsen het persbericht online in een newsroom-achtige omgeving. Erg Web 2.0, laat staan PR 2.0, valt dat nog niet te noemen.

Social Media Release
Applaus voor Nuon Solar Team, én TBWA\Busted PR trouwens. Zij 'bedachten' voor de solar challenge van Nuna5 - zo'n karretje aangedreven door zonnecellen, heel vet - een social media release. Ziet er kek uit, mooi in al z'n eenvoud.

Het werkt zo. De social media release (online natuurlijk) bericht over een nieuwtje, waarna kopsgewijs drie nieuwsfeiten worden weergegeven. Handig. Daarna volgen bullits met achtergrondinformatie, nog handiger. Vervolgens enkele quotes (één van m'n jeugdheld Wubbo Ockels...), waarmee de journalist/blogger zelf verder aan het knutselen kan. Dan het beeldmateriaal, met de belofte van meer foto's op - u raadt het al - Flickr.


Zo hoort het!
Ook is er video, uiteraard op YouTube. Een agenda, linkjes, een boilerplate, contactinfo, Follow us (RSS, Flickr, Twitter, Hyves, YouTube) en Tip dit bericht completeren de social media release. Zoals gezegd, erg cool allemaal. Makkelijk te bewerken, easy om een bericht (blog, nieuwsartikel) van te maken. Zo hoort het!

Maar is de social media release van het Solar Team/Busted niet gewoon een leuk probeersel? Nee. Voorheen richtte het team zich op de televisie als voornaamste doelwit van PR. Daar is het vanaf gestapt, met een plausibele reden. De vaste volgers, zij die oprecht geïnteresseerd zijn in de solar challenge, krijgen hun informatie voornamelijk via blogs. Dus is een social media release, specifiek gericht op die doelgroep, een strategische PR-afweging.

Richten op blogs?
Maar moet een social media release zich puur en alleen richten op blogs of op technologie-achtige onderwerpen? Zeer zeker niet. Stel nou dat een Nuon zijn jaarcijfers openbaar wil maken. Een 'gewone' krantenjournalist hoeft niet per se bij de persconferentie te zijn, hij kan de belangrijkste quotes 'jatten' uit een YouTube-filmpje. Vragen stellen is er (nog) niet bij, maar met Skype en andere technieken is daar vast wel een oplossing voor.En vooral internetredacties van kranten en omroepen kunnen met de social media release direct aan de slag. Ze hoeven niet eerst een (vaak waanzinning slecht geschreven) persbericht door te ploegen, maar kunnen hun artikel opbouwen rond de quotes, feiten en embeddable video releases. Het artikel staat in een vloek en een zucht online, fit-to-web. En dat vinden journalisten en bloggers, in de tijden van sneller-sneller-sneller, pas echt handig!

Hier een social media template bij PR Squared.

Een visie op Marketing + PR in de online wereld. Foto's: copyright Nuon Solar Team.

Een slecht persbericht is pure spam

Op mijn vorige blog over persberichten van prijsvechter Makelaarsland ontving ik een aardige reactie van een medewerkster. De blog was gelezen, dank u vriendelijk, we nemen uw advies 'in beraad'.

Graag gedaan.

Wat ze beter hadden kunnen doen, was iemand in dienst nemen die weet hoe persberichten te schrijven. Eind april plofte een nieuw epistel van Makelaarsland dat voor de naam persbericht moet doorgaan op mijn digitale deurmat. Met de volgende kop: Perbericht (sic): Makelaarsland verkoopt 10.000ste midden in crisis.

Een fout in het woord persbericht, en het woord huis vergeten. Heel slordig, maar erger nog: voor veel journalisten reden het persbericht meteen te deleten.

Voor wie de ongeschreven regels 'hoe een persbericht te pluggen' niet kent, hier enkele stelregels waar een echt goed persbericht aan moet voldoen:

1. Stuurt u het persbericht wel naar de juiste ontvanger?

Ik blog over Marketing + PR en ik ben sportjournalist en ik werk in Amsterdam, waarom krijg ik dan berichten over 'een wervelende stadsmarkt' in Rotterdam?

2. Wil de ontvanger het persbericht wel echt krijgen?

Persberichten nabellen (waarom zijn het altijd onzekere stagiairs die dat doen?) werkt al averechts, helemaal als het een ongevraagd persbericht is. Op een e-mailbox zit geen JA/NEE-sticker, dus als je zoals ik twintig nutteloze persberichten per week ontvangt, is het gewoon pure spam. SPAM dus!! Dat is strafbaar, mensen!! En kom niet aanzetten met het excuus, daar ben je toch journalist voor geworden? Om slecht geschreven en onzinnige persberichten te ontvangen, zeker. Ja daag!

3. Journalisten zijn over het algemeen én lui én taalfetisjist.

Als in een persbericht - zoals in het geval van Makelaarsland - een schrijffout staat, haken de meeste scribenten af. Bovendien, ga er echt niet van uit dat het persbericht uitgebreid gespeld wordt. Hou op, schei uit. De meeste journalisten maken zich momenteel meer zorgen over hun baan en pensioenplan. En terecht, trouwens.

4. Pdf, Word-doc, downloaden?

Grapje zeker. Uw persbericht wordt weggemieterd. Tenzij u de nieuwe trainer van Ajax bekend maakt. Echt, alleen persberichten van de top vijf-bedrijven over welke journalisten schrijven worden altijd direct gelezen. De rest van de persberichten is vullis. Weg ermee.

5. Een goede kop is het halve werk, ook bij een persbericht.

Net als in een krant: in de kop staat het nieuws. Zoals Gervaise Coebergh schrijft op Molblog: 'Waarom een koe een koe noemen?' In dit geval had Makelaarsland het woord persbericht beter achterwege kunnen laten.

6. En neem deze les van Coebergh ook eens ter harte.

"De essentie van die berichten is anno 2009 niet naar wie het gestuurd wordt, maar dat het (meer of minder) nieuwswaardige informatie betreft – of zou moeten zijn. Daarom lijkt mij het woord nieuwsbericht beter op zijn plaats." Nieuws dus, persberichtenspammers! En dus geen gênante zelfbevlekking, ga dan maar lekker twitteren of zo.

Ik kom hier geheid nog een keer op terug.

Zie ook: Het persbericht is dood, leve het nieuwsbericht.


Beeld: Antoon's Foobar/Flickr/CC. Een visie op Marketing + PR in de online wereld.

Ajax.nl heeft Marco van Basten al ontgoogled

Woensdagmiddag, een vergadering op de redactie van Het Parool. Speciaal kwam een verslaggeefster de gang van zaken verstoren met nieuws dat insloeg als een bom: Marco van Basten stopt ermee. Eigener beweging, nog wel.

Alleen Nico Dijkshoorn, in zijn column in VI, had voorzien dat deze drastische maatregel uitgerekend vandaag plaats zou vinden. Maar ik had het kunnen weten.

Eerder op de dag belandde ik per toeval op de website van Jungle Minds, internet consultants naar eigen zeggen. Daar las ik een bloginterview met Gabriël van Gastel, coördinator Nieuwe Media van Ajax, die trots vertelde dat de contentmigratie van de oude naar de nieuwe portal Ajax.nl best een zware klus was tussen de bedrijven door, maar uiteindelijk soepel verliep.

"Het resultaat is een overzichtelijk, gebruiksvriendelijke en multimediale website met duidelijke doelgroepingangen, waarin elke bezoeker makkelijk zijn weg kan vinden."

Hoewel ik het daar strikt genomen niet mee eens ben, wilde ik eigenlijk alleen reageren op bezoeker OnlineTom, die via de nieuwe voorpagina direct werd doorgeleid naar shirtreclame. Hinderlijk. Ajax, maar ook de KNVB, schijnen niet te begrijpen dat je bezoekers met dat soort fratsen verjaagd. Het probleem is zo verholpen: kwestie van '/Home' achter de url typen, en dan die site bookmarken.

Maar hoe zit het met de SEO na de contentmigratie van Ajax.nl?, vroeg ik mij plots af. Recent in een blog nam ik Ajax als voorbeeld van een bedrijf dat persberichten online plaatst, en zo een goede SEO afdwingt - met het persbericht over de aanstelling van Marco van Basten als lichtend voorbeeld. Wie zocht op Marco van Basten, kwam als eerste uit op de website van Ajax. Zoals het hoort.

Wie schetst mijn verbazing? Marco van Basten is door Ajax.nl zorgvuldig ontgoogled, ware hij Nina Brink! Het persbericht is domweg van de Google-1-positie verdwenen. Foetsie. Spoorloos.

In dat geval zou ík ook meteen de handdoek hebben geworpen.


Klik voor groter beeld.

Zie reacties, tips en trics bij Ajax ontgoogled Van Basten op Marketingfacts.

Een visie op Marketing + PR in de online wereld. Foto: Thomas Poederbach/Flickr.com/Creative Commons