Het persbericht in relatie tot spamwet: OPTA kan de boom in

Zie je die kat die angstig naar beneden kijkt? Mooi. Dat is de OPTA. Dat is zo’n clubje overheidsdienaren (nou ja, ZBO’ers) die belast zijn met toezicht op van allerlei zaken zoals de Postwet en de Telecommunicatiewet. Mag zelfs boetes opleggen, tot 450.000 eurie tegen spammers. Goed, nuttig werk dus. Doorgaans.

Met de hernieuwde spamwetgeving tast deze verzameling quangotweeps volledig in het duister. Want een ding zijn ze vergeten. Ons (PR- en communicatiemensen) uit te leggen wat nou precies spam is in relatie tot het persbericht. Op de site van OPTA staat het volgende over spam: “Een spambericht is een bericht dat u ongevraagd ontvangt. Denk aan een e-mailbericht of een sms’je. De inhoud van het bericht bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van spam: die moet commercieel, ideëel of charitatief zijn. In de Telecommunicatiewet staat dat het versturen van spam in Nederland is verboden.”

Klachten

Maar dat is niet waar de OPTA voor beboet! De OPTA beboet, of waarschuwt, als je massaal verstuurt, schade veroorzaakt, er klachten zijn of anoniem berichten rondstrooit. Ja maar ho eens even! Alle PR-mensen schrikken wakker! Ik stuur berichten die je als commercieel kunt aanmerken, ze zijn massaal en als ik uit een bedrijfsaccount verstuur, zijn ze (al dan niet) wellicht ook nog eens (semi-)anoniem.

Symposium

Vandaag bezocht ik het symposium ’de nieuwe telecomwet en de gevolgen voor PR en journalistiek.’ En de OPTA was daar aanwezig om bij monde van hoofd internetveiligheid Daan Molenaar uit te leggen hoe de telecomwet - de spamwet - zich verhoudt tot het persbericht. Gezien de vele onduidelijkheden, met name rond optin, persberichten en spam mag OPTA toch wel en #communicatiefail-van-het-jaar-award ontvangen!

Oneliner

Let op de vage oneliner. “De wet heeft vaak vage normen, je kunt niet hele praktijk in een zin vangen.” En:"De schrijver van het persbericht weet verdomd goed of dit een commercieel, charitatieve of ideële boodschap kan zijn.”

Zekerheid

Gerrit-Jan Zwenne, partner advocatenkantoor Bird&Bird omschreef het als volgt: “Als jurist wil ik zekerheid, wil cliënten adviseren: dit mag wel, dit mag niet. Nu is het zo dat OPTA niets doet, als er niet wordt geklaagd! Maar ik ben wel kapotgespamd: wil je optin geven voor onze nieuwsbrief, ook door collega-advocatenkantoren. Dat leidde tot overlast. En collega’s vroegen mij: moeten wij niet wat doen?”(Lees ook zijn blog voor reacties naar aanleiding van het debat over spamwet).

Echte problemen

Hoe ziet de OPTA dat? “Wij gaan alleen achter de echte problemen aan, als er klachten zijn of schade is. Met een serieus persbericht naar journalisten kom je nooit in de problemen, mits je gezond verstand gebruikt!”, aldus Molenaar.

Diffuus

De boodschap is daarmee niet minder diffuus. Er is een organisatie die niet onder directe ministeriële zeggenschap valt, die dikke boetes mag uitdelen en die het aan PR-mensen niet duidelijker weet te maken hoe de spamwet werkt dan: ‘gebruik je gezond verstand’. Het stelt de communicatiebranche in constante staat van verwarring, en wet zuigt aan alle kanten - of althans de uitvoering daarvan want niemand snapt hoe die plaatsheeft.

OPTA mag de boom in

Ik ben helemaal voor een spamwetgeving. Deaud aan alle spammers, hiep hoi! Weet je wat er nu aan de hand is? Het is een door de overheid aangelegd mijnenveld, waar een semi-overheidsorgaan een bordje bij heeft getimmerd met ‘loopt u vooral rustig door’. Zo werkt het dus niet, OPTA. Je kunt wat mij betreft de boom in met je spamwetgeving!

Lees ook de uitstekende post van internetjurist Arnoud Engelfriet: Is persbericht eigenlijk spam?

Foto: Flickr/CC/Maarten (c)

Dit artikel verscheen eerder bij Communicatie Online:
OPTA kan de boom in met zijn spamwetje - CommunicatieMarketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Topsquash, een zware blessure en lang leve het persbericht

Dacht je nu echt dat ik een hekel heb aan persberichten? Je zou het wel zeggen, als je mijn eerdere blogs leest over het perfecte persbericht (bellen bestaat ook nog), een smeuïge quote maakt het persbericht en een slecht persbericht is pure spam. Of neem het tweede persbericht dat ik dit jaar verstuurde, waarin ik het persbericht dood verklaar.

Door Remco Janssen | Marketing + PR Visie

Fan van goede persberichten

Ik? Een hekel aan persberichten? Niets is minder waar. Sterker nog. Ik ben een groot fan van (goede) persberichten in je marketing PR mix. Mits het persbericht relevant nieuws bevat, goed getimed en redelijk geschreven is én de X-factor bezit. Zo'n statement schreeuwt natuurlijk om een goed verhaal. Hou je vast.

Bizarre sportblessure

Van alle sportblessures die je je maar kan voorstellen, is die van voormalig topsquasher Tommy Berden toch wel de bizarste die ik in - mijn vorige - carrière als sportjournalist ben tegengekomen. Deze maand precies vier jaar geleden ontdekten artsen in Amerika een zeldzame kwetsuur aan een pees in de onderarm van destijds Nederlands beste profsquasher. Berden scheurde de pees, spontaan, zittend op de bank. Slechts één op de vijf miljoen mensen overkomt zo'n plotselinge peesscheur; laat het nou net een topsporter zijn die het overkomt.


Einde carrière

Een slepende revalidatie volgde, maar eenmaal fit scheurde Berden twee pezen in zijn hand. Einde profcarrière. Maar niet het einde van zijn squashloopbaan. Sedertdien fungeert Berden als directeur/toernooipromotor van Topsquash Nederland. Beide functieomschrijvingen doen geen recht aan Berdens inspanningen de squashsport op de kaart te zetten.

Persbericht als krachtig PR-middel

Het krachtigste PR-middel dat Berden heeft ingezet om squash op de kaart te zetten, is het persbericht. Een kleine zoektocht leert mij dat ik 309 persberichten van Tommy heb ontvangen en dat sinds augustus 2008, de datum waarop ik weer voor mijzelf begon. Een voorzichtige schatting leert mij dat ik mogelijk de voorbije vier jaar zo'n 600 persberichten over squash heb ontvangen.

Persberichtendienst

En ik ben niet de enige ontvanger, natuurlijk. Alle sportredacties in Nederland worden via de persberichtendienst van Tommy Berden nauwgezet op de hoogte gehouden van de wederwaardigheden van de Nederlandse topsquashers in binnen- en buitenland, zowel de heren als de dames. Uitslagen, ranglijsten, blessures, zegeningen of blunders, ze zijn allemaal de revu gepasseerd.Persberichten hebben nut

Hebben al die persberichten nut? Ja, elk persbericht heeft z'n nut. Sinds Berden zich met squash-PR bemoeit, besteden persbureaus GPD en ANP vaker en uitgebreider aandacht aan de squashsport. Krantenjournalisten weten hun weg te vinden naar squashevenementen in Nederland. Als de Dutch Open wordt gespeeld, zoekt de ANP-verslaggeefster naar een goede feature - en de eerste persoon die zij belt is Berden, hij weet alles. NOS heeft al eens uitgebreid een reportage gewijd aan squash, voorheen een ondenkbare situatie voor een niet-Olympische C-sport.

Zijn alle persberichten relevant?

Zijn alle persberichten voor mij relevant geweest? Nee. Waren ze goed geschreven? Mwoah, kan beter. Maar zorgen de persberichten over squash ervoor dat de squash als topsport in Nederland top of mind was bij mij als sportscribent? Ja, wel degelijk. Het enige puntje van kritiek wellicht is dat Berden zijn persberichten niet laat doorverwijzen naar een site, waar elk persbericht weer terug te vinden is. Doen, want goed voor je SEO!

Succes met persberichten

Waarom zijn de persberichten van Berden zo'n succes? Allereerst heeft het persbericht een belangrijke signaalfunctie: de overheersende boodschap is dat in squash een hoop gebeurt. Ook zorgt het persbericht ervoor dat journalisten die niet dagelijks squash volgen, redelijk op de hoogte blijven van het nieuws. Daarbij geven de persberichten inzicht in de kalender van de sport. Tevens fungeert het persbericht als persoonlijk archief voor de journalist of de redactie.

Persberichten hebben de X-factor

Tot slot: de persberichten hebben de X-factor. Berden doet zijn uiterste best journalisten goed te informeren met het persbericht, dat zie je, voel je, lees je terug in alles. Journalisten vinden dat prettig, weet ik uit ervaring én navraag. Zodoende heeft Tommy Berden zichzelf met persberichten gebrand als dé squashexpert, én zet hij met elk persbericht squash steviger op de kaart. Lang leve het persbericht!Rentree in persbericht

Goed nieuws trouwens. Maandag kreeg ik een persbericht van Tommy Berden. Hij maakt zijn rentree in de eredivisie squash. Succes Tommy! Wil je meer weten over goede persberichten, of heb je cases waarbij organisaties het persbericht succesvol gebruiken in hun marketing PR, stuur mij dan een persbericht mailtje.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Persbericht: het persbericht is hartstikke morsdood


AMSTERDAM, 29 oktober – Het persbericht zoals de meeste PR-bureaus, -adviseurs en andere voorlichtingsachtige types dat versturen is hartstikke morsdood. Dat stelt Remco Janssen, een zelfstandig PR-adviseur die met deze onzinnige opmerking hoopt zijn eigen producten en diensten op vervelende, ergerniswekkende en storende wijze onder de aandacht te brengen.

Onderzoek

Remco Janssen heeft enige tijd – zeg een half jaar – een soort van onderzoek verricht, waarbij hij op onwetenschappelijke wijze te werk is gegaan. Hij heeft vele persberichten geanalyseerd, gelezen en zelfs ontvangen – niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde.


Verheugd, blij, apetrots

“Ik ben zeer verheugd, ontzettend blij en apetrots om te mogen vertellen aan u, de lezer van dit persbericht, dat veel persberichten boordevol onzin staan. Meestal is er niet doorheen te komen. Vaak is het nog slecht geschreven ook. Of staan er spelfouten in.”


Goed nieuws!

Dat is goed nieuws! Vindt Remco Janssen. “ Dat betekent dat ik, Remco Janssen, als zelfstandig PR-adviseur nog jaren werk heb aan het analyseren en kwalificeren van de berg rommel die ik elke dag als persbericht in mijn toch al veel te volle mailbox verschijnt”, aldus citeerde Remco Janssen zichzelf, hoewel hij deze woorden natuurlijk nooit letterlijk zo heeft uitgesproken.


Fantastisch!

Uiteraard zou een persbericht een persbericht niet zijn, als Remco Janssen niet in de derde alinea zijn fantastische, baanbrekende, innovatieve, wereldverbeterende, enorm duurzame product/dienst/ego onder de aandacht zou brengen. Welke dat is, weet hij zelf ook niet precies, en het zal de lezer na het lezen van dit persbericht ook totaal niet duidelijk zijn. Dat geeft niet, want Remco Janssen heeft er niet voor gekozen om zijn persbericht te laten tikken door een PR-snorkel die 150 euro per uur ex. btw kost.


Kennis?

Dat wellicht de spamregelgeving enige invloed heeft op het persbericht an sich, en dit persbericht in het bijzonder, deert Remco Janssen in het geheel niet. “ Ik ben geheel gespeend van elke kennis. Onderzoek in de markt heb ik nooit gedaan. Dat hoeft ook niet, ik ken mijn klanten en ik heb een fantastisch product, al zeg ik het zelf”, schudde Remco Janssen nogmaals een smeuïge quote uit z'n mouw in dit persbericht.


Vriendelijk

Wilt u zo vriendelijk zijn dit persbericht integraal over te nemen in uw publicatie, opdat uw lezers er ook enige notie van krijgen?

Noot voor de redactie: het hele bericht is ter publicatie behalve de gegevens hieronder.

Voor meer informatie: Woordvoerder, voorlichter en directeur communicatie Remco Janssen, 06-14787713. Niet bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag. Ik ben met vakantie van gisteren tot en met sint juttemis.


Dank

Met dank aan redacteur Joep Zijp van Zin voor de totaal overbodige inspiratie. Dit persbericht is niet gecontroleerd op grammatica, spelfouten of nut. Dat hoeft namelijk helemaal niet als je een persbericht verstuurd.Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Het perfecte persbericht, bellen bestaat ook nog


Als ik koppen op blogs zie als '5 More Things You Do To Get Business On Twitter' en 'How to: write the perfect press release for journalists', dan gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen. Weer zo'n zo-moet-het-goeroe, zeker.

Maar nou is die laatstgenoemde post over het perfecte persbericht opgesteld door een aantal journalisten op de man/vrouw af te vragen waar een goed persbericht aan moet voldoen. Kijk, dat is wél interessant. Het levert een aantal nuttige, soms ook tegenstrijdige inzichten op. Vooral het bestaan van de journalistieke 5 W's en een H lijkt inderdaad voor veel PR-mensen al een brug te ver, getuige de vele houterige persberichten in de mail.

Vraag 1 zet gelijk de toon: "Is your press release really necessary?" Is je persbericht wel echt noodzakelijk? In de meeste gevallen niet, dat kan ik je zo zonder enige achtergrondinformatie verklappen.

Als je bedrijf een écht goed verhaal heeft te vertellen, dan wordt dit sowieso wel opgepikt door de media. Persbericht of niet. Nou, even bellen met een paar journalisten - moet je wel de juiste weten te vinden en weten waar ze precies over schrijven - en er is vast wel één die toehapt. Bellen bestaat ook nog! In de tijd dat een doorgewinterde PR-adviseur een persbericht heeft geschreven, zeg een uur of twee, heb ik een stuk of acht vriendjes in de journalistiek gebeld.


Ik weet het: dit klinkt niet echt als PR 2.0. Maar dat is het wel. Een goed achtergrondverhaal gunnen aan een goede journalist (krant, tijschrift, radio, tv, web, dat maakt niet uit) is oneindig veel socialer dan lukraak een persbericht de wereld in slingeren. En vele malen effectiever, want de meeste persberichten worden hoogstens opgeleukt tot een kortje in de 'paal'. Social media release, of niet.

Heb je een nieuwtje? Ik zou zeggen: bespaar je lekker de moeite, delete het persbericht en bel alleen het ANP; én steek vervolgens je energie in het schrijven van een blog voor je klanten/stakeholders waarom het nieuwtje zo cool/fijn/nuttig/tof is voor hen en plaats die prominent op de homepage. Dat is toch oneindig veel leuker om te doen, en daarbij ook nog eens de beste online PR en marketing die je maar kan wensen.

O ja, 'nagebeld' worden door een onzekere stagiair over een verzonden persbericht is echt té irritant voor woorden!

Een visie op Marketing + PR in de online wereld.Met dank @elegantchaos.

Een smeuïge quote maakt het persbericht


Vooropgesteld, nog altijd zie ik een slecht persbericht als pure spam. Sterker nog: een slecht persbericht ís pure spam.

Niettemin heeft een persbericht wel zo z'n nut. Allereerst blijven journalisten en stakeholders op de hoogte van relevante (!!) ontwikkelingen, ten tweede bereik je met online geplaatste persberichten - mits voorzien van de juiste keyword density, zie Traffic4U - direct de consument via Google, of andere zoekmachines.

En jazeker, soms volgt er een publicatie in de vorm van een blog, nieuwsbericht, of bij multinationals een heus ANP'tje. In dat geval chapeau.

Als journalist heb ik ook wel eens persbericht moeten herschrijven. Vaker dan mij lief is, eerlijk gezegd (ik heb zelden tot nooit een persbericht fit to print gezien...). De grootste ergernis is toch wel de overduidelijk geregisseerde, onechte, kijk-eens-hoe-goed-mijn-company-is klinkende quotes.

Bah.

Onder de fenomenale kop 'Prins kiest voor SAP' ontving ik een persbericht van Asecom. Na lezing van het bericht heb ik nog geen idee wie of wat Prins, SAP, en Asecom zijn. Echt geen flauw idee.

En m'n nekharen gaan overeind staan van de meegeleverde quote.

"Wij zijn onder de indruk van de flexibiliteit die binnen de standaardoplossing van SAP Business One mogelijk bleek. Wij groeien hard en moeten productieprocessen vaak razendsnel aanpassen aan de wensen van onze wereldwijde klanten. Asecom implementeert het systeem in al onze vestigingen omdat zij bij uitstek meedenken, betrokkenheid tonen en in de logistiek een sterk track record hebben opgebouwd."

Dit soort woordenbrij valt makkelijk te voorkomen. Huur een journalist in voor het opstellen van het persbericht en het vergaren van quotes. Laat deze ingehuurde kracht een nieuwsbericht maken, volgens de journalistieke stelregels: vijf W's en één H.

Mocht dat te duur zijn, hoewel dat vreemd is want journalisten zijn doorgaans 'goedkopere' krachten dan PR-medewerkers, gebruik dan de volgende truc. Praat informeel met de geïnterviewde over het onderwerp, liefst in een relaxte setting, cappuccino en koekje erbij. Maar, stel wél journalistieke en open vragen - op een menselijke, nieuwsgierige wijze.

Laat een bandje meelopen, begin met koetjes en kalfjes. Wedden dat er na een minuut of tien een uiterst bruikbare quote tussenzit? Let wel: een smeuïge quote maakt het persbericht.

De social media release rond de Nuna5 van het Nuon Solar Team maakt op een leuke manier gebruik van quotes (met dank @ajthijssen). Kijk en leer! Volgende week meer over de zin en onzin van zo'n social media release.

Beeld: laptoppingpong/Anthony Barnish/Flickr/All rights reserved | Een visie op Marketing + PR in de online wereld.