Die eikel van marketing, die trut van PR

Dit artikel verscheen eerder bij Communicatie: "Die eikel van marketing, die trut van PR"

Voor mijn debuut bij Communicatie leek het mij leuk ferm een knuppel in het corporate hoenderhok te smijten. Bij deze. Met enige regelmaat, zeg maar vaak, spreek ik met PR-mensen of met (online) marketeers over hun vak en de veranderingen die op til zijn. Welke functie de gesprekspartner ook bekleedt, het begin- en eindonderwerp van de conversatie ligt op het vlak van social media. "Wat moeten we ermee?"

vinger2
Foto Flickr.com/CC/Marco Raaphorst

Kopzorgen

Een interessante vraag die vakmensen van beide disciplines kopzorgen bezorgt. Wat mij dan ogenblikkelijk opvalt, is dat met name marketeers de discipline social media hebben geclaimd. (Positieve) uitzonderingen onder communicatievolk daargelaten, maar toch. Dat is wel een beetje raar. Juist PR-mensen (noem ze communicatie-adviseurs, voorlichters, woordvoerders, enzovoorts) zouden dit vakgebied zich óók moeten toeëigenen.


Impact van social media

Ja toch? Met de toenemende impact van internet en social media op klantcontact, bestaat er mijns inziens zelfs nauwelijks nog een scheiding tussen een marketing- en communicatierelatie met een klant. Immers, een relatie met een klant op twitter is een publieke relatie. Hyperpubliek, zou ik zelfs durven beweren.

Gescheiden werelden

Ook valt mij op dat in veel bedrijven de afdelingen marketing en communicatie twee gescheiden werelden zijn. Nog net niet dat zij in de lift elkaar met scheve ogen aankijken – in de trant van: daar heb je die eikel van marketing, daar is die trut van PR weer. Het scheelt in elk geval niet veel. Let op: dit is slechts een observatie. N=1. Weet ik ook wel. Maar kijk eens kritisch naar je eigen organisatie? Schuilt er niet een heel klein kerntje van waarheid in?

Aan tafel

Een klant huurde mij in. Tijdens het voorgesprek zat ik met iemand van de afdeling voorlichting (internet) én van de afdeling marketing aan tafel. Dat was toeval, de communicatiepersoon in kwestie leende budget bij zijn collega. Maar, het toeval voelde aan als een warm bad. Ik vond het zo opmerkelijk om laatst voor mijn boek (daarover een andere keer meer) bij Aegon Bank op bezoek te zijn, en daar te mogen constateren dat de dame van PR en de heer van (online) marketing als uit een mond leken te praten.

Door een deur

Er zijn dus ook organisaties waar marketeers en PR-volk wél door een liftdeur passen. Maar dan? Slaat die ‘eikel’ rechtsaf, loopt ‘die trut’ naar links? Het is wat mij betreft tijd voor een grote kantoortuin waar al die innovatieve marketing- en communicatietweeps samenkomen. Noem het je Social Media Relationsteam 3.0 van mijn part. Als ze maar in pais en vree samenwerken. Echt, de werkzaamheden van PR- en marketingmensen zullen in de zeer nabije toekomst nauwelijks nog verschillen.

Iemand terugknuppelen?

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Persbericht: het persbericht is hartstikke morsdood


AMSTERDAM, 29 oktober – Het persbericht zoals de meeste PR-bureaus, -adviseurs en andere voorlichtingsachtige types dat versturen is hartstikke morsdood. Dat stelt Remco Janssen, een zelfstandig PR-adviseur die met deze onzinnige opmerking hoopt zijn eigen producten en diensten op vervelende, ergerniswekkende en storende wijze onder de aandacht te brengen.

Onderzoek

Remco Janssen heeft enige tijd – zeg een half jaar – een soort van onderzoek verricht, waarbij hij op onwetenschappelijke wijze te werk is gegaan. Hij heeft vele persberichten geanalyseerd, gelezen en zelfs ontvangen – niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde.


Verheugd, blij, apetrots

“Ik ben zeer verheugd, ontzettend blij en apetrots om te mogen vertellen aan u, de lezer van dit persbericht, dat veel persberichten boordevol onzin staan. Meestal is er niet doorheen te komen. Vaak is het nog slecht geschreven ook. Of staan er spelfouten in.”


Goed nieuws!

Dat is goed nieuws! Vindt Remco Janssen. “ Dat betekent dat ik, Remco Janssen, als zelfstandig PR-adviseur nog jaren werk heb aan het analyseren en kwalificeren van de berg rommel die ik elke dag als persbericht in mijn toch al veel te volle mailbox verschijnt”, aldus citeerde Remco Janssen zichzelf, hoewel hij deze woorden natuurlijk nooit letterlijk zo heeft uitgesproken.


Fantastisch!

Uiteraard zou een persbericht een persbericht niet zijn, als Remco Janssen niet in de derde alinea zijn fantastische, baanbrekende, innovatieve, wereldverbeterende, enorm duurzame product/dienst/ego onder de aandacht zou brengen. Welke dat is, weet hij zelf ook niet precies, en het zal de lezer na het lezen van dit persbericht ook totaal niet duidelijk zijn. Dat geeft niet, want Remco Janssen heeft er niet voor gekozen om zijn persbericht te laten tikken door een PR-snorkel die 150 euro per uur ex. btw kost.


Kennis?

Dat wellicht de spamregelgeving enige invloed heeft op het persbericht an sich, en dit persbericht in het bijzonder, deert Remco Janssen in het geheel niet. “ Ik ben geheel gespeend van elke kennis. Onderzoek in de markt heb ik nooit gedaan. Dat hoeft ook niet, ik ken mijn klanten en ik heb een fantastisch product, al zeg ik het zelf”, schudde Remco Janssen nogmaals een smeuïge quote uit z'n mouw in dit persbericht.


Vriendelijk

Wilt u zo vriendelijk zijn dit persbericht integraal over te nemen in uw publicatie, opdat uw lezers er ook enige notie van krijgen?

Noot voor de redactie: het hele bericht is ter publicatie behalve de gegevens hieronder.

Voor meer informatie: Woordvoerder, voorlichter en directeur communicatie Remco Janssen, 06-14787713. Niet bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag. Ik ben met vakantie van gisteren tot en met sint juttemis.


Dank

Met dank aan redacteur Joep Zijp van Zin voor de totaal overbodige inspiratie. Dit persbericht is niet gecontroleerd op grammatica, spelfouten of nut. Dat hoeft namelijk helemaal niet als je een persbericht verstuurd.Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Een smeuïge quote maakt het persbericht


Vooropgesteld, nog altijd zie ik een slecht persbericht als pure spam. Sterker nog: een slecht persbericht ís pure spam.

Niettemin heeft een persbericht wel zo z'n nut. Allereerst blijven journalisten en stakeholders op de hoogte van relevante (!!) ontwikkelingen, ten tweede bereik je met online geplaatste persberichten - mits voorzien van de juiste keyword density, zie Traffic4U - direct de consument via Google, of andere zoekmachines.

En jazeker, soms volgt er een publicatie in de vorm van een blog, nieuwsbericht, of bij multinationals een heus ANP'tje. In dat geval chapeau.

Als journalist heb ik ook wel eens persbericht moeten herschrijven. Vaker dan mij lief is, eerlijk gezegd (ik heb zelden tot nooit een persbericht fit to print gezien...). De grootste ergernis is toch wel de overduidelijk geregisseerde, onechte, kijk-eens-hoe-goed-mijn-company-is klinkende quotes.

Bah.

Onder de fenomenale kop 'Prins kiest voor SAP' ontving ik een persbericht van Asecom. Na lezing van het bericht heb ik nog geen idee wie of wat Prins, SAP, en Asecom zijn. Echt geen flauw idee.

En m'n nekharen gaan overeind staan van de meegeleverde quote.

"Wij zijn onder de indruk van de flexibiliteit die binnen de standaardoplossing van SAP Business One mogelijk bleek. Wij groeien hard en moeten productieprocessen vaak razendsnel aanpassen aan de wensen van onze wereldwijde klanten. Asecom implementeert het systeem in al onze vestigingen omdat zij bij uitstek meedenken, betrokkenheid tonen en in de logistiek een sterk track record hebben opgebouwd."

Dit soort woordenbrij valt makkelijk te voorkomen. Huur een journalist in voor het opstellen van het persbericht en het vergaren van quotes. Laat deze ingehuurde kracht een nieuwsbericht maken, volgens de journalistieke stelregels: vijf W's en één H.

Mocht dat te duur zijn, hoewel dat vreemd is want journalisten zijn doorgaans 'goedkopere' krachten dan PR-medewerkers, gebruik dan de volgende truc. Praat informeel met de geïnterviewde over het onderwerp, liefst in een relaxte setting, cappuccino en koekje erbij. Maar, stel wél journalistieke en open vragen - op een menselijke, nieuwsgierige wijze.

Laat een bandje meelopen, begin met koetjes en kalfjes. Wedden dat er na een minuut of tien een uiterst bruikbare quote tussenzit? Let wel: een smeuïge quote maakt het persbericht.

De social media release rond de Nuna5 van het Nuon Solar Team maakt op een leuke manier gebruik van quotes (met dank @ajthijssen). Kijk en leer! Volgende week meer over de zin en onzin van zo'n social media release.

Beeld: laptoppingpong/Anthony Barnish/Flickr/All rights reserved | Een visie op Marketing + PR in de online wereld.

Een slecht persbericht is pure spam

Op mijn vorige blog over persberichten van prijsvechter Makelaarsland ontving ik een aardige reactie van een medewerkster. De blog was gelezen, dank u vriendelijk, we nemen uw advies 'in beraad'.

Graag gedaan.

Wat ze beter hadden kunnen doen, was iemand in dienst nemen die weet hoe persberichten te schrijven. Eind april plofte een nieuw epistel van Makelaarsland dat voor de naam persbericht moet doorgaan op mijn digitale deurmat. Met de volgende kop: Perbericht (sic): Makelaarsland verkoopt 10.000ste midden in crisis.

Een fout in het woord persbericht, en het woord huis vergeten. Heel slordig, maar erger nog: voor veel journalisten reden het persbericht meteen te deleten.

Voor wie de ongeschreven regels 'hoe een persbericht te pluggen' niet kent, hier enkele stelregels waar een echt goed persbericht aan moet voldoen:

1. Stuurt u het persbericht wel naar de juiste ontvanger?

Ik blog over Marketing + PR en ik ben sportjournalist en ik werk in Amsterdam, waarom krijg ik dan berichten over 'een wervelende stadsmarkt' in Rotterdam?

2. Wil de ontvanger het persbericht wel echt krijgen?

Persberichten nabellen (waarom zijn het altijd onzekere stagiairs die dat doen?) werkt al averechts, helemaal als het een ongevraagd persbericht is. Op een e-mailbox zit geen JA/NEE-sticker, dus als je zoals ik twintig nutteloze persberichten per week ontvangt, is het gewoon pure spam. SPAM dus!! Dat is strafbaar, mensen!! En kom niet aanzetten met het excuus, daar ben je toch journalist voor geworden? Om slecht geschreven en onzinnige persberichten te ontvangen, zeker. Ja daag!

3. Journalisten zijn over het algemeen én lui én taalfetisjist.

Als in een persbericht - zoals in het geval van Makelaarsland - een schrijffout staat, haken de meeste scribenten af. Bovendien, ga er echt niet van uit dat het persbericht uitgebreid gespeld wordt. Hou op, schei uit. De meeste journalisten maken zich momenteel meer zorgen over hun baan en pensioenplan. En terecht, trouwens.

4. Pdf, Word-doc, downloaden?

Grapje zeker. Uw persbericht wordt weggemieterd. Tenzij u de nieuwe trainer van Ajax bekend maakt. Echt, alleen persberichten van de top vijf-bedrijven over welke journalisten schrijven worden altijd direct gelezen. De rest van de persberichten is vullis. Weg ermee.

5. Een goede kop is het halve werk, ook bij een persbericht.

Net als in een krant: in de kop staat het nieuws. Zoals Gervaise Coebergh schrijft op Molblog: 'Waarom een koe een koe noemen?' In dit geval had Makelaarsland het woord persbericht beter achterwege kunnen laten.

6. En neem deze les van Coebergh ook eens ter harte.

"De essentie van die berichten is anno 2009 niet naar wie het gestuurd wordt, maar dat het (meer of minder) nieuwswaardige informatie betreft – of zou moeten zijn. Daarom lijkt mij het woord nieuwsbericht beter op zijn plaats." Nieuws dus, persberichtenspammers! En dus geen gênante zelfbevlekking, ga dan maar lekker twitteren of zo.

Ik kom hier geheid nog een keer op terug.

Zie ook: Het persbericht is dood, leve het nieuwsbericht.


Beeld: Antoon's Foobar/Flickr/CC. Een visie op Marketing + PR in de online wereld.