PR 2.0: Cardif heeft een Social Newsroom

Gelijk maar even met de deur in huis vallen. Ik verheerlijk niet de tools boven de strategie, en ik zie gidgets, widgets, gadgets en bliepende blingers (whatever) niet als de heilige PR 2.0-graal. Wel vind ik dat je alles zelf moet uitproberen, zowel om de tool op z’n merites te beoordelen als om te kijken welke strategie het beste werkt. Ik wil het maar even vermelden, voor ik bepaalde PR-tweeps op m’n dak krijg… Dat gezegd hebbende: eindelijk heb ik eens een mooi Nederlands voorbeeld gevonden van een Social Newsroom! Of hoe je het maar wilt noemen, Jos Govaart… PR-squared blogte in 2007 al een template voor een Social Newsroom. Maar Nederlandse voorbeelden? De verzekeraar Cardif, onderdeel van BNP Paribas, heeft de Social Newsroom van Buzz Basics ingezet als standaard online perskamer. Als een van de eerste, zo te zien. Chapeau voor de lef van Cardif, een bedrijf dat in het verleden toch een bedenkelijke (online) reputatie had. Was de bijnaam niet tijdlang spottend ‘Cardief’?

Persberichtensite

Wie op de homepage Cardif.nl zoekt naar persinformatie ziet Cardif.nu staan, ‘de persberichtensite’ zoals het omschreven wordt. Online perskamer lijkt mij een passender term, maar à la. “De Social Newsroom is een plek waar journalisten, media, investeerders en andere gegadigden alles kunnen vinden over producten, diensten, persberichten, reclame campagnes, video, corporate nieuws, events, medewerkers, het managementteam en de organisatie. Het brengt alle informatie samen in een overzichtelijke centrale plek. Daarnaast geeft het de bezoekers diverse hulpmiddelen. Tools waarmee ze commentaar kunnen achterlaten, direct onder het persbericht, of tools waarmee ze helpen het persbericht of de reclame boodschap verder te verspreiden.” Hier een volledige lijst met alle features.

ShareThis

Het ziet er mooi uit, en nodigt nog uit tot contacteren ook. Waar ik niet zo dol op ben, is overal ShareThis en TweetMeme knoppen neerzetten. Te zien aan de lay-out is het XML en css. Ik heb geen kaas gegeten van webdevelopment, maar het lijkt mij een koud kunstje om de ShareThis knop te verwijderen bij de foto van de directeur. Kom op zeg, wie gaat diens foto ooit op z’n Facebook-pagina plaatsen? En een reactie plaatsen op een persbericht? Ik help het je dromen.

Facebook

Nu de uitvoering nog. Ben persoonlijk niet zo te spreken over de verhalen onder de kopjes ‘Op Internet’ en ‘In de Media’. De linkjes naar de volledige verhalen zijn of niet gedeeplinked, of ze zijn stuk. Slordig. De reden waarom ik een verzekeraar zou moeten volgen op Facebook is mij tot op de dag van vandaag nog altijd niet helder. Cardif heeft zowel een Scribd als een Slideshare account. Tja, ik zou eentje kiezen. Wel handig zijn de embedded presentaties in de persberichten, die daardoor uit zichzelf een social media release worden.

Holistisch

Dat Buzz Basics de Social Newsroom een holistische dienst noemt, neem ik maar even voor lief. Slaat natuurlijk nergens op, maar goed. Als zij ermee bedoelen dat alle persuitingen aan elkaar verbonden zijn, staat het ze vrij om dat holistisch te noemen. Ik zou zelf voor de term ‘handig’ opteren ;-). Ik mis echter wel een blog – losser geschreven items die niet alleen zorgen voor ververste content, maar ook voor een persoonlijke benadering.

Fijn technisch snufje

Met de juiste strategie én goede inhoud is een Social Newsroom een fijn technisch snufje om in te zetten als PR (2.0)-tool. Het zorgt voor journalisten (bloggers?) voor een persoonlijke, en daardoor uitnodigende, persberichtenomgeving. Nou maar hopen dat er bij Cardif genoeg fte heeft om de Newsroom te blijven vullen.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.
Dit artikel verscheen eerder bij Marketingfacts als: Social Newsroom van Cardif als PR-innovatie in Nederland · Marketingfacts

"PR 2.0 maakt je kenbaar, maakt je vindbaar" » Volg CommOnline Academy Crashcourse op 29 juni 2010!

PR 2.0 maakt je kenbaar, maakt je vindbaar

PR 2.0 (‘het nieuwe PR’, ‘online PR’), is het rechtstreekse resultaat van alle razendsnelle ontwikkelingen online. Het web verandert en PR verandert mee. Voor een communicatieprofessional is het zaak bij te blijven. Want je wilt de boot natuurlijk niet missen.

Het web verandert, PR verandert mee

Dat de print ten dode is opgeschreven, is wat kort door de bocht. Maar de geprinte boodschap gaat wel ongehoord en ongelezen aan een grote groep geïnteresseerden voorbij. We zeggen het printtijdperk nog lang niet vaarwel, maar de focus verschuift. Traditionele PR verliest terrein. Online specialisatie is het kernelement van de nieuwe public relations: PR 2.0. Online tools zijn goede middelen om je doelgroep te bereiken, je boodschap te verkondigen en contacten te onderhouden. De communicatie gaat sneller, directer en is meer up-to-date.

Inhoud crashcourse

Twitter, SEO, RSS-feeds, Google Alerts, wiki’s, corporate blogs, LinkedIn, Facebook, Hyves; het lijkt misschien wat veel. Waar te beginnen? Bovendien gelden online andere regels dan offline. Ingewikkeld? Valt wel mee. Laat je inspireren, ontdek wat er mogelijk is. En wat je zelf, misschien morgen al, anders kunt doen!

Verder lezen:


Docenten

assets/Uploads/Docenten/_resampled/SetWidth80-Arthur-van-Buitenen-100-x-100.jpg
Arthur van Buitenen

assets/Uploads/Docenten/_resampled/SetWidth80-Eva-Rijser-100-x-100.jpg
Eva Rijser

assets/Uploads/Docenten/_resampled/SetWidth80-Bertwin-Tiemersma-100-x-100.jpg
Bertwin Tiemersma

assets/Uploads/Docenten/_resampled/SetWidth80-Remco-Janssen-100-x-100.jpg
Remco Janssen

assets/Uploads/Docenten/_resampled/SetWidth80-Trienke-Damstra-100-x-100.jpg
Trienke Damstra





Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Google PR 2.0 strategie: het begint bij je eigen blog

Ik ben altijd al een grote fan geweest van Google. Van hun zoekmachine. Van Google Apps (deze blog wordt gehost door Blogger op een Google Domain). Maar bovenal heb ik grote bewondering voor hun PR-strategie. "What would Google do?", hoor ik je zeggen... De PR-strategie van Google is vrij basic. Als je nieuws hebt, breng dat dan zelf als eerste naar buiten. Via je officiële blog, bijvoorbeeld, zoals Google deed bij de introductie van Google Wave of de Superphone, de Nexus One.

Veel bedrijven vergeten dat nieuws ook een vorm van marketing PR is. Waarom zou je nieuws lekken naar nieuwsmedia, terwijl je zelf de marketing PR in eigen hand kunt houden? Niet alleen houd je daarmee overzicht over de inhoud, het kan nuttig zijn voor SEO, backlinks en mogelijk zelfs leads en sales. Of gebruik het om de band met je fans - supporters, ambassadeurs, gebruikers, volgers, consumenten - te versterken.

Ellen Petry Leanse, @chep2m op Twitter en Head of Enterprise Marketing Communications bij Google US, vertelt hoe Google zijn blog inzet voor hun PR strategie. Hé, zo moeilijk is het niet. Maar kijk toch maar even...



Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Brengt 2010 ons eindelijk PR 2.0?

De champagne is lang en breed weggeklokt, de oliebollen zijn verteerd. Wat een lol dat oud & nieuw, blij dat het voorbij is. Ik word er altijd zeer onnavolgbaar melancholisch van, wéér een jaar achter de rug. Het ergste zijn nog de terugbliklijstjes - de horror! -, de gelukwenschen en de vooruitblikken. Koffiedik kijken, als je het mij vraagt.

Nu ja. Aan dat vooruitblikken heb ik mij ook gewaagd. Laten we het dan op z'n minst leuk doen. Speciaal voor Xaviera 'Contentgirls' Ringeling waagde ik mij aan een tweetal voorspellingen. Te weten: PR 2.0 krijgt vaste voet aan de grond in Nederland én de Social Media Club Amsterdam (waar ik Promotions Director ben) gaat een grote vlucht nemen. Laat Sarah Palin het woord voor mij doen, ziet het filmpje!



Tja... Brengt 2010 ons eindelijk PR 2.0? Ik hoop het wel. Ah gut, je weet niet wat dat is. Lees dan maar eens deze posts (1, 2, 3, 4, 5) daarover.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Social Media Release alweer toe aan derde editie

Remco Janssen (Marketing + PR Visie) vrijdag 23 oktober 2009, 10:45



Eén van de leukste noviteiten die ik het laatste half jaar tegenkwam, is toch wel de Social Media Release (SMR) van het Nuon Solar Team. Ik schreef destijds bij de eerste SMR in juli: “Applaus voor Nuon Solar Team, én TBWA\Busted trouwens. Zij ‘bedachten’ voor de solar challenge van Nuna5 - zo’n karretje aangedreven door zonnecellen, heel vet - een social media release. Ziet er kek uit, mooi in al z’n eenvoud.”

Inmiddels is de SMR toe aan de derde editie, getiteld: “Nuon Solar Team doorstaat de test.” Veel is er in de tussentijd niet veranderd aan de release, hooguit op detailniveau kleine aanpassing. Hoe makkelijk elementen uit de release over te nemen en te bewerken zijn, bewijst de SolarWebsite van Jeroen Haringman. Hij heeft een foto van de scrutineering overgenomen. Eerder had ik een gesprek over het succes van de Social Media Release.

Hoe ontstaan?

Hoe is de SMR ontstaan? PR-adviseur Wouter Glaser van TBWA\Busted vertelt: “Met de drie stakeholders Nuon, Busted en het Solar Team hebben wij hier een jaar aan gewerkt. Nuon en Busted faciliteren het middel – de social media release, het Solar Team zorgt vervolgens voor de content.” Stephan Ardesch, (voormalig) sponsormanager bij Nuon (nu Unilever): “Twee jaar geleden draaiden we ook een campagne rond het Solar Team. We merkten op dat er online veel over geschreven werd, plus zo’n 1,9 miljoen views op de blog in de periode van een jaar.”

Blogs

Lekkere cijfers, dus ging Nuon met Busted om de tafel zitten. Hoe zou het Nuon Solar Team meer inzicht kunnen krijgen in blogs en hoe konden zij hier beter gebruik van maken? Om dit alles te meten werkte Nuon samen met opinion mining tool Buzzcapture. “Nu weten we precies wat waar het sentiment is over het Solar Team”, aldus Ardesch. “Het is een leuk onderwerp, dus het sentiment is bijna altijd goed.”

Nuna5 tijdens scrutineering
Nuna5 tijdens scrutineering

Pilot

In de ogen van Nuon is de Social Media Release een pilot. Een vergelijking met een ‘normaal’ persbericht, daar waagt Ardesch zich niet aan. “Dat is een toch een beetje appels met peren vergelijken. Je ziet absoluut verschillen, dus we gebruiken wij ze naast elkaar: ze vullen elkaar aan.”

Een succes?

Of de eerste release een succes was, valt moeilijk te zeggen. Ardesch: “We hebben geen nulmeting gedaan. Er wordt meer over gepost, maar dat komt omdat we het onderwerp zelf hebben aangezwengeld. Aan de hand van het bericht worden we weer gebeld door journalisten. Dat levert weer een stuk in de krant op.”

Het Nuon Solar Team test Nuna5.
Het Nuon Solar Team test Nuna5

Doelgroepen

Een social media release heeft meer doelgroepen dan alleen bloggers en media. Ook influencers en geïnteresseerde consumenten worden direct bereikt. De werkelijke PR-waarde van de release is lastig vast te stellen, meent Glaser.

Openbare statistieken

Van een krant is min of meer bekend hoeveel mensen worden bereikt, maar van de meest weblogs zijn geen openbare statistieken beschikbaar. Van weblogs zijn wel statistieken, maar van individuele pagina’s meestal niet. De impact van een individueel artikel is lastig meetbaar. “Maar als wij kijken naar de YouTube-filmpje, blijkt dat de meeste kliks komen van het filmpje dat embedded is in de release.” Intussen bijna 1500, een aardig aantal voor een dermate specifiek onderwerp.

Distributie

Een prangende vraag op Marketingfacts luidde: hoe wordt een Social Media Release, stiekem een Wordpress-template, gedistribueerd? Glaser, van TBWA\Busted: “Voor de distributie hebben wij dertig weblogs geïdentificeerd die zich richten op solar challenge, groene energie, autosport, studenten en carrière. Die hebben wij vervolgens geattendeerd op het bericht. Ook hebben wij een linkje toegevoegd aan het persbericht dat wij aan al onze perscontacten hebben gestuurd.”

Fenomeen

Jesper Wentink van het Solar Team was niet bekend met het fenomeen Social Media Release, verklapt hij. “Maar al onze teamleden zijn studenten, dus die lezen sowieso al veel blogs. Het leuke is dat je het resultaat van de release meteen tegenkomt, dat gaat best rap. Wij kunnen op deze manier lopende zaken presenteren die je niet in een gewoon persbericht kwijt kunt, zoals de windtunneltest.”

Praktijkvoorbeeld

Wentink wijst op een praktijkvoorbeeld hoe journalisten hierdoor sneller naar de website getrokken worden door de release. “Toen wij een probleem hadden met een zonnepaneel, hebben wij uitgelegd op onze site hoe wij dat gingen oplossen. Een paar dagen later stond een bericht op de website van de Volkskrant naar aanleiding van onze release. Dankzij de social media release worden ook minder grote nieuwsfeiten overgenomen.”




Social Media Release alweer toe aan derde editie · Marketingfacts

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.