Drie Europese startups die gaan knallen na #TNW2013

IMG_6596

Er is een regenwoud aan startups aanwezig geweest bij The Next Web Conference. Elke lijst met startups met een vorm van classificatie is sterk aan objectiviteit onderhevig. Zo won Tyba de Public Vote Award, terwijl zij mij niet eens waren opgevallen als heel bijzonder. Toch maar even poging om mijn topfavolievelingsditzijndeleukstelijstje samen te stellen, om van mijn post-TNW2013-dip af te komen.

Foto: Eva Missling / 99designs

Nutrino

Een Israelisch-Catalaanse startup met een voet tussen de deur in de UK en de wens om naar Silicon Valley te gaan, Nutrino trok ook zonder deze wederwaardigheden de aandacht. De pitch tijdens Startup Rally had ik gemist, maar word of mouth lokte mij naar de stand van founders Jonathan Lipnik en Eduard Ros. Hun idee? Persoonlijke aanbevelingen voor dieet, gebaseerd op jouw voorkeuren en gekoppelde platformen, services en devices zoals Nike Fuelband. In de UK werken ze als samen met Tesco, in Nederland schijnen ze Albert Heijn te willen aansluiten. Niet per se concurrenten van Foodzy of Human.co, maar niettemin blijkt voedselinname hot te zijn in startupland met Nutrino als primus inter pares.

Cool feitje: hun angel investor was mee op stand in t-shirt. Like!

Itembase

Een Deense startup vanuit Berlijn, heerlijk hoe die globale economie werkt. Founder Stefan Jørgensen presenteerde met een vikinghelm op, want hun platform moet de wereld veroveren, viking-style. Op hun platform kun je makkelijk je (online) aankopen opslaan, bijvoorbeeld vanuit e-mail maar ook via koppelingen rechtstreeks. Uiteindelijk heeft je inventory waarde en zo kun je het makkelijk doorverkopen, tweedehands. Maar ik zie vooral een koppeling met inboedelverzekeringen, eindelijk de bonnetjes van je 5 iPhones en drie iPads op een plek.

Cool feitje: Viking-style, zoals ik al zei

 

Kompany

Mogelijk de minst sexy startup, dat is Kompany, aldus de blog van TNW. Voor een saaie startup hebben ze een fantastische pitch afgeleverd tijdens de startup rally. Hun business is ook saai, namelijk B2B. Maar daarom is Kompany niet minder disruptive. Stel, je doet internationaal zaken. Hoe weet je of dat bedrijf betrouwbaar is, wie zijn de mensen erachter? Bij Kompany kun je internationaal bedrijven een achtergrond check doen. In je eigen taal, is de bedoeling. Dus niet meer zoeken naar de KvK of handelsregister in - zeg - Duitsland of de UK. Gek dat zoiets nog niet wereldwijd bestond, alleen lokaal.

Cool feitje: Beide co-CEO's verkochten eerder 123people aan PagesJaunes voor 15 miljoen euro.

(Disclosure: ik heb met drie van de vier uit het founding team van Kompany samengewerkt bij 123people)