Marketeer: denk lokaal, ga naar Hyves

"Als je [als buitenlandse onderneming, RJ] zaken wil doen in Nederland, dan dien je zeker Hyves te overwegen in je marketingmix."


David Meerman Scott
Afgelopen vrijdag trof ik David Meerman Scott, de auteur van The New Rules of Marketing & PR (kopen, trouwens!), in Amsterdam na zijn lezing tijdens het Social Media Event van Spark Leadership Foundation. Zie hier het ruwe interview, daar kom ik later nog op terug. En, hij interviewde mij. Over Hyves.


[Trek ik nou zo'n gekke bek?]

Lokaal bloggen
In elk land waar hij spreekt, blogt Scott ook over een lokaal onderwerp. Waar moest hij in Nederland over bloggen? Al snel kwam David Meerman Scott uit op Hyves, het in Nederland opgerichte sociale netwerk. Met als het goed is 7 miljoen Nederlandse gebruikers, niet 5, zoals ik per abuis beweer. (Sta je een keer op een Amerikaanse blog...)

Een wijze les van David Meerman Scott:
"If you're in the global markets, localization is important. Yet many marketers assume that one size fits all."

En lokaal in Nederland is Hyves!

Meer mogelijkheden

Er zijn nog tal van mogelijkheden om Hyves te gebruiken bij Online Marketing (of je PR 2.0-campagne) dan die twee die ik in het filmpje heb genoemd. Zoals brand insights via 'polletjes'. Kom ik later op terug.

Het idee van gepersonaliseerde Hyves-bankpassen vind ik overigens briljant. JIJ, lezer, mag het jatten, mits mijn naam er telkens bij vermeld staat ;-)!

Lees ook Web Ink Now: When marketing in the Netherlands you need to get on Hyves.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Effect combinatie televisie en online video sterker

Effect combinatie televisie en online video sterker from Remco Janssen on Vimeo.

Uit het persbericht: "Het inzetten van een pre-roll naast televisie is van toegevoegde waarde op het communicatie-effect. Dit geldt voor de onderzochte communicatiedoelstellingen ‘bekendheid’, ‘overweging’ en ‘voorkeur’. Dat is de belangrijkste conclusie van het omvangrijke onderzoek naar online videoreclame van Ster, Microsoft Advertising, Mindshare en MetrixLab." Een interview met Swantje Brennecke (rechts, partner businessplanning Mindshare) en Rachael Parratt (hoofd marketing Microsoft Advertising).


P.S. Dit is mijn eerste vlog, mogelijk gemaakt door CNV als sponsor van de Flip. Comments, feedback welkom! Wel positief opbouwend s.v.p.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen - volg mij op twitter.

Social media als centraal thema op Vakdag DM


De Nationale Vakdag Multichannel DM 2009... Een hele mond vol, een volle Kuip (nu ja, het congrescentrum althans) en na afloop wist ik nóg niet welke hashtag het event had. Ik gokte maar op #vakdagdm, naar de url.

Social media als thema
Terwijl ruim een derde van de sprekers social media als centraal thema verkoos, grossierden de meeste standhouders in marketing 1.0. Geinig om te zien. De praatjes van de sprekers (die ík heb gezien althans) waren in elk geval wél van hoge kwaliteit: complimenten aan Patrick Petersen, Paul Blok en Thijs Sprangers van KREM voor hun efforts. Sytse 'Vliegen' Kooistra (Doe sociaal, ga viraal) heb ik spijtig genoeg gemist.

Roundup
Een roundup. Petersen wachtte braaf tot ik uit de file was, en de auteur van Handboek Online Marketing boeide vooral met zijn 4R Model: relevantie, retentie, rich en reactie & rendement.
Rich: zorg dat het aanbod continu aantrekkelijk en van meerwaarde is. Zie Hema.nl – de mogelijkheid zelf een leesboek voor kinderen samen te stellen, waarbij het kind zelf de hoofdrol speelt!

Retentie: zorg voor service en afterservice. Zoals Popstars, dat na afloop extra content aanbiedt.

Relevantie: Wat doet Nestlé op Twitter? De username is Nestlecsv, en als je kijkt naar de tweets: ze zijn vooral aan het zenden. Joh, we hebben blauwe skittles, wat vindt je ervan? Dat is een relevante vraag. Maar dat doet Nestlé niet.

Reactie/rendement: Petersen neemt ondermeer Ditzo als voorbeeld: je kunt online een vraag intoetsen, en die wordt heel snel beantwoord. "Ze trekken je naar binnen op een prettige manier, die past bij product – nononsense en met een lage prijs."


Flitsende show
Paul Blok presenteerde in een flitsende show - één van de beste presos ever, met als gimmick verkeers-, straatnaam- en plaatsnaamborden - de input uit de Marketing RSLT Summerschool.Zoek de laptop. ;-)

Een echte dijenkletser was de "Marketing J's" van Blok. Keiharde marketinglessen, vrij naar Annie M.G. Schmidt én Jip en Janneke. Pak het boek erbij en lees hardop het volgende voor.

Janneke=je collega 2.0
Jip=jij
Meloen=Twitter
Moeder=Paul Blok
Schillen=discussies op twitter
bootjes=kennis
pitjes=followers
mannetjes=netwerk
meloenboom=nieuwe klanten


Hilarisch! Moraal van het verhaal: doe als Jip, pas je aan.

Met Thijs Sprangers heb ik (samen met Karin de Goey van CNV) nadien nog een tijdlang koffie gedronken. Een interessante spreker, vooral op strategisch niveau. Zijn aanpak van social media is een warme aanrader.POST
people
Wat zijn de doelgroepen en wat is hun huidige participatiegedrag in social media
objectives
Wat wilt u bereiken met de community?
strategy
Hoe verandert de community het leven van de doelgroep?
technology
Welke technology ondersteunt de strategie het beste?

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.