Ergernis op Twitter om spam via direct messages van mafia games als Mobsterworld en Spymaster

De titel van m'n eerdere posting omtrent Mafiawars op Facebook was veelzeggend: Mafia Wars, leer ervan, begin er niet aan...

Blijkbaar zijn een hoop mensen op Twitter hardleers, getuige de groeiende irritatie op Twitter over de auto-DM’s om ook mee te doen aan de nieuwste rage, de virale mafia game Mobsterworld en Spymaster. De twitterazi die zulke DM’s versturen lijken zich niet bewust van de spam die zij naar hun followers versturen. Dat gaat je volgers kosten... Dit is een ernstige schending van privacy van persoonsgegevens – het zou verboden moeten worden.

Sterker nog, zo'n DM is in mijn ogen een vorm van e-mail en is in ongewenste vorm dus strafbaar. Ook de vorderingen in Mobsterworld van de gamende twitteraar valt in de timeline te volgen, hoogst irritant voor de followers (en gênant voor de gamende loonslaaf…).

Lees verder op Marketingfacts.

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.

Mafia Wars op Facebook; leer ervan, maar begin er niet aan

Net afgekickt van mijn verslaving aan Football Manager, is er weer een nieuwe zeer verslavende hitgame...

Mafia Wars op Facebook. Waarschuwing: Begin er niet aan!

Een korte synopsis voor de social media games-dummies. Mafia Wars is een online manager game van Zynga - of mafia game, zo je wilt - waarbij je begint als groentje (Street Thug) en via jobs in levels kunt opklimmen tot Hitman - verder ben ik nog niet gekomen... Maar op de onofficiele wiki staat dat Boss de hoogste rank is.

Met jobs verdien je geld, dan koop je wapens, vastgoed en zo verdien je weer meer geld. Onbekenden kun je bevechten of beroven of op een hit list plaatsen, en als het tegenzit vraag je The Godfather of de uitstekende Games Support Page om hulp. Een simpele maar leuke game, verder niets bijzonders.

Zou je denken. Mafia Wars won niet voor niets vorige week de People's Voice bij de Webby Awards 2009. En meer dan terecht.

De crux bij Mafia Wars (ook op MySpace, MyYahoo en oh nee, de iPhone) is het sociale aspect. Zonder je vrienden - net als bij een echte mafia - sta je alleen. In gevechten heb je minder slagkracht, bepaalde lucratieve objecten (zoals de bar Mafia Mike's) kun je niet kopen zonder meer maten.

Wel met hulp van diezelfde Godfather zou je 3 extra familieleden kunnen aanschaffen, dat kost je alleen 20 reward points, en die zijn te koop voor 5 US Dollar. De noodzaak om al je vrienden uit te nodigen, is dus groot. Zonder hen ga je genadeloos ten onder, en word je net als ik (Don Rembo) genadeloos beroofd, en dat telkens weer.Meer reward points zijn te verdienen via deelname of aankopen op allerhande sites, veelal obscure ringtoneboeren, of vage internetonderzoekjes. Daar verdient Zynga weer z'n geld mee, lijkt het. Facebook plaatst (doelgroepgerichte?) advertenties in de right nav bar, een perfecte plek voor wie een herhaaldelijk, hoogwaardig én langdurig bereik wilt.

Doordat het spel elke keer vanzelf vordert terwijl je afwezig bent (nieuwe energy, die weer leidt tot nieuwe jobs, meer experiencepunten, meer geld, en hogere levels, enzovoorts), heeft het zin na een tijdje weer terug te keren en verder te spelen - zo onstaat de verslaving.

Trouwens, ik ben niet de enige verslaafde aan Mafia Wars. Mijn vriendengroep (een PR-adviseur, een marketingmanager, een co-eigenaar van een creatiebureau en adviseur in ruimtelijke ontwikkeling...) is hooked. Een van hen betrapte ik op vrijdagavond om 1 uur 's nachts.

Zoals Deirdre Breakenridge blogt: je wordt pas een PR 2.0-kampioen als je begrijpt hoe social media (games) in elkaar steken. Maar bij Mafia Wars: leer van de social media trucs die ze toepassen, maar begin er zelf niet aan.

[Chips! Weer kaalgeplukt. Iemand de mafiaskills leren van een ervaren rot op Facebook?]

Een visie op Marketing + PR in de online wereld. | Beeld klein: nickehle/Flickr/CC | Beeld groot: billynom/Flickr/CC

Tijd voor Me 2.0 personal branding!


Ergens te midden van een heftig gevecht in Mafia Wars op Facebook en het bestuderen van e-book van Dan Schawbel, auteur van de nieuwe carrièrebijbel Me 2.0, werd ik gegrepen door een gedachte.

Ik zit op het verkeerde spoor. Niet met m'n leven, wel met deze blog.

Of ik dat nou realiseerde door mijn gebrekkige strategie als maffioso (wéér damage door een domme Fight) of door een van de volgende quotes van Schawbel, dat durf ik echt niet te zeggen.

# “Your blog is your space…completely yours to do with whatever you want.”
# “To succeed, you must be the best at what you do, for a specific audience.”


Vooropgesteld, ik kan bloggen. Dat heb ik bewezen als 'professionele' blogger op voetbal.blog.nl, een uitgave van een ondernemer met de illustere naam Ben Blog. In anderhalf jaar tijd had ik een sterke community opgebouwd, met vaste reageerders als PSVRules, biertje44 en Brabantia5. Tot op de dag van vandaag heb ik zelfs geen flauw benul idee wie deze mannen in werkelijkheid zijn. Zo gaat dat in de blogosfeer.

Zoals Schawbel zegt, is een blog jouw persoonlijke domein waarmee je kunt doen (en laten) wat je wilt. Tot nu toe probeer ik bedrijven te inspireren door middel van cases. Vooral door ze te wijzen op hun fouten, of aan te sporen tot (leuke) actie(s). Maar doe ík daarmee wel waar ik het allerbeste in ben? Nee.Ik ben in de eerste plaats journalist. Pas dan ben ik sportjournalist, hoewel ik dat met frisse tegenzin toegeef. Sinds enige tijd waag ik een overstap naar PR. Dat wel.

Maar dat maakt mij nog geen PR-adviseur, ook al heb ik met Assy Luizenkam inmiddels mijn eerste freelance opdracht in de wacht gesleept. En lees ik boeken en blogs van de moderne goeroe's in Marketing, PR 2.0 en Blog's: David Meerman Scott, Debbie Weil, Seth Godin, Jeff Jarvis, enzovoorts.

Wat doen journalisten? Die schrijven. In kranten, bijvoorbeeld. Dus ga ik na vier weken mijzelf en deze blog maar eens flink re-branden. Tot een wekelijkse internetkrant over eclatante PR-successen, en dieptrieste marketingblunders. Bij zo'n krant horen de bekende journalistieke genres: interview, opinie, recensie, achtergrondverhaal, etc. etc. Binnenkort volgt het eerste artikel: een reportage over Isidorusweb, de 'portaalwebsite voor Nederlandstalige surfende Katholieken'. Ofwel: Geloven 2.0!

Een visie op Marketing + PR in de online wereld.