Persbericht Microsoft: "E-mail is het kloppend hart van het digitale leven"

 

E-mail: het kloppend hart van het digitale leven

Rol van inbox is veranderd door gebruik social media

Schiphol, 14 september 2010 – De rol van de inbox is door toenemend gebruik van internet en social media sterk gewijzigd. Vijf jaar geleden werd e-mail nog primair gebruikt voor het versturen en ontvangen van persoonlijke berichten. Tegenwoordig is de inbox uitgegroeid tot plek waar het online leven bij elkaar komt.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Microsoft onder ruim 9000 Nederlandse Hotmail-gebruikers. Het onderzoek, uitgevoerd door MetrixLab, geeft een goed beeld wat er zoal in de inbox van de Nederlander belandt. Op de eerste plaats staan nog steeds persoonlijke e-mails (91%). Op de tweede plaats staat het delen van foto’s en video’s (61%). Er worden in Nederland per jaar een half miljard foto’s gedeeld via Hotmail. Verder is een grote en snel stijgende categorie de updates die verstuurd worden door de sociale netwerken. Meer dan de helft (52%) van de respondenten van het onderzoek ontvangt via e-mail berichten en krabbels van sites als Facebook, Hyves en LinkedIn.

Jacqueline Smit, Consumer Marketing Officer bij Microsoft: “Men dacht dat het gebruik van e-mail zou afnemen door de populariteit van social media. Het tegenovergestelde blijkt waar, concluderen wij uit ons onderzoek. Opvallend is dat de inbox het bindende communicatiemiddel is tussen sociale netwerken. De inbox is het kloppende hart van het digitale leven van de consument: de updates die verstuurd worden door de sociale netwerken komen via e-mail binnen en voor de meeste mensen geldt dat het bericht in de inbox, de aanleiding is om het sociale netwerk weer te bezoeken.”

Door de veranderde rol van e-mail is het gebruik de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit blijkt uit het onderzoek van Microsoft en uit recente cijfers van Comscore. Andere opvallende uitkomsten  zijn:

-        De inbox wordt veel gebruikt voor: nieuwsbrieven (56%), online shopping (53%), telebankieren (28%).

-        Het versturen van documenten is populair: per jaar worden er zo’n 100 miljoen Office-documenten verstuurd via Hotmail.

-        Sommige mensen hebben zelfs een apart account voor het ontvangen van geheime e-mails (18%), het in stand houden van een tweede persoonlijkheid (15%) of voor online dating (9%).

-        Ten opzichte van een jaar geleden is het gemiddeld aantal bezoeken van de Hotmail-inbox in Nederland gestegen van 21 naar 25 keer, per gebruiker per maand.

-        In tijd uitgedrukt besteedt de gemiddelde internetgebruiker 6,8% van zijn totale online tijd aan het sturen en lezen van e-mails in Hotmail.

-        Zo’n 80% van de Hotmail-gebruikers geeft aan dagelijks te mailen. Daarmee blijkt e-mail het voor hen meest gebruikte communicatiemiddel te zijn. Daarna volgen pas mobiele en vaste telefonie diensten en sms, zo blijkt uit het onderzoek.

Het uitgebreide kwantitatieve onderzoek is uitgevoerd door Metrix Lab in opdracht van Microsoft. Een samenvatting van het onderzoek is te vinden op www.digitalemediawijzer.nl.

Over Microsoft Advertising
Microsoft Advertising is de overkoepelende naam voor de digitale advertentieoplossingen van Microsoft, gericht op het mogelijk maken en verbeteren van het contact tussen merk en consument. Maandelijks brengen ruim 9 miljoen consumenten 22 procent van hun online tijd door op het netwerk van Microsoft. Het portfolio van Microsoft Advertising omvat: MSN.nl, Windows Live, Office Live, XBOX en Bing evenals diverse platforms en tools. Meer informatie over Microsoft Advertising is te vinden op: www.digitalemediawijzer.nl. 

Microsoft

Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en stelt met zijn software, diensten en technologische oplossingen mensen en organisaties overal ter wereld in staat hun ambities te verwezenlijken.