'App ontwikkelen? Bouw liever een goede mobiele site', adviseert Google | via Marketingtribune

woensdag, 08 september 2010 (10:12)

Google: ‘App ontwikkelen? Bouw liever een goede mobiele site’

Er is iets gaande en wel de onstuitbare groei van mobielinternetgebruik. Het siddert en u voelt dat u er wat mee moet, maar wat? Raad komt van Google's Joris Tinbergen, industry leader en lid van het managementteam.
 Of de Blackberry nu geliefd is bij jongeren, de iPhone bij de cultural creatives en de Samsungs, LG’s en HTC’s vooral bij de massa, dat maakt allemaal niet uit, want binnenkort hoeft u geen rekening meer te houden met het platform. Nee, de toekomst is HTML5. Joris Tinbergen vertelt in MarketingTribune 14 over wat dat betekent en wat de mobiele telefoon toevoegt aan de al bestaande middelen in uw mix. Tinbergen: ‘De tijd dat je mobiel kon negeren is voorbij.’

Een paar verkorte highlights uit het interview.

Wat voegen mobiele applicaties toe aan de al beschikbare middelen?
Tinbergen: Wat je nu ziet, is een grote shift naar HTML5, en dat is niks anders dan een nieuwe browserversie om mobiel mee te surfen en dan heb je dus eigenlijk die app niet meer nodig. In die zin zitten we nu in een spanningsveld: ‘Moet ik nu een app maken of een website?’

U zegt dat iedereen die applicaties ontwikkelt, maar beter een goede HTML5-site kan bouwen?
T: Zo zou je het kunnen zeggen, maar het is niet gezegd dat applicaties overbodig zijn, want sommige, zoals een spoorboekje, kun je gewoon gebruiken als je geen internetverbinding hebt. Wij denken bij Google dat de browser op de lange termijn het belangrijkste is.

Dan hoeft een adverteerder dus geen platform meer te kiezen?
T: Nee, en je hoeft ook niet voor alle platformen iets te ontwikkelen.

Wat moet een online marketeer dus concreet doen?
T: Ik adviseer een goede website en mobiele site te maken en ervoor te zorgen dat je een zo goed en relevant mogelijke ervaring biedt. Dat is allemaal hetzelfde als gewone online marketing.

Het hele gesprek met Joris Tinbergen verscheen op 7 september in MarketingTribune.

NOTE REMCO: Ik ben het hier maar deels mee eens. Als je content of marketing naar een groot publiek distribueert, bouw dan een mobiele site (met een app launcher, bijvoorbeeld). Mooi voorbeeld is trouwens Google's eigen Picasa, werkt perfect - bijna als een app - op een Android met Touch. Maar als je ingewikkelder functionaliteit wilt bieden en niet afhankelijk wilt zijn van advertenties, dan voegt een betaalde app wel degelijk iets toe. Per case en doelstelling afhankelijk, dus dit vind ik wat kort door de bocht.