PR 2.0: Cardif heeft een Social Newsroom

Gelijk maar even met de deur in huis vallen. Ik verheerlijk niet de tools boven de strategie, en ik zie gidgets, widgets, gadgets en bliepende blingers (whatever) niet als de heilige PR 2.0-graal. Wel vind ik dat je alles zelf moet uitproberen, zowel om de tool op z’n merites te beoordelen als om te kijken welke strategie het beste werkt. Ik wil het maar even vermelden, voor ik bepaalde PR-tweeps op m’n dak krijg… Dat gezegd hebbende: eindelijk heb ik eens een mooi Nederlands voorbeeld gevonden van een Social Newsroom! Of hoe je het maar wilt noemen, Jos Govaart… PR-squared blogte in 2007 al een template voor een Social Newsroom. Maar Nederlandse voorbeelden? De verzekeraar Cardif, onderdeel van BNP Paribas, heeft de Social Newsroom van Buzz Basics ingezet als standaard online perskamer. Als een van de eerste, zo te zien. Chapeau voor de lef van Cardif, een bedrijf dat in het verleden toch een bedenkelijke (online) reputatie had. Was de bijnaam niet tijdlang spottend ‘Cardief’?

Persberichtensite

Wie op de homepage Cardif.nl zoekt naar persinformatie ziet Cardif.nu staan, ‘de persberichtensite’ zoals het omschreven wordt. Online perskamer lijkt mij een passender term, maar à la. “De Social Newsroom is een plek waar journalisten, media, investeerders en andere gegadigden alles kunnen vinden over producten, diensten, persberichten, reclame campagnes, video, corporate nieuws, events, medewerkers, het managementteam en de organisatie. Het brengt alle informatie samen in een overzichtelijke centrale plek. Daarnaast geeft het de bezoekers diverse hulpmiddelen. Tools waarmee ze commentaar kunnen achterlaten, direct onder het persbericht, of tools waarmee ze helpen het persbericht of de reclame boodschap verder te verspreiden.” Hier een volledige lijst met alle features.

ShareThis

Het ziet er mooi uit, en nodigt nog uit tot contacteren ook. Waar ik niet zo dol op ben, is overal ShareThis en TweetMeme knoppen neerzetten. Te zien aan de lay-out is het XML en css. Ik heb geen kaas gegeten van webdevelopment, maar het lijkt mij een koud kunstje om de ShareThis knop te verwijderen bij de foto van de directeur. Kom op zeg, wie gaat diens foto ooit op z’n Facebook-pagina plaatsen? En een reactie plaatsen op een persbericht? Ik help het je dromen.

Facebook

Nu de uitvoering nog. Ben persoonlijk niet zo te spreken over de verhalen onder de kopjes ‘Op Internet’ en ‘In de Media’. De linkjes naar de volledige verhalen zijn of niet gedeeplinked, of ze zijn stuk. Slordig. De reden waarom ik een verzekeraar zou moeten volgen op Facebook is mij tot op de dag van vandaag nog altijd niet helder. Cardif heeft zowel een Scribd als een Slideshare account. Tja, ik zou eentje kiezen. Wel handig zijn de embedded presentaties in de persberichten, die daardoor uit zichzelf een social media release worden.

Holistisch

Dat Buzz Basics de Social Newsroom een holistische dienst noemt, neem ik maar even voor lief. Slaat natuurlijk nergens op, maar goed. Als zij ermee bedoelen dat alle persuitingen aan elkaar verbonden zijn, staat het ze vrij om dat holistisch te noemen. Ik zou zelf voor de term ‘handig’ opteren ;-). Ik mis echter wel een blog – losser geschreven items die niet alleen zorgen voor ververste content, maar ook voor een persoonlijke benadering.

Fijn technisch snufje

Met de juiste strategie én goede inhoud is een Social Newsroom een fijn technisch snufje om in te zetten als PR (2.0)-tool. Het zorgt voor journalisten (bloggers?) voor een persoonlijke, en daardoor uitnodigende, persberichtenomgeving. Nou maar hopen dat er bij Cardif genoeg fte heeft om de Newsroom te blijven vullen.


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.
Dit artikel verscheen eerder bij Marketingfacts als: Social Newsroom van Cardif als PR-innovatie in Nederland · Marketingfacts