Personal branding? Ga actief om met je content!

Remco Janssen was succesvol als freelance (sport)journalist. Totdat de crisis de kop opstak en zijn opdrachtenportefeuille een gevoelige nederlaag leed. Het boek 'The new rules of Marketing PR zorgde voor een ommekeer. Hoe dat zo? En waarom is hij tegenwoordig top of mind als het gaat om personal branding?

Dit artikel is eerder verschenen bij Babbage Interim Nieuws: "Ik tweet tegenwoordig met mijn klanten"

Hoe vaak denk je nog terug aan januari 2009?
‘Regelmatig. Het vak van freelance journalist is geweldig. Je hebt alle vrijheid. Totdat de crisis doorzette en ik een derde van mijn omzet zag wegvallen. Ik stond zo goed als met lege handen en heb me regelmatig afgevraagd: Wat nu? Hoe nu verder?’

En dan is niets zo gewenst als een voor jezelf gekocht cadeau?
‘Ik heb mezelf het boek The new rules of Marketing PR van David Meerman Scott cadeau gedaan. In die periode kreeg ik een baan als pr-adviseur. Toen ik werd aangenomen vroeg ik naar twee pr-boeken die ik absoluut moest lezen. Er viel een veelzeggende stilte. Toen ben ik zelf maar op zoek gegaan.’

Wat maakt deze Amerikaanse marketing en pr-goeroe zo bijzonder?
‘In het boek staan veel oplossingen om op een vernieuwende manier pr te bedrijven waarin ik me ook kon vinden. Over het wel of niet online publiceren van je persberichten? De inzet van een blog om rechtstreeks met je consument te communiceren. De inzet van social media om pr te genereren. In het boek beval hij bovendien het boek Personal Branding Book: Me 2.0 aan van Dan Schawbel.’

Hoe heb je je personal branding aangepakt?
‘Schrijven is mijn sterke kracht. Ik heb besloten om dat maximaal te benutten en ben gaan bloggen. In eerste instantie alleen over voetbal en in een lelijk vormgegeven format. Langzamerhand ben ik dat gaan uitbouwen en verbeteren. Ik blog nu op verschillende communicatie- en marketingsites. Ook de vormgeving is inmiddels sterk verbeterd.’

Wat is jouw branding?
‘Ik heb een eigen stijl ontwikkeld en een expertrol ingenomen op communicatie- en marketinggebied. Door het eigen stemgeluid ben ik waardevol geworden voor potentiële opdrachtgevers. Het is een olievlek die zich langzaam over het internet heeft verspreid. Mensen volgen mij via LinkedIn, Facebook, Twitter of Hyves.’

Wat levert het jou op?
‘Voor mij is het een goede manier om mijn gedachten te vormen en aan te scherpen. Ik ga actief op zoek naar nieuwe informatie en ontwikkelingen in marketing en communicatie. Door te bloggen is mijn netwerk gigantisch vergroot. Lezers en volgers doen het woord voor mij. Ik hoef daardoor nauwelijks aan acquisitie te doen. Het heeft mij al veel opdrachten opgeleverd in de vorm van blogs en workshops. Opdrachtgevers vinden mij via LinkedIn en andere sociale media. Tegenwoordig twitter ik met mijn klanten.’

Wat is de crux van personal branding?
‘Actief omgaan met content. Sommigen denken: ik blog één keer en laat het lekker een tijd op internet staan. Stilstaande content doet niets voor je. Ik zorg ervoor dat mijn content te vinden is binnen alle vormen van social media. Ik re-tweet een bericht over mijn blog minstens drie keer. Mensen gaan je pas volgen als je actief bent. Maar ik start ook discussies. Heel boeiend en je krijgt een sterkere band met je klanten.’

Waarover gaat het boek dat je aan het schrijven bent?
‘Ik zit nog midden in het schrijfproces. Het boek laat zien hoe pr in Nederland verandert onder invloed van social media. Door mensen te wijzen op de mogelijkheden probeer ik ze van de geijkte middelen als persberichten af te krijgen. Het grootste effect bereik je door zelf content te maken, die te verspreiden en de content voor jou het werk te laten doen.’

Waarom pleit je voor de inzet van journalisten binnen pr?
‘Veel bedrijven weten niet wat interessante content is. Journalisten hebben een uitstekende neus voor nieuws en vullen moeiteloos blogs. Succes verzekerd.’

Wat is een veel gemaakte fout bij bedrijven?
‘Bij de introductie van een nieuw product denken bedrijven vaak als eerste en enige aan een persbericht. Je kunt daarentegen ook de info door iemand anders laten vertellen, veelgelezen bloggers bijvoorbeeld. De rest van Nederland volgt in het voetspoor.’

Je geeft ook workshops
‘Daarin vertel ik mijn eigen verhaal over personal branding. Ik laat zien hoe je via online tools gemakkelijker voor het voetlicht kunt komen. Hoe je dat het meeste effect kunt meegeven, zodat anderen vertellen wat jij doet en hoe goed je bent. Datzelfde doe ik ook voor bedrijven. Ik probeer ze te inspireren om op een andere – socialere – manier pr te bedrijven.’

Interesse in een workshop Personal Branding (gericht op MarCom professionals) van Remco Janssen, HIER AANMELDEN!

Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.