Personal Branding via bloggen, Twitter en LinkedIn

Online Personal Branding, of Personal Branding 2.0, is een van mijn favoriete bezigheden. Eerder schreef ik daar al een leuk blogje over: Tijd voor Me 2.0 personal branding! Het onderwerp was hoe ik een blog inzet voor personal branding. Inmiddels ben ik ruim een half jaar verder, en is mijn blog aardig volwassen geworden. Sterker nog, ik blog alleen maar op meer platforms. Bij Marketingfacts. Bij Communicatie. Op Remcofact!. En voor 123people.nl.

Personal Brand

Veel mensen zijn geïntrigeerd door mijn strategische aanpak waarmee ik mijn personal brand heb opgebouwd. Via mijn blogs. Via Twitter. Via LinkedIn. En met een goede Google Profile. Zie trouwens de reacties via de hashtag #remcospreekt.

Lezing NVJ

Michael van Os, een oude bloglega bij het blogplatform Blog Online, raadde mij aan bij de NVJ om hier eens een lezing over te houden, met als onderwerp 'zo vinden ze je content online'. Ik kwam eigenlijk tijd tekort in mijn verhaal, zelfs met een half uur spreektijd scheer je slechts langs het onderwerp Personal Branding. Voor wie er niet bij was, hier de presentatie en daaronder het verslag van de NVJ-website: "Mijn kennis is mijn expertise."


Artikel NVJ:

Remco Janssen noemt zichzelf een serial blogger. Als een octopus heeft hij zijn tentakels uitgezet over het hele net. Hoe kun je nog beter gevonden worden op internet? Tijdens de drukbezochte bijeenkomst “Zo vinden ze je (content) online!” op 14 januari gaf hij de laatste update over het succesvol inzetten van internet.


Merk bouwen

Wat Janssen in feite doet is via Google zijn eigen merk bouwen. “Ik beschouw het bouwen aan mijn brand als onderdeel van mijn werk.” Hij moest wel, zegt hij. Janssen was sportjournalist bij De Pers, werd freelance journalist maar toen in 2009 de hakbijl in freelance opdrachten werd gezet was hij genoodzaakt te veranderen. “Ik wilde de PR kant uit. Ik werd journalist en PR-adviseur. Het boek The New Rules At Marketing & PR van David Meerman Scott heeft me daarbij enorm geholpen. Ik begon een blog, Marketing + PR visie Waarom? Omdat ik mijn eigen domein wilde hebben. Want alles wat je over mij tot dan toe op internet kon vinden, ging over sportjournalistiek, verder was ik nergens te vinden. Ik wilde gevonden worden en laten weten waarvoor men mij kon inhuren.”

Gek op Google

Google heeft een massive bereik, vervolgt Janssen. Iedereen is gek op Google. Sleutelterm is Search Engine Optimization (SEO). “Mijn allereerste blog ging over Dasty, het geheime schoonmaakmiddel bij Wibra. Nog altijd komen wekelijks zo’n honderd bezoekers hierop terecht via keywords. Daar heb ik helemaal niks aan maar het heeft er toe geleid dat ik heel bewust keywords gebruik.” Janssen noemt een paar voorbeelden. Als je de woorden quote en persbericht googlet wordt zijn blog als eerste genoemd in Google, bij de woorden marketing en PR is dat nummer drie op de lijst.

Keyword tool

Janssen gebruikt hiervoor Google adwords keyword tool, een hulppprogramma voor zoekwoorden. Hoe relevant een woord of woordcombinatie kan zijn, wordt aangegeven via de zogenoemde keyword density. Dit wordt in procenten aangegeven. Een goede score ligt tussen de 2 en 4 procent. “Dan kun je er vanuit gaan dat je op die woorden gevonden wordt. Zo is de keyword density bij de woorden quote en persbericht 3,41 procent. Zit je nu bijvoorbeeld op 1,5 procent keyword density dan voeg je nog eens twee keywords toe in een alinea en dan zit je op bijvoorbeeld 2,5 procent.” Janssen plaatst daarbij wel de kanttekening dat je niet te gericht SEO moet schrijven. Het moet natuurlijk wel relaxed blijven.

Posted using Mobypicture.com
Foto: @2525/Francisco van Jole/Mobypicture

Vul je Twitter bio in

Janssen beperkt zich niet alleen tot een weblog en groepsweblog, via Twitter heeft hij inmiddels zo’n duizend volgers. Hij kan nog wel een paar tips daarover geven: vul je bio goed in, gebruik de twittergids.nl, mediaoptwitter.nl, volg je peers en speur naar hashtags (zoals #remcospreekt). De laatste zijn labels die aan twitterberichten worden gehangen waarmee je bepaalde onderwerpen kunt blijven volgen. Een andere belangrijke manier om gevonden te worden is een goed profiel aanmaken in Linkedin en daarbij de juiste keywords gebruiken. Neem ook deel aan groups, adviseert Janssen. Meng je in discussies en laat op die manier zien dat je er bent. Dat kan regelmatig opdrachten opleveren.

Listen!

Geef content weg

Maar als je zo nadrukkelijk aanwezig bent op internet en informatie verspreidt, geef je dan niet eigenlijk je content weg? Janssen is er niet bang voor. Hij focust zich op zijn onderwerpen, hij is expert. “Mijn kennis is mijn expertise.” Des te meer hij gevonden wordt, des te beter het is. Moet iedereen dan zijn strategie kopiëren? Ja en nee, antwoordt hij. Het is in elk geval goed om te weten hoe je nog beter gevonden wordt via internet. Claim je expertise en je wordt gevonden. “Ook offline. Het zorgt ervoor dat mensen over je gaan praten en dat je ambassadeurs kweekt. Die functioneren als een soort hub die hun eigen netwerken inzetten voor jou.”


Marketing + PR Visie: over PR 2.0 en Social Media Marketing. Door Remco Janssen.