Moet BMW zijn digital press release wel digitaal verzenden?

Dit artikel verscheen eerder bij Marketingfacts:
Moet BMW zijn digital press release wel digitaal verzenden? · Marketingfacts


Remco Janssen

De wereld verandert onder invloed van social media, de wereld van de PR verandert mee, zij het traag. Hoewel je zou denken dat communicatiemensen (PR-snorkels, voorlichtingstweeps) leidend zouden zijn bij de inzet van twitter, Facebook en Hyves als public relations-tool, lijkt het domein geheel en al geclaimd door marketeers. Tja, riskante boel. Marketeers willen verkopen, als het goed is zouden juist die lui van communicatie moeten weten hoe je (rechtstreeks) met klanten communiceert.

BMW2


De social media release (zie het voorbeeld van Nuon, Nuna5 en Busted) en de social media press kit (van Swordfish Media, maar na de introductie blijft het angstvallig stil) zijn de lichtpuntjes in de sociale duisternis waarin de PR-wereld verkeert. Ook Bex Online Strategie experimenteert via de Bex Press Kit Lite met een digital press release, nog niet tot hun - eigen - grote tevredenheid. Works in progress, keep trying. De (video)perspagina.nl van Oxxio, een samenwerking tussen LVT PR en Viddix.com, ziet er strak uit - maar het kan allemaal nog strakker. Sinds anderhalve week probeert ook automerk BMW bij de introductie van de nieuwe 5-serie (die wil ik 520d wil ik!!) uit of een digital press release ingezet moet worden in hun marketing PR mix. Helemaal wildenthousiast ben ik nog niet, over de digital press release dan hè...

BMW1

Overigens wel eerst applaus voor de experimenteerdrang van BMW. De poging om een sociale manier van persberichten te versturen juich ik zelfs van harte toe. Want, zo schrijft BMW zelf: “Persberichten worden al jarenlang op dezelfde manier gemaakt. Zoals u echter ongetwijfeld ook merkt, ontstaan er steeds meer mogelijkheden om (pers)communicatie te verrijken - zowel inhoudelijk (video-/audio- en beeldmateriaal) als functioneel (social bookmarking/delen). Daarom hebben wij een nieuw format ontwikkeld voor onze persinformatie. Gisteren is onderstaand multimediaal persbericht van de nieuwe BMW 5 Serie door ons verzonden aan de hiervoor relevante media (offline en online, incl. blogs). Langs deze weg informeren wij u ook over deze nieuwe PR ontwikkeling bij BMW Group Nederland.”

Nieuwe ontwikkeling

Die nieuwe ontwikkeling behelst dus een digital press release, zie hier op mijn posterous (Remcofacts, LOL!) hoe dat er in de praktijk uitziet. Zo krijg je dat ding dus ook in je mail. Tenminste, als je images weergeven standaard hebt aanstaan. In mijn journalistieke dagen bij Dagblad De Pers had ik die functie in Outlook uit staan, vanwege spam. En ook nu in zowel m’n Gmail als m’n Yahoo-account staat die optie op ‘uit’. Hoe andere journalisten daar mee om gaan, en of zij die plaatjes vervolgens wel gaan bekijken, is een zéér interessante kwestie.

BMW3

Quarantaine

In diezelfde week dat ik het persbericht van BMW ontving, belde ik met een journaliste die mij had gevraagd een verhaal te schrijven over social media. Een leuke opdracht, maar na mijn enthousiaste reply geen enkele sjoege. Dan maar bellen. Zat mijn mailtje mét Wisestamp-signature hopeloos ‘vast’ in de quarantaine. Och, dat gebeurde bij die uitgever wel vaker. Een iets te overijverig afgestelde spamprotectie, vandaar. Die uitgever heeft liefst drie autobladen - van de concurrentie, dat wel - in z’n portefeuille…

Hoe verzenden?

Enfin, dit geeft wel te denken. Ben benieuwd hoe autojournalisten hier tegenaan kijken. Maar de mening van (auto)bloggers, PR-mensen en andere tweeps (marketeers gaan maar ergens andere kletsen) wil ik ook graag horen. Moet BMW zijn digital press release überhaupt wel digitaal verzenden? Of hoort het net als met een social media release thuis op een blogomgeving, zoals Wordpress?


Marketing + PR Visie: over PR 2.0, Social Media en Online Marketing. Door Remco Janssen.