Mafia Wars op Facebook; leer ervan, maar begin er niet aan

Net afgekickt van mijn verslaving aan Football Manager, is er weer een nieuwe zeer verslavende hitgame...

Mafia Wars op Facebook. Waarschuwing: Begin er niet aan!

Een korte synopsis voor de social media games-dummies. Mafia Wars is een online manager game van Zynga - of mafia game, zo je wilt - waarbij je begint als groentje (Street Thug) en via jobs in levels kunt opklimmen tot Hitman - verder ben ik nog niet gekomen... Maar op de onofficiele wiki staat dat Boss de hoogste rank is.

Met jobs verdien je geld, dan koop je wapens, vastgoed en zo verdien je weer meer geld. Onbekenden kun je bevechten of beroven of op een hit list plaatsen, en als het tegenzit vraag je The Godfather of de uitstekende Games Support Page om hulp. Een simpele maar leuke game, verder niets bijzonders.

Zou je denken. Mafia Wars won niet voor niets vorige week de People's Voice bij de Webby Awards 2009. En meer dan terecht.

De crux bij Mafia Wars (ook op MySpace, MyYahoo en oh nee, de iPhone) is het sociale aspect. Zonder je vrienden - net als bij een echte mafia - sta je alleen. In gevechten heb je minder slagkracht, bepaalde lucratieve objecten (zoals de bar Mafia Mike's) kun je niet kopen zonder meer maten.

Wel met hulp van diezelfde Godfather zou je 3 extra familieleden kunnen aanschaffen, dat kost je alleen 20 reward points, en die zijn te koop voor 5 US Dollar. De noodzaak om al je vrienden uit te nodigen, is dus groot. Zonder hen ga je genadeloos ten onder, en word je net als ik (Don Rembo) genadeloos beroofd, en dat telkens weer.Meer reward points zijn te verdienen via deelname of aankopen op allerhande sites, veelal obscure ringtoneboeren, of vage internetonderzoekjes. Daar verdient Zynga weer z'n geld mee, lijkt het. Facebook plaatst (doelgroepgerichte?) advertenties in de right nav bar, een perfecte plek voor wie een herhaaldelijk, hoogwaardig én langdurig bereik wilt.

Doordat het spel elke keer vanzelf vordert terwijl je afwezig bent (nieuwe energy, die weer leidt tot nieuwe jobs, meer experiencepunten, meer geld, en hogere levels, enzovoorts), heeft het zin na een tijdje weer terug te keren en verder te spelen - zo onstaat de verslaving.

Trouwens, ik ben niet de enige verslaafde aan Mafia Wars. Mijn vriendengroep (een PR-adviseur, een marketingmanager, een co-eigenaar van een creatiebureau en adviseur in ruimtelijke ontwikkeling...) is hooked. Een van hen betrapte ik op vrijdagavond om 1 uur 's nachts.

Zoals Deirdre Breakenridge blogt: je wordt pas een PR 2.0-kampioen als je begrijpt hoe social media (games) in elkaar steken. Maar bij Mafia Wars: leer van de social media trucs die ze toepassen, maar begin er zelf niet aan.

[Chips! Weer kaalgeplukt. Iemand de mafiaskills leren van een ervaren rot op Facebook?]

Een visie op Marketing + PR in de online wereld. | Beeld klein: nickehle/Flickr/CC | Beeld groot: billynom/Flickr/CC