Een slecht persbericht is pure spam

Op mijn vorige blog over persberichten van prijsvechter Makelaarsland ontving ik een aardige reactie van een medewerkster. De blog was gelezen, dank u vriendelijk, we nemen uw advies 'in beraad'.

Graag gedaan.

Wat ze beter hadden kunnen doen, was iemand in dienst nemen die weet hoe persberichten te schrijven. Eind april plofte een nieuw epistel van Makelaarsland dat voor de naam persbericht moet doorgaan op mijn digitale deurmat. Met de volgende kop: Perbericht (sic): Makelaarsland verkoopt 10.000ste midden in crisis.

Een fout in het woord persbericht, en het woord huis vergeten. Heel slordig, maar erger nog: voor veel journalisten reden het persbericht meteen te deleten.

Voor wie de ongeschreven regels 'hoe een persbericht te pluggen' niet kent, hier enkele stelregels waar een echt goed persbericht aan moet voldoen:

1. Stuurt u het persbericht wel naar de juiste ontvanger?

Ik blog over Marketing + PR en ik ben sportjournalist en ik werk in Amsterdam, waarom krijg ik dan berichten over 'een wervelende stadsmarkt' in Rotterdam?

2. Wil de ontvanger het persbericht wel echt krijgen?

Persberichten nabellen (waarom zijn het altijd onzekere stagiairs die dat doen?) werkt al averechts, helemaal als het een ongevraagd persbericht is. Op een e-mailbox zit geen JA/NEE-sticker, dus als je zoals ik twintig nutteloze persberichten per week ontvangt, is het gewoon pure spam. SPAM dus!! Dat is strafbaar, mensen!! En kom niet aanzetten met het excuus, daar ben je toch journalist voor geworden? Om slecht geschreven en onzinnige persberichten te ontvangen, zeker. Ja daag!

3. Journalisten zijn over het algemeen én lui én taalfetisjist.

Als in een persbericht - zoals in het geval van Makelaarsland - een schrijffout staat, haken de meeste scribenten af. Bovendien, ga er echt niet van uit dat het persbericht uitgebreid gespeld wordt. Hou op, schei uit. De meeste journalisten maken zich momenteel meer zorgen over hun baan en pensioenplan. En terecht, trouwens.

4. Pdf, Word-doc, downloaden?

Grapje zeker. Uw persbericht wordt weggemieterd. Tenzij u de nieuwe trainer van Ajax bekend maakt. Echt, alleen persberichten van de top vijf-bedrijven over welke journalisten schrijven worden altijd direct gelezen. De rest van de persberichten is vullis. Weg ermee.

5. Een goede kop is het halve werk, ook bij een persbericht.

Net als in een krant: in de kop staat het nieuws. Zoals Gervaise Coebergh schrijft op Molblog: 'Waarom een koe een koe noemen?' In dit geval had Makelaarsland het woord persbericht beter achterwege kunnen laten.

6. En neem deze les van Coebergh ook eens ter harte.

"De essentie van die berichten is anno 2009 niet naar wie het gestuurd wordt, maar dat het (meer of minder) nieuwswaardige informatie betreft – of zou moeten zijn. Daarom lijkt mij het woord nieuwsbericht beter op zijn plaats." Nieuws dus, persberichtenspammers! En dus geen gênante zelfbevlekking, ga dan maar lekker twitteren of zo.

Ik kom hier geheid nog een keer op terug.

Zie ook: Het persbericht is dood, leve het nieuwsbericht.


Beeld: Antoon's Foobar/Flickr/CC. Een visie op Marketing + PR in de online wereld.