De Hyves-toolbar, wapen in de strijd tegen Facebook?

Hyves mag dan volgens één op de drie kinderen verslavend zijn meldde het NOS Jeugdjournaal, de Nederlandse sociale netwerkpionier wordt de laatste tijd nogal eens geassocieerd met defrienden en ontnetwerken. Met 8.753.904 leden lijkt er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht, maar mijn gevoel zegt dat Hyves in de categorie 25+ in Nederland terrein verliest - of op z'n minst prijsgeeft - aan het internationalere en een tikkeltje hippere Facebook.

Deels misschien wel terecht. Op Facebook kun je alles doen vanuit één startpagina. Daar zie je direct wat je 'vrienden' allemaal onderling uitspoken, inclusief reacties op een reactie. Op de interface van Hyves verdwaal je al snel in een doolhof van functionaliteiten.

Gelukkig behoor ik tot de Hyvende happy few van vijf procent (toch zo'n 400.000 leden, really incrowd hoor...) die de allernieuwste Hyves-toolbar mag uittesten. Ook is er een desktop-applicatie, Hyves Desktop 1.0, maar laten we wel wezen, wie heeft na Tweetdeck, Prism, Presto, enzovoorts, zin om óók nog een desktop-ding voor Hyves te beheren? Daarbij, Hyves heeft van de toolbar een alleraardigst balkje gemaakt - wellicht zelfs een wapen in de strijd tegen Facebook?

De downloadbare toolbar, die bij Firefox installeert als add-on, werkt prettig en doet zelfs precies wat de homepage node mist. Klik op 'Buzz!' en in een linker sidebar opent de buzz van m'n vrienden. Direct zie je chronologisch waar je netwerk zich mee bezighoudt (een oude bekende gaat volgende week trouwen!). Bij een klik op 'Foto's' zie ik dat Hyves-boegbeeld Raymond Spanjar maandag in een te vet vakantiehuis met zwembad verbleef ('helaas geen vlucht te krijgen'), terwijl hij daarvoor zat te feesten in Monaco.

Op Spanjars foto's kan ik direct reageren, of ik klik op de toolbar 'Krabbels' om er één op z'n profiel te plaatsen. Desnoods klik ik op mijn 'Inbox' (nu nul berichten, zie ik in een oogopslag), om van daaruit een Hyves-mail te sturen naar Spanjar. Verder is er de button 'H' om de sidebar te openen c.q. te sluiten (waarom geen Hyves-logo?), een zoekscherm om Hyvers te zoeken én het tabje 'Naar Hyves'. Daarin ook opties als Blogs, Muziek, Video en Gagdets.

Wel jammer: bij Blogs kom je bij de posts in 'Uitgelicht'. Graag had ik een feedoptie gezien waarmee ik de blogs van mijn netwerk kan beheren. Die kun je wel apart bekijken, maar alleen via een dropdown in het menuutje van Buzz.

Ook kun je artikelen direct via 'Hyve dit!' op je profiel plaatsen, maar waar deze terecht komen, is mij echt een raadsel... Ik zou deze berichten graag terug zien in Buzz, inclusief reacties.En via Buzz kun je niet direct à la Twitter laten weten wat je aan het doen bent. In Hyves-lingo heet dat trouwens 'WWW', wie wat waar. Daarvoor moet je eerst via de pijltjes bovenaan in de sidebar naar WWW hoppen, om van daar hélémaal naar beneden te scrollen én nog een keer te klikken om iets toe te voegen. Te irritant voor woorden, dat moet beter. Net als refreshen van de buzz, dat gebeurt nu nog niet automatisch.

Een laatste verzoekje: veel mensen hebben al een Google- of Yahoo-toolbar. Ik gebruik zelf Yahoo op m'n pc, vanwege de optie om buttons van Facebook, YouTube, Wikipedia naar wens op de toolbar te plaatsen. RSS-feeds en veel bezochte pagina's plaats ik dan weer op bladwijzerwerkbalk van Firefox. Als Hyves na de testfase deze mogelijkheden nog even toevoegt, is de Hyves-toolbar hét ideale social network-instrument.

Nou ja, op Tweetdeck na.

Beeld: Raymond Spanjar, Hyves. Een visie op Marketing + PR in de online wereld.