Dasty, het Geheime Schoonmaakmiddel van Wibra


Als je product goed is, doen gebruikers vanzelf het woord voor je. Dat is waar elke producent stiekem op hoopt, word-of-mouth is de beste free publicity die je maar kan bedenken. Wat te denken van word-of-forum?

Ons probleem was als volgt. We hebben een fonkelnieuwe rvs Smeg-fornuis gekocht, nou ja, gekregen eigenlijk. De droom van elke kooksnob, natuurlijk. Maar hoe houd je zo'n ding schoon, zonder te krassen? Dat bleek al snel een flink probleem. Op zoek dan maar naar een goed schoonmaakmiddel dat wel werkt.

Nou staan de schappen van de supermarkten vol met allerhande, soms peperdure merken. Wij kochten het nieuwe Ajax Professional Glas & Roestvrijstaal, een spuitfles voor zo'n drie euro-nog-wat, meen ik.

Het stinkt naar ammoniak, is zeker niet professional want werkt voor geen meter (met hard boenen duurt hele fornuis een half uur) en lijkt eigenlijk bedoeld voor ruiten - ook daarvoor zijn beter producten te koop. De deeplink werkt trouwens niet, de site is een flashdrama en op de Nederlandse versie staat een tekst die mij voorkomt als Pools??

Op zoek dan maar naar een goed schoonmaakmiddel dat wel werkt. Op diverse fora speurde mijn vriendin naar een oplossing voor ons rvs-schoonmaakprobleem, en die diende zich als snel aan: het Italiaanse merk Dasty. Nooit van gehoord, zegt u?

Op zo'n beetje alle denkbare fora wordt Dasty geprezen, tot het forum van Marokko.nl aan toe. Nu komt het mooie: het spul is te koop bij... de Wibra. Voor slechts 1,99 euro. '...kost bijna niets en is geweldig!!! Mijn RVS schouw en koelkast blinken als nooit tevoren', post Isabon op het Viva-forum bijvoorbeeld. Ook op het forum van Vrouwenpower wordt Dasty positief besproken.

Maar er is meer. Met name de Dasty Ontvetter (in Italië bekend als Elbow Grease, wat een naam!) heeft een enorme reputatie opgebouwd via word-of-forum en word-of-blog. Zo schrijft fan Laura op GrootGezin.nl: "M'n moeder, m'n zus en de buurvrouw zijn er ook weg van."

Zulke testimonials kan geen marketingmanager verzinnen. (Trouwens, ik ben thuis verantwoordelijk voor de badkamer. Ook dát is topspul van hun.)

En echt waar, er is een Dasty-fanhyves, van ene Miranda. "De schoonmaakbijbel voor elk huishouden! Fuck Quick'N'Brite en aanverwante dure spullen, voor net €2,00 heb je Dasty!" En denk niet dat alleen huisvrouwen Dasty pluggen. Ook motorrijders gebruiken de ontvetter, voor de motor inderdaad.

Ooit gedacht dat de Wibra zoveel baat zou hebben bij reacties van anderen op fora? Vast niet. Toch past het fenomeen eigenlijk helemaal in de nieuwe pay-off van de textielboer, zojuist gelanceerd op 13 maart 2009.

'Besparen doe je samen met Wibra.'

Een waarheid als een koe. Maar niets over Dasty, geen linkje, aankondiging, campagne of wat dan ook rond het spotgoedkope, maar ultrageheime schoonmaakmiddel van de Wibra.

Een visie op Marketing + PR in de online wereld.